Sari direct la conținut

Rachete lansate spre centrul Israelului, inclusiv la Tel Aviv, pentru prima dată în patru luni. Hamas revendică atacul – VIDEO

Baterie Iron Dome, Foto: PHOTOSTOCK-ISRAEL / Sciencephoto / Profimedia
Baterie Iron Dome, Foto: PHOTOSTOCK-ISRAEL / Sciencephoto / Profimedia

Mai multe rachete au fost lansate duminică asupra unor orașe din centrul Israelului, inclusiv la Tel Aviv, unde au răsunat sirenele, fiind primul atac din ultimele patru luni, scriu Reuters și presa israeliană. Hamas a avertizat că a lansat un atac cu rachete ca răspuns la „masacrele sioniste”. Armata israeliană a anunțat că o parte dintre rachete au fost interceptate și că nu s-au înregistrat victime.

18:04 Trupele Brigăzii Givati care operează în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza au localizat săptămâna trecută un depozit subteran de arme, potrivit armatei israeliene.

Locul a fost descoperit în timpul unui raid asupra unei clădiri suspectate că ar fi fost folosită de militanții Hamas ca punct de întâlnire. IDF (armata israeliană) spune că trupele sale au ucis mai mulți bărbați înarmați în apropierea clădirii și apoi au localizat depozitul subteran de arme.

În ultimele zile, aproximativ 30 de bărbați înarmați au fost uciși de trupele Givati în Rafah, a mai precizat IDF, conform The Times of Israel.

17:24 Ministrul israelian al Apărării. Yoav Gallant, care s-a adresat duminică trupelor din orașul Rafah, din sudul Fâșiei Gaza, a declarat că Israelul depune eforturi active pentru a-i recupera pe ostaticii ținuți captivi de gruparea islamistă Hamas, atât „fizic, cât și prin încheierea de acorduri”.

„Scopulul nostru în Fâșia Gaza a devenit mult mai clar aici, la Rafah – să eliminăm Hamas, să aducem înapoi ostaticii și să menținem libertatea de acțiune”, a spus el, potrivit The Times of Israel.

În ceea ce privește eliberarea ostaticilor, Gallant a precizat că Israelul „face eforturi extraordinare (…) în toate modurile posibile, atât fizic, cât și prin încheierea de înțelegeri”.

Biroul de presă al lui Gallant a anunțat că ministrul a fost informat la Rafah cu privire la efortul de luptă al armatei israeliene (IDF) împotriva Hamas, atât la suprafață, cât și în subteran în zona din sudul enclavei palestiniene.

17:18 În urma tirurilor de rachete lansate duminică asupra comunităților din apropierea graniței cu Fâșia Gaza, presa de limbă ebraică relatează că o rachetă a lovit un vehicul în kibbutzul Sa’ad.

Vehiculul se îndrepta spre o școală din zonă când au fost activate sirenele de avertizare privind sosirea unor rachete, adaugă postul public de televiziune Kan. Nu au fost raportați răniți în urma atacului.

Kibbutzul Sa’ad a fost evacuat după masacrul din 7 octombrie al Hamas, dar mulți dintre locuitori s-au întors acolo între timp, notează The Times of Israel.

17:11Barajul de rachete lansate în această după-amiază din orașul Rafah din sudul Gazei „arată de ce Israelul trebuie să-și continue operațiunile militare acolo”, a spus ministrul israelian Benny Gantz, membru al cabinetului de război, conform The Times of Israel.

„Rachetele trase astăzi de la Rafah demonstrează că IDF trebuie să opereze în orice loc în care Hamas încă operează și, ca atare, IDF va continua să opereze oriunde este necesar. Lumea trebuie să știe: cei care încă ne țin ostaticii captivi, împușcă în orașele noastre și continuă să propage teroarea sunt responsabili pentru situație”, a declarat Gantz, membru al cabinetului de război al prim-ministrului Benjamin Netanyahu.

16:40 Armata israeliană (IDF) a confirmat efectuarea unui atac cu drone în cursul zilei de astăzi împotriva unui agent al Hezbollah în Naqoura, în sudul Libanului, scrie The Times of Israel.

Potrivit IDF, agentul a fost identificat părăsind o clădire cunoscută anterior ca fiind folosită de gruparea șiită. La scurt timp, acesta a fost vizat și ucis.

Un bombardament separat a vizat alți doi agenți ai Hezbollah în Ayta ash-Shab, a precizat IDF.

16:36 O rachetă ghidată antitanc lansată din Liban a lovit o casă din comunitatea nordică Avivim din Israel, au anunțat autoritățile locale.

Consiliul regional Marom Hagalil a precizat că un bărbat a fost salvat, din casa distrusă, de către echipa de securitate locală din Avivim, potrivit The Times of Israel.

16:10Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu urmează să convoace cabinetul de război duminică pentru a discuta despre ultimele eforturi pentru un armistițiu în Gaza și un acord de eliberare a ostaticilor, a declarat un înalt oficial pentru AFP.

În timp ce principalul obiectiv al Israelului este eliberarea ostaticilor rămași în Gaza, Hamas a insistat asupra încheierii definitive a războiului care a început pe 7 octombrie – o cerere pe care Netanyahu a respins-o până acum.

„Cabinetul de război este de așteptat să se întâlnească la Ierusalim în această seară la 21:00 (aceeași oră și în România) pentru a discuta despre un acord de eliberare a ostaticilor”, a declarat pentru AFP un înalt oficial israelian.

15:45Acoperișul unei case din Herzliya a fost avariat de schije în urma unui baraj cu rachete asupra centrului Israelului. O femeie care se afla în interiorul casei a fost rănită ușor în timp ce încerca să se deplaseze spre un loc sigur, potrivit poliției israeliene citată de Haaretz și Times of Israel.

O filmare publicată pe rețele de socializare arată daunele produse după ce o bucată mare de șrapnel sau un interceptor s-a prăbușit peste clădire.

15:20Sirenele răsună din nou într-un număr de comunități care se învecinează cu Fâșia Gaza, la o oră după ce centrul Israelului a fost vizat de Hamas cu un baraj de rachete tras din Rafah.

15:00Un videoclip care circulă pe rețelele de socializare arată un crater care s-ar fi format la căderea unei rachete, în câmp deschis, în apropierea orașului Kfar Saba, scrie Times of Israel.

14:50Opt rachete au fost lansate asupra centrului Israelului din zona Rafah din sudul Fâșiei Gaza, spune Armata israeliană (IDF), citată de The Times of Israel.

Conform sursei citate, câteva dintre rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană.

Atacul nu a provocat răniți.

14:37Aproximativ 10 rachete au fost lansate din Rafah, potrivit armatei israeliene.

14:17 Sistemul de apărare aeriană Iron Dome a interceptat mai multe rachete deasupra centrului Israelului.

Sirenele sună în Herzliya, Kfar Shmaryahu, Ramat Hasharon, Tel Aviv, Petah Tikva și în mai multe comunități mai mici, conform Times of Israel.

Aripa armată a Hamas, Brigăzile al-Qassam, a declarat că a lansat un atac mare cu rachete mari asupra Tel Avivului ca răspuns la ceea ce a numit „masacrele sioniste împotriva civililor”, într-un comunicat publicat duminică pe canalul său Telegram.

Un tir de rachete a fost lansat de Hamas spre centrul Israelului aparent din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, arată imaginile postate pe rețelele de socializare, potrivit Times of Israel.

Săptămâna trecută, The Times of Israel a relatat că armata israeliană consideră că Hamas are capacitatea de a lansa atacuri cu rachete asupra centrului Israelului din zona Rafah, iar atunci când trupele vor avansa mai mult în oraș, este probabil ca gruparea jihadistă să efectueze un astfel de atac.

Israelul a bombardat Rafah în continuare

Armata israeliană a continuat sâmbătă bombardamentele asupra Rafah, în pofida ordinului Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de a opri imediat operaţiunile sale în acest oraş din sudul Fâşiei Gaza de unde au fugit sute de mii de oameni.

În acelaşi timp, eforturile internaţionale au fost relansate pentru a se ajunge la un armistiţiu în războiul declanşat de atacul fără precedent al mişcării islamiste Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie şi pentru a obţine eliberarea a peste 100 de ostatici reţinuţi în teritoriul palestinian.

Amintim că războiul din Fâşia Gaza a început pe 7 octombrie anul trecut, în urma unui asalt în sudul teritoriului israelian al unor comandouri Hamas infiltrate din Fâşia Gaza, soldat cu peste 1.170 de morţi, potrivit unui bilanţ AFP. În acea zi, 252 de persoane au fost luate ostatice pe teritoriul palestinian.

După un armistiţiu în noiembrie care a dus la eliberarea a aproximativ o sută dintre ele, 121 de ostatici se află încă în enclava palestiniană, dintre care 37 au murit, potrivit armatei israeliene.

Riposta Israelului a constat în ofensiva devastatoare din Gaza, care continuă și în prezent, în urma căreia aproape 36.000 de palestinieni au fost uciși, majoritatea lor fiind femei și copii, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Sănătăţii controlat de Hamas.

Citiți și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro