Sari direct la conținut

Israel, val de condamnări internaționale după uciderea a 45 de civili la Rafah

HotNews.ro
Civili ucisi la Rafah, Foto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia
Civili ucisi la Rafah, Foto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Israelul se confruntă cu un val de condamnări internaționale luni, după ce o lovitură nocturnă la Rafah a ucis 45 de persoane, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, și a incendiat corturile ocupate de palestinieni într-o tabără pentru persoane strămutate, potrivit AFP.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a regretat „un accident tragic”, în timp ce guvernul său a declarat că examinează faptele privind acest atac, pe care l-a calificat-o drept „grav”.

La rândul său, armata israeliană a declarat că investighează moartea victimelor civile. Cu o zi înainte, ea a afirmat că a vizat doi înalți responsabili ai Hamas cu „muniții precise”, pe care le-a calificat drept „ținte legitime”.

ONU a „condamnat loviturile israeliene” și a cerut o anchetă „completă și transparentă” în urma atacului din orașul aglomerat Rafah, unde Israelul a lansat operațiuni terestre la 7 mai, în ciuda avertismentelor internaționale privind soarta civililor.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, s-a declarat „îngrozit”, referindu-se la „imagini oribile”.

Washingtonul a fost „șocat” și a cerut aliatului său israelian să „ia toate măsurile de precauție pentru a proteja civilii”.

„Afluxul de răniți”

Apărarea civilă palestiniană a raportat numeroase cadavre „carbonizate” într-un incendiu care a devastat tabăra de persoane strămutate Barkasat, administrată de Agenția ONU pentru refugiați palestinieni (Unrwa), la nord-vest de Rafah.

Mohammed al-Mughayyir, un oficial al apărării civile din Fâșia Gaza, a descris un „masacru”: „am văzut corpuri carbonizate, dezmembrate (…) cazuri de amputații, copii răniți, femei și bătrâni”.

Imaginile transmise de Semiluna Roșie palestiniană, potrivit cărora zona vizată de lovitură a fost desemnată de Israel „ca zonă umanitară”, arată scene de haos, ambulanțe cu sirenele în funcțiune și prim-ajutor în miez de noapte pe o zonă aflată în flăcări, evacuând răniții, inclusiv copii.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat că primește un „aflux de răniți cu arsuri” la unul dintre spitalele sale de campanie.

Imagini difuzate de dimineață de AFP au arătat rămășițele carbonizate ale corturilor și vehiculelor improvizate.

„Au ars”

„Masacrul de ieri de la Rafah s-a soldat cu 45 de morți”, potrivit unui bilanț furnizat luni de Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza al Hamas, care a precizat, de asemenea, că „249 de persoane au fost rănite”.

„Oamenii nu au fost răniți sau uciși: au fost arși”, a deplâns Mohammad Hamad, în vârstă de 24 de ani.

„Fiica verișoarei mele, care nu avea mai mult de 13 ani, a fost unul dintre «martiri». Trăsăturile ei erau de nerecunoscut pentru că schijele i-au smuls fața”, a spus el.

„Copiii noștri dormeau (…) când, deodată, am auzit un zgomot puternic și era foc în jurul nostru. Copiii țipau. Zgomotul era terifiant”, a declarat o femeie palestiniană care a refuzat să fie identificată.

Lovitura a avut loc la câteva ore după ce Hamas a revendicat responsabilitatea pentru tirul de rachete asupra Tel Avivului din Rafah.

Mișcarea islamistă, considerată o organizație teroristă în special de Statele Unite și de Uniunea Europeană, a denunțat un „masacru oribil”. În Cisiordania ocupată, Autoritatea Palestiniană a acuzat Israelul că a „țintit în mod deliberat” tabăra de la Rafah.

La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron s-a declarat „indignat”, iar omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, a promis că țara sa va face „tot ce este posibil” pentru a trage la răspundere autoritățile israeliene „barbare”.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, s-a declarat „îngrozit”, în timp ce Iordania a declarat că atacul israelian asupra Rafah „sfidează deciziile Curții Internaționale de Justiție (CIJ)”.

La rândul său, Uniunea Africană a denunțat un „dispreț” față de decizia CIJ, cea mai înaltă instanță a ONU, care a ordonat vineri Israelului să își suspende operațiunile de la Rafah, care au forțat circa 800.000 de persoane să fugă în aproape trei săptămâni, potrivit ONU.

Egiptul, un mediator cheie alături de Qatar și Statele Unite în eforturile diplomatice pentru a ajunge la o încetare a focului, a condamnat „bombardarea deliberată de către forțele israeliene a corturilor persoanelor strămutate” din Rafah, cerând Israelului să „pună în aplicare măsurile decretate de CIJ”.

Qatar a avertizat că loviturile israeliene din Rafah ar putea „complica eforturile de mediere”, solicitând „acțiuni urgente pentru a preveni genocidul”.

Arabia Saudită a condamnat, de asemenea, „continuarea masacrelor”, iar Kuweitul a denunțat „crime de război flagrante”.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro