Sari direct la conținut

Casa Albă: Operațiunea israeliană din Rafah nu depășește liniile roșii trasate de SUA

HotNews.ro
Palestinieni care părăsesc Rafah din cauza atacurilor israeliene, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Palestinieni care părăsesc Rafah din cauza atacurilor israeliene, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SUA nu consideră că Israelul a lansat o invazie pe scară largă a orașului Rafah în sudul Gazei, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, citat de BBC, într-o declarație susținută la câteva ore după ce forțele israeliene au ajuns în centrul orașului și au pus mâna pe un deal important din punct de vedere strategic, cu vedere la granița din apropiere cu Egiptul.

Președintele american Joe Biden a declarat în această lună că va limita livrările de arme către Israel dacă acesta va intra în „centrele de populație” din Rafah, unde sunt informații că încă se adăpostesc sute de mii de civili.

John Kirby a fost, de asemenea, chestionat cu privire la un atac israelian care a provocat un incendiu care a ucis cel puțin 45 de palestinieni – mulți dintre ei femei, copii sau bătrâni – într-o tabără pentru persoane strămutate.

Israelul a declarat că atacul a vizat și ucis doi înalți oficiali Hamas și că incendiul ar fi putut fi cauzat de o explozie la un magazin de arme Hamas din apropiere.

Adresându-se reporterilor, Kirby a descris imaginile de după atac drept „sfâșietoare” și „oribile”. „Nu ar trebui să fie nicio viață nevinovată pierdută aici ca urmare a acestui conflict”, a adăugat el.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că urmărește îndeaproape ca armata israeliană să efectueze o anchetă rapidă și amănunțită asupra atacului.

Întrebat de BBC dacă investigațiile anterioare au dus la răspundere, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller a refuzat să numească cazuri specifice.

„Nu puteți ajunge la o concluzie despre rezultatele acestor investigații în mijlocul unui conflict”, a spus el.

SUA: „Nu vom sprijini o operațiune terestră majoră în Rafah”

Când purtătorul de cuvânt al Casei Albe a fost întrebat dacă atacul a încălcat limitele stabilite anterior de președintele Biden, el a spus că nu are „nicio schimbare de politică despre care să vorbească”.

„Nu sprijinim, nu vom sprijini o operațiune terestră majoră în Rafah”, a subliniat Kirby. „Președintele a spus că, dacă se întâmplă acest lucru, s-ar putea să fie nevoit să ia decizii diferite în ceea ce privește sprijinul”, a completat el.

Cu toate acestea, Kirby a precizat că SUA nu au văzut până acum indicii care să arate că Israelul a declanșat o invazie a orașului.

„Nu i-am văzut intrând cu unități mari, cu un număr mare de trupe, în coloane și formațiuni într-un fel de manevră coordonată împotriva mai multor ținte de la sol”, a explicat el.

Israelul a insistat că nu va putea obține victoria în războiul său de șapte luni împotriva Hamas din Gaza fără a-l lua pe Rafah și a respins avertismentele privind consecințele umanitare catastrofale.

Armata israeliană a început pentru prima dată ceea ce a numit operațiuni terestre „țintite” împotriva luptătorilor Hamas și a infrastructurii în estul orașului Rafah pe 6 mai.

De atunci, tancurile și trupele au pătruns treptat în zonele de est și centru construite, în timp ce s-au deplasat și spre nord de-a lungul graniței de 13 km cu Egiptul.

Vorbind la CNN pe 8 mai, președintele Biden a declarat că i-a spus clar premierului israelian Benjamin Netanyahu că „dacă intră în Rafah, nu le voi furniza armele care au fost folosite în trecut pentru a gestiona situația din Rafah, pentru a face față în alte orașe, pentru a face față acestei probleme”.

El a spus că nu a suspendat furnizarea de arme până în prezent, deoarece Israelul nu a „intrat încă în centrele populației” din Rafah și că operațiunile sale au fost „chiar la graniță”.

Președintele se confruntă cu apeluri tot mai presante în plan intern de a exercita o presiune mai mare asupra guvernului israelian pentru a se asigura că orice operațiune este derulată cu grijă pentru a minimiza impactul umanitar al conflictului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro