Sari direct la conținut

Vladimir Putin ajunge joi în China, în căutarea unui sprijin mai mare pentru efortul de război al Rusiei

HotNews.ro
Președintele rus Vladimir Putin cel al Chinei, Xi Jinping, în timpul unei ceremonii la Kremlin, în Moscova, pe 4 iulie 2017., Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia
Președintele rus Vladimir Putin cel al Chinei, Xi Jinping, în timpul unei ceremonii la Kremlin, în Moscova, pe 4 iulie 2017., Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin va sosi joi în China pentru a se întâlni cu „prietenul său drag” Xi Jinping, în contextul în care încearcă să obțină un sprijin mai mare din partea Beijingului pentru efortul său de război în Ucraina și pentru economia izolată a Rusiei, scrie AFP.

Aceasta va fi prima vizită oficială a lui Putin în străinătate după realegerea lui în martie la Kremlin și a doua în puțin peste șase luni în China, o țară care a reprezentat un colac de salvare economică pentru Rusia după ce Occidentul a lovit-o cu sancțiuni fără precedent din cauza ofensivei sale militare din Ucraina.

Xi, care s-a întors săptămâna trecută dintr-un turneu diplomatic în Europa, unde a mers în Franța, Serbia și Ungaria, a respins criticile occidentale privind legăturile Beijingului cu Moscova, deși China se bucură de importuri ieftine de energie rusească și de acces la resurse naturale vaste, inclusiv la livrări constante de gaze prin conducta Power of Siberia.

Relația dintre Moscova și Beijing a fost descrisă în 2022 de către cei doi lideri ca fiind una „fără limite”.

„Aceasta este prima călătorie a lui Putin după învestirea lui și, prin urmare, este menită să arate că relațiile sino-ruse trec la un alt nivel”, a declarat, pentru AFP, analistul politic rus independent Konstantin Kalachev.

„Ca să nu mai vorbim de prietenia personală vizibil sinceră dintre cei doi lideri”, a adăugat analistul.

Dar, în timp ce parteneriatul economic dintre cele două țări este atent analizat în Occident, băncile chineze care se tem de sancțiunile americane ce le-ar putea tăia accesul la sistemul financiar mondial au început să pună presiune asupra companiilor rusești.

Kremlinul a anunțat săptămâna aceasta că cei doi lideri vor discuta despre „parteneriatul lor cuprinzător și cooperarea strategică”, precum și despre „definirea domeniilor cheie de dezvoltare a cooperării ruso-chineze și schimbul de opinii cu privire la problemele internaționale și regionale”.

Putin, într-un interviu publicat de agenția chineză oficială de presă Xinhua în ajunul vizitei sale de două zile, a salutat, de asemenea, „dorința autentică” a Beijingului de a ajuta la rezolvarea crizei din Ucraina.

Secretarul american de stat Antony Blinken, care s-a întâlnit cu Xi la Beijing luna trecută, a avertizat că sprijinul Chinei pentru „războiul brutal de agresiune” al Rusiei în Ucraina a ajutat Moscova să-și crească producția de rachete, drone și tancuri – deși acest sprijin nu a inclus și exporturi directe de armament.

China susține că este o parte neutră în conflictul din Ucraina, iar Ministerul de Externe de la Beijing a transmis că cei doi lideri vor face un schimb de opinii cu privire la „legăturile bilaterale, cooperarea în diverse domenii și problemele internaționale și regionale de interes comun”.

Băncile din China au redus tranzacțiile cu clienții ruși

Comerțul dintre China și Rusia a explodat după invadarea Ucrainei și a ajuns la 240 de miliarde de dolari în 2023, potrivit cifrelor autorităților vamale chineze.

Dar după ce Washingtonul a promis că va urmări instituțiile financiare care facilitează operațiunile Moscovei, exporturile chinezești către Rusia s-au diminuat în lunile martie și aprilie, în scădere față de creșterea puternică de la începutul anului.

Un ordin executiv al președintelui Joe Biden din decembrie anul trecut permite aplicarea de sancțiuni secundare băncilor străine care derulează operațiuni cu mașinăria de război a Rusiei, permițând Trezoreriei SUA să le elimine din sistemul financiar global condus de dolarul american.

Acest lucru, împreună cu eforturile recente de reconstruire a relațiilor cu Statele Unite, ar putea face ca Beijingul să fie reticent în a promova în mod deschis o mai mare cooperare cu Rusia – în ciuda a ceea ce ar putea dori Moscova, consideră analiștii.

Opt persoane, din Rusia și din China, implicate în comerțul transfrontalier au declarat recent pentru AFP că mai multe bănci chineze au oprit sau au încetinit tranzacțiile cu clienții ruși.

Potrivit lui Alexander Gabuev, director al Centrului Carnegie Rusia Eurasia din Berlin, băncile „operează pe principiul mai bine să fii mai sigur decât să te plângi, ceea ce reduce volumul tranzacțiilor”.

„Descoperirea faptului că plățile sunt legate de complexul militar-industrial rusesc (…) creează o provocare considerabilă pentru companiile și băncile chineze”, a declarat el pentru AFP.

Vizita postelectorală a lui Putin la Beijing poată fi văzută în oglindă cu vizita efectuată de Xi în Rusia anul trecut, după ce a fost reales în funcția de lider.

Experții se așteaptă ca întâlnirea extrem de simbolică de săptămâna aceasta să se soldeze cu un toast pentru parteneriatul „fără limite”, precum și cu semnarea unor acorduri și promisiuni de creștere a schimburilor comerciale.

Cei doi lideri urmează să semneze o declarație comună în urma discuțiilor, a anunțat Kremlinul, și să participe la o serată care va marca 75 de ani de relații diplomatice între cele două țări.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro