Sari direct la conținut

Filmul căutărilor lui Ebrahim Raisi: confuzie, vreme oribilă și un elicopter dezintegrat. Nu a fost nevoie de teste ADN pentru identificarea președintelui iranian

HotNews.ro
Echipele de salvare la locul prăbușirii elicopterului iranian, Foto: Azin Haghighi / AP / Profimedia
Echipele de salvare la locul prăbușirii elicopterului iranian, Foto: Azin Haghighi / AP / Profimedia

Elicopterul care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi s-a prăbușit duminică după amiază, dar a fost nevoie de tot restul zilei și de noaptea care a urmat pentru ca salvatorii să ajungă la locul tragediei, luni dimineață, și să constate moartea tuturor celor aflați la bord, scrie AFP.

Elicopterul care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi a căzut duminică într-o zonă izolată din nord-vestul Iranului, lăsând în urmă o dâră lungă și resturi împrăștiate printre copaci.

Salvatorii au avut dificultăți enorme în localizarea aparatului, care „a lovit un munte și s-a dezintegrat” la impact, a explicat televiziunea publică Irib.

Estimativ, accidentul s-ar fi produs duminică, între ora 13.30 și 14.00, când Raisi plecase din orașul Jolfa și se afla în drum spre Tabriz, cel mai mare oraș din nord-vest. Celelalte două elicoptere din delegație, care transportau alți oficiali iranieni, au ajuns la destinație în siguranță.

Primele informații despre un „accident” au fost publicate mai mult de două ore mai târziu, iar ministrul de interne Ahmad Vahidi a menționat posibilitatea unei „aterizări forțate” a aeronavei.

Numeroase informații confuze și contradictorii au circulat apoi pe parcursul serii, în special pe rețelele sociale. Inclusiv una preluată de agențiile de știri, care preciza că autoritățile au intrat în contact cu oameni aflați în elicopter, ceea ce ar fi sugerat că incidentul nu a fost fatal.

O operațiune complicată

Abia după aproximativ cincisprezece ore de la dispariția elicopterului, un Bell 212, salvatorii au reușit să ajungă la locul accidentului în zorii zilei de luni, în provincia muntoasă Azerbaidjanul de Est, în apropiere de frontiera cu țara vecină.

Potrivit presei de stat, elicopterul alb-albastru s-a prăbușit la trei kilometri nord-est de satul Tavil, o mică localitate pierdută în mijlocul pădurii.

Iranul este o țară vastă, în principal uscată și deșertică, dar are și zone muntoase cu un climat aspru în nord, în zona Mării Caspice.

Pe tot parcursul nopții, zeci de salvatori, soldați și voluntari au înfruntat „condiții meteorologice dificile, cu ceață și ploaie, cu o vizibilitate foarte redusă”, a declarat un oficial al Semilunii Roșii, organizația însărcinată cu căutările.

Aceștia au fost ajutați în special de o dronă turcească dotată cu instrumente de vedere în infraroșu, care a oferit imagini ale terenului greu accesibil. Uniunea Europeană a pus și ea la dispoziție sateliții săi de geolocalizare.

Niciun semn de viață

Când au localizat locul prăbușirii, salvatorii și-au dat seama rapid că printre pasageri și membrii echipajului nu exista „niciun semn de viață”.

Imaginile au arătat corpul uneia dintre victime, îmbrăcat într-o cămașă albă, întins lângă epava avionului.

După ce au ajuns la fața locului, salvatorii au recuperat cele nouă cadavre: al președintelui în vârstă de 63 de ani, al ministrului de externe Hossein Amir-Abdollahian, al guvernatorului provincial, al unui imam, ale altor doi oficiali ai securității prezidențiale și ale celor trei membri ai echipajului.

Un oficial a declarat pentru agenția Tasnim că trupurile au fost identificate fără teste ADN „deși erau arse”.

Cadavrele au fost transportate pe targă, prin vegetația densă, până la un drum, potrivit imaginilor difuzate de presă.

Ele au fost transferate la Tabriz, unde ceremoniile funerare vor începe marți și vor continua în capitala Teheran, în ziua următoare. Președintele Raisi va fi înmormântat joi în orașul sfânt Mașhad, locul său de naștere.

Liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat cinci zile de doliu. Pentru a marca această ocazie, un steag negru a fost arborat deasupra cupolei mausoleului Massoumeh, un important sanctuar șiit din orașul sfânt Qom, la sud de Teheran, potrivit agenției locale de presă Isna.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro