Sari direct la conținut

VIDEO Președinta Slovaciei: Un atac asupra premierului, un atac la adresa democrației

HotNews.ro
Președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, Foto: Matej Kalina / News and Media / Profimedia Images
Președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, Foto: Matej Kalina / News and Media / Profimedia Images

Președinta Slovaciei Zuzana Caputova a condamnat atacul „brutal și iresponsabil” asupra prim-ministrului Robert Fico, care a fost victima unei tentative de asasinat.

  • „Sunt șocată, suntem cu toții șocați de atacul teribil și rău intenționat asupra premierului Robert Fico.
  • S-a întâmplat ceva, a cărui gravitate probabil nici nu o putem înțelege încă. Un atac fizic asupra primului ministru este în primul rând un atac asupra unei persoane, dar și un atac la adresa democrației.
  • Orice tip de violență este absolut inacceptabil. Retorica plină de ură la care asistăm în societate duce la acte de ură. Vă rog să o oprim.
  • Polițiștii l-au arestat pe făptuitor, iar când se va putea, vom furniza cu siguranță mai multe informații. Până atunci, vă rog, să nu facem judecăți rapide. Și să ne gândim la cel mai important lucru: ca Robert Fico își revine cât mai repede.

Premierul slovac Robert Fico a suferit răni care îi pun viața în pericol rupă ce a fost împușcat și rănit într-o tentativă de asasinat miercuri, a anunțat biroul guvernamental.

Fico, în vârstă de 59 de ani, a fost transportat de urgență la spitalul din orașul central Handlova, după o ședință de guvern și a fost transportat cu elicopterul în orașul Banska Bystrica pentru tratament de urgență.

Noul președintele ales în aprilie și aliat al lui Fico, Peter Pellegrini, s-a declarat „îngrozit” să audă că Fico este „ținta unei tentative de asasinat”.

„Sunt îngrozit unde poate duce ura pentru o altă opinie politică. Nu trebuie să fim de acord cu totul, dar există multe modalități de a vă exprima dezacordul în mod democratic și legal”, a spus el.

El a adăugat că opiniile politice diferite ar trebui exprimate în secțiile de votare și nu cu armele.

Atacul asupra lui Robert Fico a fost condamnat și de ministrul de finanțe Ladislav Kamenický (Smer), care se află la o reuniune a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare din Armenia.

Aliații lui Robert Fico din parlamentul slovac au criticat presa liberală și progresiștii, sugerând că aceștia ar putea avea o parte din vină, după atacul armat asupra premierului, scrie publicația Aktuality.sk.

Citește și:

Reacții internațională după tentativa de asasinat

Urmărește cele mai recente informații despre acest subiect LIVE, AICI.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro