Sari direct la conținut

Apropiații lui Ilan Șor au protestat în faţa Ambasadei României de la Chişinău, deranjați de o declarație a premierului Ciolacu

HotNews.ro

Reprezentanţii blocului politic „Victorie”, controlat de oligarhul fugar Ilan Şor, au organizat joi un manifestație în faţa Ambasadei României la Chişinău, protestând faţă de declaraţia premierului Marcel Ciolacu, potrivit căreia „nu există moldoveni, ci doar români”, scrie News.ro.

Protestatarii au venit la sediul ambasadei cu pancarte pe care scria „Moldova, moldoveni, moldoveneşte”, „Ruşine” şi „Ambasadorul, la răspundere”, potrivit portalului de știri NewsMaker, care precizează că a solicitat un comentariu din partea misiunii diplomatice, însă deocamdată nu a primit un răspuns.

Blocul „Victorie”, a cărui înființare a fost anunţată luna trecută la Moscova, alături de Partidul Socialiştilor (PSRM) au criticat vehement declaraţia premierului Marcel Ciolacu, care a spus că „nu există moldoveni, ci doar români”. PSRM a susținut că aceasta este o „declaraţie anti-moldovenească” şi o „insultă”.

Formațiunea se declară de asemenea revoltată că autorităţile moldovene nu reacţionează la astfel de afirmaţii.

„Partidul Socialiştilor îşi exprimă indignarea faţă de noul discurs anti-moldovenesc al premierului român Marcel Ciolacu, care a insultat repetat ţara noastră şi cetăţenii săi negând existenţa poporului moldovenesc şi a limbii moldoveneşti”, scrie într-un comunicat al PSRM.

„Considerăm de datoria noastră să-i amintim domnului Ciolacu că Moldova a existat cu 400 de ani înainte de crearea României, iar referinţele la limba moldovenească originală sunt cunoscute cel puţin din secolul al XVII-lea. Poporul moldovean nu a renunţat şi nu va renunţa la identitatea sa naţională şi la limba sa, oricât de mult şi-ar dori liderii unor state vecine”, mai afirmă PSRM, care susţine o teză îmbrăţişată, de altfel, şi de Moscova.

Ilan Șor susține că „democrația” lui Maia Sandu înseamnă „renunţarea noastră completă la independenţă şi suveranitate”

Şi oligarhul fugar Ilan Şor, care a fost condamnat în lipsă, pentru fraudă, la 15 ani de închisoare în Republica Moldova, şi-a exprimat opinia faţă de remarcile premierului român, folosindu-se de prilej pentru a o ataca pe preşedinta Maia Sandu şi a o acuza că se pregăteşte să cedeze României suveranitatea ţării.

„Maia Sandu face tot posibilul să pregătească terenul pentru anexare: promovează limba română, umple ţara cu «experţi» români, întâmpină soldaţi străini cu pâine şi sare. Bineînţeles, Ciolacu crede că ea este «singura soluţie democratică pentru Moldova». Numai că «democraţia» ei înseamnă renunţarea noastră completă la independenţă şi suveranitate în favoarea României”, a scris Ilan Şor, într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare.

Ce spune Maia Sandu despre ideea unirii Republicii Moldova cu România

Reacţiile au venit după ce premierul român Marcel Ciolacu a spus că „Maia Sandu este singura soluţie europeană şi democratică pentru Moldova”.

„România va ajuta Republica Moldova, fiindcă în Republica Moldova sunt români. Nu mai sunt moldoveni şi nu mai există limba moldovenească. Este limba română şi sunt români”, a afirmat Marcel Ciolacu, la Digi24.

Săptămâna trecută, într-un interviu acordat unui jurnalist rus, Maia Sandu a răspuns la întrebarea dacă este în favoarea unirii cu România.

„Cred că cel mai bun şi realist lucru pentru Republica Moldova este să devină membră a Uniunii Europene. Atunci nu vom mai avea graniţe nici cu România, nici cu alte ţări europene”, a răspuns ea.

Citiți și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro