Sari direct la conținut

Curtea Internațională de Justiție ordonă Israelului să oprească ofensiva asupra Rafah

HotNews.ro
Un tanc al armatei israeliene intră în orașul Rafah din Fâșia Gaza, pe 7 mai 2024., Foto: Israel Defense Forces / AP / Profimedia
Un tanc al armatei israeliene intră în orașul Rafah din Fâșia Gaza, pe 7 mai 2024., Foto: Israel Defense Forces / AP / Profimedia

Curtea Internațională de Justiție a decis că Israelul trebuie să-și oprească imediat ofensiva militară și alte acțiuni întreprinse în orașul Rafah din sudul Gazei, invocând „riscul imediat” pentru poporul palestinian, relateză BBC și The Guardian.

Decizia este obligatorie, dar instanța nu are mijloace să se asigure că este pusă în aplicare, motiv pentru care decizii din trecut au fost ignorate.

În hotărârea sa, a declarat că „nu este convinsă” că evacuarea lui Rafah și alte măsuri luate de Israel sunt suficiente pentru a atenua suferința palestinienilor.

Israelul mai este obligat de Curtea Internațională de Justiție (CIJ) să deschidă punctul de trecere a frontierei Rafah pentru asistență umanitară. De asemenea, Israelul trebuie să permită accesul anchetatorilor în Fâșia Gaza.

Curtea Internațională de Justiție a subliniat că situația umanitară din Rafah s-a „deteriorat și mai mult” de la ultima decizie judecătorească. În hotărâre, instanța spune că situația umanitară din Rafah este acum clasificată drept „dezastruoasă”.

Israelul a indicat că nu va opri luptele

Instanța a ordonat Israelului să raporteze instanței în termen de o lună cu privire la progresul său în aplicarea măsurilor dispuse astăzi.

Autoritățile din Israel au sugerat deja în trecut că vor ignora un ordin de a opri luptele.

„Nicio putere din lume nu va opri Israel din a-și proteja cetățenii și din a merge după Hamas în Gaza”, a declarat joi un purtător de cuvânt al guvernului, Avi Hyman.

Cu toate acestea, subliniază The Guardian, ignorarea deciziei va crește presiunea internațională asupra Israelului. Irlanda, Norvegia și Spania au anunțat miercuri că vor recunoaște statalitatea Palestinei.

Africa de Sud a deschis procesul împotriva Israelului

În urmă cu o săptămână, Africa de Sud a cerut tribunalului de la Haga să ordone oprirea ofensivei Israelului în Gaza, în special în orașul Rafah, spunând că este o măsură necesară pentru a asigura supraviețuirea palestinienilor.

Această decizie va veni și într-un context dificil pentru Israel. Presa israeliană a relatat că armata a conluzionat că trupele sale „au încălcat reguli” când au ucis un angajat al ONU și au rănit un altul, săptămâna trecută, în Gaza când un vehicul marcat cu sigla ONU a fost bombardat.

Israelul a reluat joi seria de bombardamente puternice asupra Fâșiei Gaza, dar a precizat că este gata să reia dialogul cu Hamas privind un armistițiu și eliberarea de ostatici.

Agenția pentru apărare civilă din Fâșia Gaza a anunțat că atacurile au ucis 26 de persoane, inclusiv 15 copii, în orașul Gaza, după ce unul din bombardamente a lovit o casă civilă în care au murit 16 pesoane, iar un alt atac a ucis 10 persoane în complexul unei moschei. Israelul nu a comentat acuzațiile.

Circa 1.200 de israelieni, majoritatea civili, au fost uciși, iar alți 250 au fost răpiți după ce gruparea Hamas a lansat un atac surpriză asupra teritoriului israelian pe 7 octombrie. Aproximativ 36.000 de palestinieni, printre care numeroși civili – femei și copii, au fost uciși în operațiunea militară lansată de Israel asupra Fâșiei Gaza.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro