Sari direct la conținut

Recunoașterea statului Palestina nu înseamnă „decât dreptate pentru poporul palestinian”, își motivează Spania decizia care a înfuriat Israelul

HotNews.ro
Palestinieni refugiați în Khan Yunis, Fâșia Gaza, după ce au fugit din Rafah din cauza atacurilor israeliene, 25 mai 2024., Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Palestinieni refugiați în Khan Yunis, Fâșia Gaza, după ce au fugit din Rafah din cauza atacurilor israeliene, 25 mai 2024., Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Recunoașterea statului Palestina nu „reprezintă altceva decât dreptate pentru poporul palestinian și cea mai bună garanție de securitate pentru Israel”, a declarat duminică ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares, aflat alături de premierul palestinian Mohammed Mustafa, potrivit AFP.

„Palestinienii au dreptul la un stat, la fel cum israelienii au acest drept”, a adăugat ministrul în cadrul unei conferințe de presă comună cu Mustafa, care a descris decizia Madridului de a recunoaște statul Palestina, pe 28 mai, drept „un impuls major” pentru pacea și stabilitatea din regiune.

Salutând decizia Spaniei, alături de Norvegia și Irlanda, de a recunoaște marți statul palestinian, Mustafa a declarat: „Vrem ca fiecare țară din Europa să facă același lucru”.

Albares și Mustafa au ținut conferința comună la Bruxelles, unde liderul palestinian s-a întâlnit, de asemenea, cu șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, și cu ministrul norvegian de externe, Espen Barth Eide.

Mai târziu în cursul zilei de duminică, Mustafa urmează să aibă noi discuții cu Borrell, Barth Eide și cu ministrul saudit de externe, prințul Faisal bin Farhan.

Luni, el va avea o altă întâlnire la Bruxelles cu miniștrii spaniol, norvegian și irlandez. Iar miercuri se va afla în Spania.

Oficialii israelieni au avertizat Spania, Norvegia și Irlanda că relațiile Israelului cu aceste state vor suferi „grave consecințe” din cauza recunoașterii statului palestinian.

Războiul devastator al Israelului în Fâșia Gaza, ca ripostă la asaltul Hamas din 7 octombrie anul trecut, a dat un impuls țărilor care doresc recunoașterea statului palestinian.

Acestea speră că pașii către o soluție cu două state – cu un stat israelian și un stat palestinian -, care a fost îndelung dorită, vor pune bazele păcii în Orientul Mijlociu.

Majoritatea țărilor membre ale ONU recunosc statul palestinian. Statele europene sunt însă împărțite în această privință.

Spania, Norvegia și Italia se vor alătura altor țări din UE, precum Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Suedia, în recunoașterea statului palestinian.

Mustafa a mai spus că recunoașterea statului palestinian corectează „nedreptatea care a fost aplicată poporului palestinian timp de decenii”.

„Sperăm că acest impuls de recunoașteri și inițiative va continua”, a adăugat el.

„Cred că este timpul să ne ridicăm vocile un pic mai mult și să cerem o încetare a focului, cred că este timpul să punem capăt războiului”, a declarat premierul palestinian.

Războiul din Fâșia Gaza a fost declanșat de atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie, care s-a soldat cu moartea a peste 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza cifrelor oficiale israeliene.

Operațiunea militară lansată ca ripostă de Israel în Fâșia Gaza s-a soldat cu moartea a aproape 36.000 de persoane, în marea lor majoritate civili, femei și civili, potrivit Ministerului Sănătății din enclavă, controlat de Hamas, bilanț care nu face însă distincție între civili și combatanții grupării islamiste.

Citiți și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro