Sari direct la conținut

Parlamentul Elveției a adoptat o lege numită „Expulzați spionii ruși”

HotNews.ro
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov alaturi de omologul sau elvetian Ignazio Cassis in timpul unei vizite efectuate de oficialul rus in Elvetia in 2019, Foto: Pavel Golovkin / AP - The Associated Press / Profimedia
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov alaturi de omologul sau elvetian Ignazio Cassis in timpul unei vizite efectuate de oficialul rus in Elvetia in 2019, Foto: Pavel Golovkin / AP - The Associated Press / Profimedia

Parlamentul Elveției a adoptat o lege care vizează înăsprirea măsurilor privind expulzarea spionilor de pe teritoriul țării, proiectul de lege numind explicit spionajul rusesc în chiar titlul său, relatează agenția Reuters.

Camera superioară a legislativului elvețian a votat luni noaptea cu 32 de voturi „pentru” și 9 „împotrivă” proiectul de lege numit „expulzați sistematic spionii ruși și alți spioni străini”. Președintele elvețian Viola Amherd a venit în parlament pentru a susține proiectul.

„Statele străine ar trebui să simtă că Elveția reacționează față de încălcările securității sale și că se apără”, a subliniat Amherd în discursul pe care l-a susținut în parlament cu doar două săptămâni înainte ca Țara Cantoanelor să găzduiască cel mai mare summit de pace pentru Ucraina organizat de la începerea invaziei rusești cu mai bine de doi ani în urmă.

Amherd a declarat de asemenea că guvernul elvețian vrea să expulzeze cu consecvență agenții de informații străini ale căror activități periclitează securitatea Elveției sau rolul ei ca stat gazdă al summitului. Președintele a subliniat însă că proiectul de lege nu este unul care să constrângă guvernul să facă expulzări automate și că deciziile în acest sens vor fi luate în urma unor analize atente.

Elveția, descrisă drept un „magnet” pentru spionii ruși

Franziska Roth, o legiutoare de centru-stânga din partea social-democraților elvețieni și unul dintre inițiatorii proiectului de lege, a declarat că neutra Elveție este un „magnet” pentru spioni din cauza numeroaselor sedii ale organizațiilor internaționale pe care țara le găzduiește.

Ea a declarat de asemenea că rapoartele serviciilor de informații arată că acest lucru este cu atât mai adevărat în cazul agențiilor de informații ale Rusiei. Elveția cere Rusiei de ani de zile, înainte de declanșarea războiului din Ucraina, să înceteze activitățile de spionaj de pe teritoriul său.

Argumentând că Elveția trebuie să arate „toleranță zero” față de spionaj, Roth a mai spus că proiectul de lege va întări mecanismele pentru controlarea și expulzarea spionilor.

Întrucât proiectul a fost adoptat deja de camera inferioară a parlamentului în luna decembrie, el a devenit acum lege.

Elveția urmează să găzduiască pe 15-16 iunie summitul de pace pentru Ucraina la Lucerna, un oraș din centrul țării cu o populație de aproximativ 82.000 de locuitori. Rusia nu a fost invitată, guvernul elvețian justificând acest lucru prin faptul că Moscova a declarat în mod repetat că nu este interesată să ia parte la discuții.

Urmărește ultimele evoluții din a 825-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro