Sari direct la conținut

Oligarhul rus Oleg Deripaska spune că ultimele sancțiuni împotriva sa sunt rezultatul unor „jocuri murdare”

HotNews.ro
Oleg Deripaska alaturi de Vladimir Putin intr-o vizita de lucru din 2014, Foto: Michael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images
Oleg Deripaska alaturi de Vladimir Putin intr-o vizita de lucru din 2014, Foto: Michael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images

Oligarhul rus Oleg Deripaska a respins joi drept „jocuri murdare” ultimele sancțiuni americane împotriva unor companii despre care Trezoreria de la Washington spun că fac parte dintr-o rețea menită să evite sancțiunile și deblocheze active înghețate în Occident, relatează Reuters.

„N-am timp pentru aceste baliverne”, a declarat el într-un mesaj transmis de un purtător de cuvânt agenției Reuters, care l-a întrebat despre ultima rundă de sancțiuni ale SUA.

„Politicienii continuă să se implice în jocurile lor murdare în timp ce războiul îngrozitor din Europa ia sute de mii de vieți în fiecare an. Cred cu tărie că trebuie să facem tot ce ne stă în putință să încheiem pacea, nu să facem jocurile celor care cer război”, a spus Deripaska.

Trezoreria americană a anunțat marți că a impus sancțiuni împotriva unei rețele de companii rusești despre care afirmă că sunt folosite pentru a masca faptul că Deripaska deține o cotă în valoare de 1,6 miliarde de dolari în grupul austriac de construcții Strabag.

Raiffeisen Bank International a vrut să cumpere participația sa însă a renunțat în urma presiunilor puse de Statele Unite.

Trezoreria americană a declarat marți că a impus sancțiuni împotriva unei rețele de companii care au creat o schemă menită să eludeze sancțiunile occidentale prin punerea la cale a unui „mecanism opac și complex” care ar fi permis vânzarea participației lui Deripaska în Strabach.

Oleg Deripaska a fost sancționat de toate marile țări occidentale

După declanșarea războiului din Ucraina de către președintele Vladimir Putin, Deripaska a fost inclus pe lista lor de sancțiuni de Uniunea Europeană, Marea Britanie, Canada și Australia, din cauza relațiilor sale cu Kremlinul.

Deripaska se afla sub sancțiuni americane încă din 2018, Trezoreria de la Washington notând atunci că acesta este acuzat de „amenințarea cu moartea a unor rivali de afaceri, interceptarea ilegală a comunicațiilor unui oficial guvernamental, precum și participare la activități de extorcare și fraudă”.

La momentul respectiv el a spus că sancțiunile americane sunt „fără temei, ridicole și absurde”.

Deripaska, fondatorul gigantului rus al aluminiului Rusal, a fost într-o perioadă cel mai bogat om din Rusia însă a pierdut acest titlu în urma crizei financiare din 2007-2009, când afacerile sale au avut de suferit mai mult decât cele ale altor oligarhi ruși.

Deripaska, inițial un critic vocal al războiului împotriva Ucrainei, și-a schimbat treptat tonul, pe măsură ce a devenit evident că economia rusească nu se va prăbuși din cauza sancțiunilor și că ofensiva ucraineană din vara anului trecut nu funcționează conform planurilor Kievului.

În luna ianuarie el a declarat că este puțin probabil să existe pace în Ucraina cel puțin până în mai 2025 și că discuții constructive privind încheierea conflictului nu au cum să fie posibile fără participarea Moscovei.

Urmărește ultimele evoluții din a 813-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro