Sari direct la conținut

VIDEO Donald Trump, primul președinte american condamnat penal / Juriul l-a găsit vinovat la toate cele 34 de capete de acuzare / Sentința, în 11 iulie

HotNews.ro
Donald Trump, la iesirea din tribunal, Foto: Steven Hirsch / UPI / Profimedia
Donald Trump, la iesirea din tribunal, Foto: Steven Hirsch / UPI / Profimedia

Donald Trump a devenit primul președinte american care a fost condamnat pentru o infracțiune, joi, când 12 jurați l-au găsit vinovat la toate cele 34 capete de acuzare. Jurații au constatat că liderul republican a falsificat documente pentru a ascunde plățile făcute pentru a-i cumpăra tăcerea actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels, cu care ar fi avut o relație – lucru negat de Trump. Pedeapsa urmează să fie anunțată în iulie, iar Trump va face în orice caz apel.

Înainte de a părăsi sala de judecată, un Donald Trump roşu la faţă şi încruntat, a dat mâna scurt cu fiul său Eric. Atât tatăl, cât şi fiul păreau supăraţi.

Un lucru important: O condamnare penală definitivă nu ar invalida în niciun caz candidatura sa la alegerile din 5 noiembrie și, cel mai probabil, nici nu ar veni înainte de data scrutinului din noiembrie.

Iată ce urmează după verdictul de vinovăție al lui Trump

După decizia juriului, pedeapsa va fi anunțată de judecător, pe 11 iulie. Experții spun că șansele ca Trump să primească o pedeapsă cu înarcerar sunt mici.

Orice pedeapsă va consta probabil în sancțiuni financiare, eliberare condiționată, muncă în folosul comunității sau o combinație a acestora.

În acest timp, fostul președinte va ataca decizia juriului. Chiar înainte de începerea selecției juraților, în urmă cu câteva săptămâni, echipa juridică a fostului președinte Donald Trump își pregătea strategia pentru apel, potrivit CNN.

Echipa de avocați a lui Trump va aduce probabil argumentul că clientul lor nu ar fi putut niciodată să aibă parte de un proces corect în Manhattan.

CNN spune că echipa lui Trump va aduna fiecare obiecție, fiecare posibilă problemă constituțională pe care o pot ridica în fața unei curți de apel.”

Avocatul lui Trump, Todd Blanche, a cerut deja achitarea acuzațiilor, în pofida verdictului, cerere respinsă de judecător.

Judecarea apelului ar putea dura luni sau chiar ani, potrivit experților.

Desfășurarea evenimentelor

02:24 Donald Trump va vorbi vineri la Trump Tower

În timp ce procurorul districtului Manhattan, Alvin Bragg, se adresa joi seară reporterilor, Donald Trump a anunțat pe platforma sa Truth Social că va susține o conferință de presă vineri dimineață.

Trump se va adresa jurnaliștilor mâine la ora 11.00 ET din atriumul Trump Tower, a precizat el, adăugând sloganul său de campanie: „MAGA2024!”.

02:21Fostul avocat personal al lui Donald Trump, Michael Cohen, a salutat joi o „zi importantă” pentru statul de drept, după ce fostul președinte republican a fost găsit vinovat în procesul său penal de la New York, potrivit AFP.

„Este o zi importantă” pentru statul de drept și pentru a fi tras la răspundere în fața instanței, a declarat pe X Michael Cohen, un martor-cheie al acuzării la acest proces. „Oricât de dificil ar fi fost acest lucru pentru mine și familia mea, adevărul încă contează”.

02:00Ce impact va avea condamnarea lui Trump asupra alegerilor?

01:38La întoarcerea la Trump Tower, Donald Trump a salutat și a ridicat pumnul către mulțimea adunată în fața clădirii.

De asemenea, el a rostit un „Mulțumesc”, înainte de a intra înăuntru.

Mulțimea era amestecată, unii oameni aplaudând, în timp ce alții au strigat „închideți-l”.

După ce a intrat în clădire cu fiul său și anturajul, mulțimea s-a dispersat în mare parte.

01:24Portalul online pe care campania lui Trump îl folosește pentru a accepta donații, winred.com, pare să fie offline.

Campania Trump a scris pe Twitter: „Atât de mulți americani au fost mișcați să doneze pentru campania președintelui Trump încât paginile WinRed au căzut”, potrivit CNN.

„Lucrăm pentru ca site-ul să fie din nou online cât mai repede posibil”.

01:05Aliații lui Trump reacționează la verdictul de vinovăție: „Cât de coruptă a devenit Justiția!”

Aliații lui Donald Trump s-au manifestat rapid pe rețelele de socializare, arătându-și susținerea pentru fostul președinte după verdictul de vinovăție al acestuia, potrivit CNN.

Președinta Conferinței Republicane din Camera Reprezentanților, Elise Stefanik, care se pare că se află pe lista scurtă a lui Trump pentru funcția de vicepreședinte, a declarat că verdictul „arată cât de corupt și de măsluit a devenit sistemul american sub conducerea lui Joe Biden”.

00:34Donald Trump a plecat de la tribunal

Donald Trump, găsit vinovat la New York, a denunțat imediat un proces „măsluit”, o „rușine”, asigurând că „adevăratul verdict” va fi cel al urnelor, cu ocazia alegerilor prezidențiale americane din 5 noiembrie, potrivit AFP.

„Adevăratul verdict va veni pe 5 noiembrie, din partea poporului american”, a declarat el în fața camerelor de luat vederi, într-un coridor al tribunalului din New York, după ce a fost găsit vinovat de toate acuzațiile care i se aduc în acest proces penal.

Înainte de a părăsi sala de judecată, un Donald Trump roşu la faţă şi încruntat, a dat mâna scurt cu fiul său Eric. Atât tatăl, cât şi fiul păreau supăraţi.

00:32 Echipa lui Biden: Există o singură cale de a-l ține pe Trump departe de Casa Alba

„Am văzut astăzi, la New York, că nimeni nu este mai presus de lege”, a reacționat joi un purtător de cuvânt al campaniei lui Joe Biden, după ce fostul președinte Donald Trump a fost găsit vinovat de efectuarea de plăți ascunse către o vedetă porno, potrivit AFP.

„Cu toate acestea, există o singură modalitate de a-l ține pe Donald Trump departe de Biroul Oval: scrutinul. Delincvent sau nu, Trump va fi candidatul republican”, a adăugat Michael Tyler într-un comunicat.

00:24Fostul președinte Donald Trump a calificat procesul drept o „rușine”, potrivit CNN. Un „proces măsluit”, a acuzat el.

00:20Judecătorul va pronunța sentința pe 11 iulie

00:07Jurații l-au găsit pe Trump vinovate de toate cele 34 capete de acuzare

00:05Jurații intră în sala de judecată

00:02Donald Trump și avocații săi și procurorii discută ocazional între ei, dar în cea mai mare parte stau nemișcați și așteaptă verdictul.

Judecătorul Juan Merchan, care prezidează procesul lui Donald Trump la New York, a anunțat că juriul a căzut de acord asupra unui verdict.

„Am primit o notă” de la juriu care indică că au convenit asupra unui verdict, a spus judecătorul în primul proces penal al unui fost președinte al SUA.

Juriul a cerut încă 30 de minute înainte de a-și putea anunța decizia.

Juraţii s-au confruntat cu o singură întrebare: se face vinovat fostul preşedinte al Statelor Unite, care aspiră să revină la Casa Albă, de cele 34 de falsificări de documente contabile, menite să ascundă o plată de 130.000 de dolari către actriţa de filme pentru adulți Stormy Daniels pentru a evita un scandal sexual chiar la finalul campaniei sale prezidenţiale din 2016?

Pentru avocatul lui Donald Trump, Todd Blanche, „nu a existat nicio intenţie de fraudă şi nicio conspiraţie pentru a influenţa” alegerile. Iar plata către Stormy Daniels nu a fost decât rezultatul unei „extorcări” suferite de candidatul republican.

Ce pedeapsă i s-ar putea aplica lui Donald Trump?

Dacă va fi găsit vinovat, judecătorul, și nu juriul, va fi cel care va stabili sentința câteva săptămâni mai târziu. Închisoarea este teoretic posibilă, deoarece falsificarea documentelor contabile este pedepsită cu maximum patru ani în statul New York.

Dar, în absența unui cazier judiciar din partea acuzatului în vârstă de 78 de ani, judecătorul ar putea impune o pedeapsă alternativă, cum ar fi eliberarea condiționată sau munca în folosul comunității, precum și o amendă.

În toate cazurile, Donald Trump va putea face apel, iar pedeapsa sa va fi probabil suspendată, mai ales dacă va fi trimis la închisoare.

O condamnare penală, prima pentru un fost președinte american, nu ar invalida în niciun caz candidatura sa la alegerile din 5 noiembrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro