Sari direct la conținut

Viktor Orban spune că îl va susţine pe Mark Rutte la şefia NATO numai în anumite condiţii şi că acum sprijină România

HotNews.ro
Viktor Orban, Foto: Denes Erdos / AP / Profimedia
Viktor Orban, Foto: Denes Erdos / AP / Profimedia

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că l-ar putea sprijini pe premierul olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO numai dacă sunt îndeplinite anumite condiţii.

Rutte trebuie să prezinte scuze pentru „remarcile insultătoare” pe care le-a făcut împotriva Ungariei, a declarat Orban într-un interviu acordat portalului de ştiri Mandiner, finanţat de guvern, şi publicat miercuri seară, relatează joi agenția germană DPA, preluată de Agerpres.

Rutte trebuie, de asemenea, să fie de acord că Ungaria nu trebuie să participe la nicio misiune militară a NATO îndreptată împotriva Rusiei în Ucraina, a mai spus Orban.

Dar nimeni nu solicită, planifică sau pregăteşte o astfel de operaţiune militară a Alianţei Nord-Atlantice, precizează agenția DPA. Şi chiar dacă statele membre pot desfăşura iniţiative pe cont propriu, în aceste cazuri alte ţări nu sunt obligate să se alăture.

Mandatul actualului secretar general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, expiră în octombrie. Este necesar un vot unanim în alianţa celor 32 de naţiuni pentru a alege un succesor. În prezent, toţi membrii, cu excepţia României şi Ungariei, îl susţin pe Rutte, notează DPA.

România are în prezent propriul candidat pentru funcţia de şef al NATO, în persoana preşedintelui Klaus Iohannis, al cărui al doilea şi ultim mandat se încheie în toamnă, reaminteşte agenţia germană de presă.

„Susţinem România”, a spus Orban în interviul pentru Mandiner.

Comentariile sale despre condiţiile necesare pentru Rutte par să se aplice în cazul în care Bucureştiul ar retrage candidatura lui Iohannis, precizează DPA.

Ungaria este membră a NATO din 1999. Sub conducerea lui Orban, care deţine puterea fără întrerupere din 2010, Budapesta urmează o poziţie din ce în ce mai prietenoasă cu Rusia.

Citește pe acest subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro