Sari direct la conținut

Robert Fico este în continuare în „stare gravă”, dar stabilă după tentativa de asasinat / „Vorbește, dar era foarte obosit”, spune președintele ales Peter Pellegrini, care l-a vizitat la spital

Robert Fico, Foto: Sierakowski/EUC / Zuma Press / Profimedia
Robert Fico, Foto: Sierakowski/EUC / Zuma Press / Profimedia

Premierul Slovaciei, Robert Fico, se află în stare „stabilă” după intervenția chirurgicală la care a fost supus în urma tentativei de asasinat de miercuri, însă situația sa este în continuare „gravă”, a declarat joi vicepremierul Robert Kalinak, potrivit Pravda și Reuters. Fico a reușit să vorbească puțin cu președintele ales Peter Pellegrini, care l-a vizitat la spital.

Directoarea spitalului universitar din Banska Bystrica, unde este tratat Fico, a declarat că prim-ministrul în vârstă de 59 de ani a trecut printr-o intervenție chirurgicală care a durat cinci ore și a fost condusă de două echipe.

„În acest moment starea lui este stabilizată, dar este cu adevărat foarte gravă. El va rămâne unitatea de terapie intensivă”, a spus ea reporterilor.

Ulterior, aliatul lui Fico și președintele ales Peter Pellegrini a declarat că a putut vorbi pentru scurt timp cu premierul în spital.

„Este capabil să vorbească doar câteva propoziții și apoi este foarte obosit pentru că ia niște medicamente”, a spus el reporterilor.

Cele mai importante informații despre starea de sănătate a premierului Robert Fico, LIVE pe HotNews.ro:

23:41Juraj Cintula, bărbatul arestat pentru tentativa de asasinare a premierului slovac Robert Fico, a fost persecutat de fosta Securitate a Cehoslovaciei, scrie presa slovacă.

22:31Premierul belgian Alexander De Croo a depus o plângere împotriva unui prezentator de radio care ar fi cerut ascultătorilor să-l împuște, după ce miercuri prim-ministrul slovac Robert Fico a fost rănit grav cu un pistol cu bile

22:08 Aktuality scrie că transferul lui Robert Fico la Bratislava nu este încă luat în considerare. Situația se poate schimba luni, când probabil se va întruni un consiliu medical, care ar trebui să decidă asupra următoarei acțiuni și asupra tratamentului primului-ministru.

21:15Amnesty International Slovacia a anulat marșul de vineri pentru drepturile omului la Bratislava, din cauza restricțiilor de securitate după atacul asupra lui Robert Fico. Marșul trebuia să aibă loc cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, Bifobiei și Transfobiei, relatează Dennnikn.

„Considerăm că tema drepturilor persoanelor LGBTI+ este extrem de importantă și, prin urmare, dorim să îi dedicăm spațiu adecvat la momentul potrivit, dar climatul actual nu este potrivit pentru acest lucru”, a explicat organizația.

19:44Poliția a reținut joi după-amiază, la Ruzinov, Bratislava, un bărbat care, potrivit postului slovac TV JOJ, l-a amenințat pe deputatul Smer-SD Richard Glück, scrie Aktuality.

Potrivit unui martor, au venit aproximativ 10 polițiști care l-au scos din bloc pe tânăr încătușat.

19:30Un proiectil tras de atacatorul lui Fico a lovit și un copac din fața centrului cultural din Handlova, unde a a vut ședința de guvern, relatează Aktuality.

Operația de miercuri a durat cinci ore

18:10 Starea prim-ministrului Robert Fico este stabilizată medical, dar încă gravă, a confirmat, joi după-amiază, directorul Spitalului Roosevelt, Miriam Lapuníková. Potrivit informațiilor oficiale, el poate comunica și a suferit o singură operație până acum care, potrivit șefului spitalului, a durat cinci ore și a fost efectuată de două echipe medicale – chirurgicală și traumatologică.

Din cauza numărului de rapoarte neverificate despre starea sa de sănătate, spitalul dorește să propună Oficiului Guvernului să publice periodic informații succinte și verificate privind evoluția situației pe rețeaua sa de socializare, dar cu accent pe siguranța și intimitatea primului ministru. Cu toate acestea, este doar o propunere deocamdată.

18:07Premierul polonez Donald Tusk a declarat joi că a primit amenințări după tentativa de asasinare a omologului său slovac, Robert Fico, relatează Reuters. Un site polonez de știri spune că s-au luat măsuri de întărire a securității lui Tusk.

17:36 Fostul președinte al României, Traian Băsescu, spune, la Digi24, după tentativa de asasinare a premierului Robert Fico, că societatea devine tot mai violentă, iar „oamenii politici pot să stăvilească acestă nevoie de violență”

„Există o violență economică și o violență care vine din măsuri luate de statele membre, creșterile uriașe ale prețurilor la alimente și energie”, care are loc în toată Europa, potrivit acestuia.

„Aproape este o nevoie de violență, deci așa a înțeles el să se răzbune pe ce i se întâmplă în viața de zi cu zi. Dacă e un bolnav, e bolnav și asta e, dar țin să cred că este vorba despre un cetățean furios”, a declarat Băsescu.

Robert Fico a vorbit de pe patul de la ATI cu președintele ales Peter Pellegrini

16:55 Peter Pellegrini, președintele ales al Slovaciei și un apropiat al lui Robert Fico, a declarat că este imposibil de spus în aceest moment dacă premierul este în afara oricărui pericol, într-o declarație de presă susținută la spitalul din Banská Bystrica, citată de Aktuality.

El l-a vizitat și a vorbit joi cu Robert Fico și a precizat că premierul este obosit și sub influența medicamentelor.

„A fost o discuție foarte personală. Ne cunoaștem de peste 20 de ani, este de înțeles. Era foarte obosit și într-un stare dificilă. Am vorbit despre cât de bucuros sunt că a supraviețuit și i-am urat o recuperare rapidă”, a declarat Peter Pellegrini.

El a afirmat că atacul este opera „unui individ influențat excesiv de politică care a decis să-l asasineze doar pentru că nu era de acord cu politicile guvernului condus Robert Fico”.

„Ura politică sau dezacordurile privind politica a unui partid sau a unei persoane au rezultat în tentativă de omor. Premierul a scăpat la limită de moarte. Este suficient ca rănile de la gloanțe să fie într-un loc diferit, la câtiva centimetri, și astăzi vorbeam despre alte lucruri”, a declarat președintele ales.

Noi detalii despre autorul tentativei de asasinat

15:25 În 2016, Juraj Cintula, autorul atacului de miercuri asupra premierului slovac, s-a întâlnit cu gruparea pro-rusă „Recruții slovaci” pentru a-i convinge să nu folosească arme, a spus ministrul slovac al apărării ca reacție după ce un jurnalist maghiar a dezvăluit apropierea dintre bărbat și gruparea pro-rusă desființată între timp, potrivit Dennikn.

Potrivit oficialilor slovaci, suspectul, în vârstă de 71 de ani, a fost un pacifist de-a lungul vieții, dar s-a radicalizat în ultimii opt ani.

15:10Guvernul nu a declarat stare de urgență în urma ședinței Consiliului de Securitate. Ministrul apărării, Robert Kaliňák, a explicat că nu a vrut să meargă pe calea restricțiilor, ci să încerce să calmeze societatea, potrivit Aktualy.sk.

Consiliului de Securitate a decis sporirea protecției asigurate oficialilor constituționali și a posibilelor grupări și persoane amenințate, inclusiv a jurnaliștilor, precum și monitorizarea riscurilor de securitate.

Informația privind o nouă operație nu a fost confirmată

14:55Robert Fico va rămâne în continuare la spitalul din Banská Bystrica, a declarat ministrul Apărării, Robert Kaliňák, care a precizat că nu are informații despre o viitoare intervenție chirurgicală.

„Pentru că este încă într-o stare foarte serioasă, are doar o capacitate limitată de a comunica”, spune Kaliňák despre Fico, adăugând că nu încearcă să-l împovăreze pe prim-ministru cu alte lucruri, precum îngrijirea medicală pe care o primește.

Ministrul Apărării a spus că nu știe dacă premierul va avea nevoie de altă operațiune, dar nu o exclude.

14:30 Ancheta poliției merge pe o singură pistă: un act desfășurat de un singur individ din motive politice. „Suspectul nu este membru al vreunui grup politic radical. Este un lup singuratic”, a spus ministrul de interne Matus Sutaj Estok, potrivit Aktuality.

14:00 Robert Fico va suferi o nouă operație, relatează publicația slovacă Pravda. Premierul este în continuare la spitalul din Banska Bystrica și, potrivit presei slovace, nu este clar dacă urmează să fie transferat.

Ieri, după ce a fost împușcat, Fico a fost operat de două echipe de medici.

13:45 Poliția din Slovacia a anunțat că monitorizează comentariile de pe rețelele de socializare după ce ieri au fost publicate mai multe mesaje în care este manifestată susținere pentru acțiunile atacatorului, cât și unele care răspândesc ură, relatează Aktuality.sk.

Poliția subliniază că va monitoriza astfel de comentarii și va interveni când acestea constitutie o infracțiune și îndeamnă societatea la respect și toleranță.

13:20Politicienii din Slovacia au rolul de a se asigura că acționează astfel încât situația din țară să se calmeze, ci nu să contribuie la o nouă escaladare, spune redactorul-șef al publicației slovace Aktuality, Peter Bardy, într-un interviu acordat joi dimineață pentru The Guardian, după tentativa de asasinare a premierului Robert Fico.

„Cred cu sinceritate că politicienii – guvernul și opoziția – își pregătesc mutarea”, a spus el. „Ei sunt cei care au oportunitatea de a potoli emoțiile în țară, să ajusteze retorica, atitudinea lor privind evenimentele publice, privind lupta politică și privind media”, a spus el.

Juraj Cintula a fost pus sub acuzare pentru tentativă de omor cu premeditare

12:30 Dmitri Medvedev, un aliat al lui Putin și fost președinte al Rusiei timp de un mandat, l-a lăudat joi pe Robert Fico, spunând că sunt puțini politicieni ca el în Europa și că avea poziții „rezonabile” în ceea ce privește Rusia, scrie Reuters. Miercuri, Medvedev a susținut, referindu-se la atacatorii premierului slovac: „Trebuie să fie uciși? Da. Și vor fi”.

12:00 Consiliul de Securitate al Slovaciei s-a reunit la această oră la sediul guvernului. Măsurile de securitate au fost întărite în zona unde se află clădirea, relatează Aktuality.sk.

11:15Poliția a ridicat-o, noaptea trecută, pe soția suspectului din locuința sa și a dus-o într-o altă locație din dorința de a o proteja, relatează televiziunea slovacă Markiza.

10:30Poliția l-a pus sub acuzare pe bărbatul de 71 de ani arestat pentru tentativă de omor cu premeditare comisă cu intenția de răzbunare asupra unei persoane protejate, relatează Aktuality.sk.

Premierul slovac a fost stabilizat, dar starea lui rămâne „gravă”, potrivit directorului spitalului unde a fost supus unei interveții chirurgicale, notează Reuters.

Acest lucru a fost confirmat și de vicepremierul slovac Robert Kalinak, potrivit presei slovace.

În urma tentativei de asasinat de miercuri a premierului Robert Fico, Consiliul Securității Statului se va reuni joi dimineață, iar guvernul va avea de asemenea o ședință, conform Pravda.

Fico a fost împușcat de cinci ori după o ședință de guvern

Premierul slovac Robert Fico a fost atacat în după-amiaza zilei de 15 mai în orașul Handlova (la 190 de kilometri de Bratislava). Agresorul l-a împușcat pe Fico de cinci ori. Premierul a fost operat, iar suspectul în atac a fost arestat.

Fico a fost împușcat în abdomen, când s-a apropiat de oamenii care îl așteptau la ieșirea centrului cultural din Handlova, după ședința de guvern. „Robo, vino aici”, a strigat atacatorul înainte să tragă, scrie publicația slovacă Pravda.

Miercuri seară, viceprim-ministrul Slovaciei, Tomas Taraba , a declarat pentru BBC că crede că premierul Robert Fico „va supraviețui” și că nu se mai află într-o situație care să îi pună viața în pericol.

„Este un asasinat motivat politic”, au spus colegii de coalitie ai lui Robert Fico.

Cine este bărbatul care l-a împușcat pe Fico

Suspectul, Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, este cunoscut pentru activitatea sa artistică, care deținea arma în mod legal. Fiul său a declarat pentru publicația slovacă Aktuality că nu își poate explica incidentul și că tatăl său nu avea probleme psihice și nu a menționat vreodată că ar avea intenții violente la adresa vreunui politician.

Presupusul atacator locuiește în Levice de mai mulți ani. Potrivit informațiilor publice, el este unul dintre fondatorii clubului literar Dúha, în cadrul căruia activează din 2005, scrie Pravda.

A scris trei colecții de poezie, iar un roman a fost publicat în 2010. Din 2015, suspectul este membru al Asociației Scriitorilor Slovaci.

În 2016, a intrat în atenția presei când, în calitate de angajat al unui serviciu de securitate privat într-un magazin din Levice, a devenit el însuși victima unui atac.

În centrul comercial în care lucra, el a fost atacat de un bărbat mai tânăr, aparent sub influența drogurilor. Juraj Cintula a suferit mai multe răni și nu a putut lucra o perioadă lungă de timp, a relatat Markíza TV.

În același an, el a inițiat mișcarea „Împotriva Violenței”, cu ajutorul unei petiții prin care a dorit să strângă semnături și sprijin financiar pentru înregistrarea oficială a mișcării.

Suspectul, apropiat de un grup pro-rus

Cintula a fost anterior apropiat de grupul pro-rus Slovenskí Branci (Recruții slovaci), a anunțat jurnalistul de investigații maghiar Szabolcs Pagnyi, citat de publicația independentă rusă Meduza.

În ianuarie 2016, pe pagina de Facebook a grupului a apărut o postare a lui Cintula, în care și-a exprimat sprijinul public pentru Slovenskí Branci. Postarea a fost însoțită de o fotografie cu bărbatul.

Slovenskí Branci este o organizație paramilitară neînregistrată, care activează în Slovacia din 2012. Jurnaliştii de investigaţie de la publicaţia VSquare au scris în 2019 că Slovenskí Branci a colaborat cu filiala slovacă a mişcării de motociclişti pro-Kremlin „Night Wolves” şi liderul organizaţiei.

Această grupare a fost antrenată de fostele forțe speciale ruse. În octombrie 2022, Slovenskí Branci a anunțat că își va înceta activitățile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro