Sari direct la conținut

Procurorii au percheziționat biroul politicianului german Petr Bystron, de la AfD, acuzat că a primit bani de la surse apropiate Kremlinului

HotNews.ro
Petr Bystron, deputat din partea partidului german de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), se adresează Bundestag-ului, la Berlin, pe 19 ianuarie 2023. , Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia
Petr Bystron, deputat din partea partidului german de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), se adresează Bundestag-ului, la Berlin, pe 19 ianuarie 2023. , Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Poliția a percheziționat biroul parlamentar al unui important politician al partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), în cadrul unei anchete privind fapte de mită și spălare de bani, scrie presa germană joi, potrivit Politico.

Deputatul Petr Bystron, al doilea pe lista AfD pentru alegerile europarlamentare, se confruntă cu acuzații, relatate pe larg de presa germană, potrivit cărora ar fi primit 20.000 de euro de la persoane care au legături cu președintele rus Vladimir Putin pentru a răspândi propaganda Kremlinului.

Procurorii din Munchen au precizat că au percheziționat sedii din Berlin, Bavaria și din Mallorca în cadrul unei anchete, deși nu l-au menționat explicit pe Bystron.

Parlamentul german a votat anterior ridicarea imunității parlamentare a lui Bystron pentru a permite efectuarea perchezițiilor. Doar parlamentarii AfD s-au abținut de la vot.

Reacția liderilor AfD

„Până în prezent, nu a fost furnizată nicio dovadă pentru acuzațiile aduse domnului Bystron, care au fost făcute de săptămâni întregi”, au declarat liderii AfD, Alice Weidel și Tino Chrupalla, într-un comunicat de presă.

„Prin urmare, grupul parlamentar AfD speră că investigațiile se vor încheia rapid, astfel încât să nu existe suspiciunea că autoritățile și procurorii (…) încearcă să influențeze campania electorală europeană”, au mai transmis cei doi lideri.

Susținerea pentru AfD, care se află pe locul al doilea în sondajele din Germania, a scăzut în ultima vreme, în urma unei serii de scandaluri.

Luna trecută, polițiștii belgieni și germani au efectuat percheziții la birourile din Parlamentul European ale eurodeputatului AfD Maximilian Krah și ale consilierului său, în cadrul unei anchete privind suspiciuni de spionaj în favoarea Chinei.

Tot atunci, procurorii germani din orașul Dresda au inițiat o anchetă preliminară, suspectând că Maximilian Krah a acceptat plăți din partea Rusiei și a Chinei „pentru activitatea sa de europarlamentar”. Krah a negat orice fel de implicare.

Parlamentul European, zguduit de scandalul răspândirii propagandei proruse

La începutul lunii trecute, Petr Bystron a respins afirmaţiile conform cărora el ar avea legătură cu o reţea de propagandă şi dezinformare rusă şi cu posibile plăţi în bani lichizi.

Premierul belgian Alexander De Croo declarase la finalul lui martie că mai mulţi membri ai Parlamentului European au fost plătiţi pentru a răspândi mesajele Moscovei, adăugând că serviciile de informaţii belgian şi ceh „au colaborat strâns” pentru a destructura o reţea de propagandă rusă.

Şeful guvernului belgian, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a confirmat astfel unele informaţii dezvăluite de autorităţile de la Praga, notează agenția germană de presă DPA, conform Agerpres.

Un purtător de cuvânt al guvernului belgian a declarat pentru Politico că Alexander De Croo s-a referit la decizia guvernului ceh de a sancţiona site-ul de ştiri Voice of Europe (VoE), despre care Praga susţine că este parte a operaţiunii de propagandă prorusă.

Ministerul de Externe ceh a anunţat, pe 27 martie, că l-a sancţionat pe oligarhul ucrainean Viktor Medvedciuk, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Un comunicat al diplomaţiei cehe menţiona că Medvedciuk a desfăşurat o „operaţiune de influenţare” din Rusia pe teritoriul Cehiei, prin intermediul publicației Voice of Europe.

Potrivit cotidianului ceh Denik N, care cita o sursă diplomatică cehă, sume de bani ar fi ajuns la politicieni din Belgia, Franţa, Germania, Ungaria, Olanda şi Polonia.

Citând surse din domeniul securităţii, publicaţia cehă a scris că Petr Bystron este bănuit că s-a aflat în contact cu VoE şi că este posibil să fi acceptat bani. Ziarul ceh a evocat existenţa unei înregistrări audio care l-ar incrimina pe Bystron.

Citiți și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro