Sari direct la conținut

O româncă povestește cum interviurile pentru echivalentul DNA din Ucraina au avut loc în buncăre

HotNews.ro
imagine ilustrativă cu un buncăr din Ucraina, Foto: Brendan Smialowski / AP / Profimedia
imagine ilustrativă cu un buncăr din Ucraina, Foto: Brendan Smialowski / AP / Profimedia

Procurorii care au candidat pentru șefia Agenției Naționale de Prevenire a Corupției din Ucraina, echivalentul DNA din Ucraina, au susținut interviurile în buncărele din subsolul clădirilor, acestea derulându-se în timp ce răsunau alertele de atacuri aeriene, a povestit Laura Ștefan de la Expert Forum care a făcut parte din grupul unor organizații neguvernamentale internaționale implicate în procedura de selecție, într-un interviu acordat pentru Spotmedia.

„A fost greu, dar cred că e cumva ciudat ca noi, experții externi, să fim cei care ne plângem de asta. Cred că Ucraina a dat un exemplu despre cum se pot face proceduri transparente în perioade complicate. Interviurile s-au derulat în încăperi care se aflau la subsolurile clădirilor, deci în buncher. Pe scurt, au fost alarme aeriene în timpul derulării interviurilor”, a afirmat Laura Ștefan.

Experta a subliniat că procedura de selecție din Ucraina a fost una complexă în care candidații au fost analizați atenți din multiple puncte de vedere pentru că Ucraina încearcă „să convingă partenerii internaționali că ceea ce o diferențiază de Rusia este tocmai faptul că în Ucraina se depun eforturi consistente în direcția construirii unui stat de drept”.

„Trebuie să știți că acești candidați au susținut mai multe teste atât de specialitate, deci teste care țin de pregătirea juridică și de management, dar au fost și niște interviuri care au vizat finanțele lor, integritatea financiară a lor și a familiilor lor. Am avut discuții care sunt publice și în ziua de astăzi pot fi urmărite online, discuții extrem de aplicate cu fiecare dintre candidații care au ajuns la această etapă”, a spus Laura Ștefan.

„A existat o analiză profundă cu privire la declarațiile financiare pe care candidații le-au făcut, iar apoi au fost derulate interviuri online, interviuri finale cu candidații care s-au calificat în această etapă și totul a fost transparent”, a completat experta.

Ucraina a fost a doua cea mai coruptă țară din Europa, înaintea Rusiei

Aceste eforturi ale Ucrainei de a lupta împotriva corupției vin atât pe fondul dorinței Kievul de a adera la Uniunea Europeană și la NATO, dar și pentru că Ucraina a fost asociată mult timp cu corupția și oligarhia, iar Rusia a folosit aceste teme de discuție pentru a-și justifica parțial războiul împotriva țării.

Potrivit Indicelui de percepție a corupției 2021 al Transparency International, Ucraina s-a clasat pe locul 122 din 180 de țări, în apropierea unor țări precum Zambia, Gabon și Mexic, în timp ce națiuni precum Danemarca și Finlanda s-au clasat pe primul loc. În acel an, Ucraina a fost a doua cea mai coruptă țară din Europa, înaintea Rusiei, la 136.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro