Sari direct la conținut

Finlanda intenționează să folosească rezerviști pentru a patrula granița cu Rusia

HotNews.ro
Rezervisti finlandezi la instruirea periodica, Foto: Alessandro Rampazzo / AFP / Profimedia
Rezervisti finlandezi la instruirea periodica, Foto: Alessandro Rampazzo / AFP / Profimedia

Finlanda intenţionează să schimbe regulile de recrutare astfel încât mii de rezervişti să poată contribui la patrularea de-a lungul frontierei cu Rusia în cazul în care ar exista un val brusc de migranţi, a anunţat miercuri guvernul de la Helsinki, citat de Reuters și Agerpres.

Finlandezii care şi-au încheiat stagiul militar în forţele de grăniceri ar putea fi chemaţi, în circumstanţe excepţionale, să patruleze la frontiera cu Rusia, indică propunerea legislativă a guvernului finlandez şi care urmează să fie dezbătută în parlament.

Finlanda, stat care a aderat la NATO în aprilie anul trecut, a acuzat Moscova de instrumentalizarea migraţiei contra sa, acuzaţie respinsă ferm de Kremlin. Ţara nordică şi-a închis graniţa terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia la finalul anului trecut, pe fondul creşterii numărului de migranţi din ţări terţe precum Siria şi Somalia via Rusia.

Aproximativ 1.300 de solicitanţi de azil au trecut frontiera din Rusia în Finlanda în ultimele luni ale lui 2023, comparativ cu sub 40 anul acesta, după închiderea frontierei cu Rusia. Însă guvernul finlandez se teme că fenomenul pe care îl numeşte ”un atac hibrid al Rusiei” ar putea reîncepe în orice moment şi pregăteşte legislaţia necesară pentru a trata această ameninţare.

„Cu situaţia securităţii schimbată, trebuie să adăugăm metodelor actuale noi modalităţi de menţinere a securităţii frontierei”, a menţionat ministrul apărării Antti Hakkanen într-o declaraţie. În Finlanda serviciul militar este obligatoriu.

Peste 10.000 de recruţi au fost pregătiţi de poliţia de frontieră. Dintre aceştia, aproximativ 7.500 au urmat cariere civile.

Conform legislaţiei actuale, ei rămân rezervişti ce pot fi convocaţi urgent în cazul unei ameninţări militare pentru securitatea frontierei, dar nu pentru a contracara migraţia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro