CEDO a condamnat Polonia pentru regimul său de interceptare a conversațiilor telefonice și electronice
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi regimul interceptărilor telefonice şi electronice din Polonia, concluzionând că acesta constituie un risc excesiv de supraveghere a cetăţenilor, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.
Sesizată în 2017 şi 2018 de cinci cetăţeni polonezi, CEDO a considerat că legile din 2016 privind poliţia şi terorismul contravin articolului 9 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la respectarea vieţii private şi familiale şi a corespondenţei.
„Dreptul naţional nu prevede garanţii suficiente pentru a preveni orice recurgere excesivă la supraveghere şi ingerinţe în viaţa privată a indivizilor”, au notat judecătorii de la Strasbourg.
În plus, absenţa acestor garanţii „nu este contrabalansată suficient de actualul mecanism de control jurisdicţional”.
Legile din 2016 au fost adoptate când Polonia era condusă de partidul Lege şi Justiţie, dreapta conservatoare, care a câștigat alegerile din octombrie 2023, însă a intrat în opoziție întrucât nu a obținut o majoritate și nu a avut aliați cu care să formeze o majoritate parlamentară.
Legislaţia în litigiu „a instaurat un sistem de supraveghere în cadrul căruia, practic, oricărui utilizator al serviciilor de telecomuncaţii şi de internet i se pot intercepta comunicaţiile, fără a fi informat vreodată despre supravegherea la care a fost supus”, arată judecătorii CEDO.
„Dreptul polonez nu oferă recursuri efective unei persoane care crede că a făcut obiectul unei supravegheri secrete”, mai atrage atenţia instanţa de la Strasbourg.