Sari direct la conținut

VIDEO Peter Magyar, contestatarul lui Viktor Orban, a scos zeci de mii de oameni în stradă, chiar înaintea alegerilor europarlamentare: „Împreună putem salva Ungaria”

HotNews.ro
Susținătorii lui Peter Magyar participă la un miting antiguvernamental pe 8 iunie 2024 în Piața Eroilor din Budapesta, Ungaria, cu o zi înainte de alegerile pentru Parlamentul European., Foto: FERENC ISZA / AFP / Profimedia
Susținătorii lui Peter Magyar participă la un miting antiguvernamental pe 8 iunie 2024 în Piața Eroilor din Budapesta, Ungaria, cu o zi înainte de alegerile pentru Parlamentul European., Foto: FERENC ISZA / AFP / Profimedia

Zeci de mii de persoane au participat sâmbătă la un miting organizat la Budapesta de opozantul ungar Peter Magyar, principalul contestatar al premierului naționalist Viktor Orban, chiar în ajunul alegerilor europarlamentare, relatează AFP și Reuters.

Deși partidul lui Orban, Fidesz, ar urma să obțină 50% din voturi, conform ultimelor sondaje, mișcarea Tisza a lui Magyar ar urma să obțină duminică aproximativ 27% din voturi.

Magyar (43 de ani), fost membru al guvernului, a ieșit în evidență la începutul acestui an în urma unui scandal de grațiere, într-un dosar privind abuzuri asupra copiilor, care a zguduit guvernul lui Orban într-un mod fără precedent.

Magyar s-a revoltat împotriva „sistemului” aflat ferm sub controlul lui Orban, care conduce țara central-europeană fără întrerupere din 2010, ceea ce l-a transformat în liderul european care a stat cel mai mult la putere.

„Împreună putem salva Ungaria… Suntem aici și suntem pregătiți să ne schimbăm destinul, soarta pe care o putere hoață și opresivă vrea să ne-o impună”, a declarat el în fața unei mulțimi uriașe, mulți dintre participanți fluturând steaguri ale Ungariei.

„Viktor Orban și-a ținut propriul popor în frică”, a adăugat Magyar.

„Dacă și voi vă doriți, Ungaria va fi țara dreptății, a onoarei și a legilor”, a declarat Magyar în fața susținătorilor care se înghesuiau în maiestuoasa Piață a Eroilor din Budapesta.

„Ungaria nu va fi oricine, ci legătura dintre Est și Vest”, a adăugat el.

Pe pancartele ținute de oamenii care aplaudau se puteau citi mesaje precum „Unguri, treziți-vă!” și „Suntem stăpânii viitorului nostru”.

„Mă bucur să fiu aici pentru că oamenii au speranță” pentru un „viitor mai bun pentru familiile lor”, a declarat, pentru AFP, Zoltan Ekes, un manager în vârstă de 49 de ani.

Geza Kenyer, un inginer în vârstă de 51 de ani, a spus că a fost primul eveniment organizat de Magyar la care a participat și că a venit pentru a protesta împotriva „corupției incredibile”.

„Orban și oamenii săi nu au alte valori decât să rămână la putere”, a declarat Kenyer, care obișnuia să voteze Fidesz „cu mult timp în urmă”.

Orban a promis să „ocupe Bruxellesul”, în condițiile în care se așteaptă ca extrema-dreaptă să obțină rezultate bune în întreaga Europă la aceste alegeri europarlamentare.

În weekend-ul trecut, zeci de mii de maghiari s-au adunat la un „marș al păcii” convocat de Orban, 61 de ani, care alimentează tot mai mult temerile privind un război între Occident și Rusia, pe care liderul naționalist îl pune pe seama Bruxellesului și a NATO.

Orban s-a autointitulat „luptător exclusiv pentru pace” în UE, caracterizând viitoarele alegeri pentru Parlamentul European drept un referendum privind conflictul din Ucraina.

Fiind cel mai apropiat aliat al Moscovei în UE, în ciuda invadării Ucrainei, Orban a refuzat să trimită arme Kievului, blocând în același timp ajutorul militar european.

Anterior în cursul acestui an, o furie publică rară a izbucnit în Ungaria după ce s-a aflat că președinta de atunci, Katalin Novak, l-a grațiat pe complicele unui pedofil condamnat pentru abuz de minori.

Novak a demisionat, dar furia față de guvern – și față de controlul lui Orban asupra puterii – a continuat să fie exprimată la mitingurile lui Magyar.

Aproape opt milioane de alegători sunt chemați la urne duminică în Ungaria. Alegerile municipale vor avea loc în același timp cu alegerile europene.

Alte sondaje, citate de Reuters, plasează sprijinul pentru Fidesz, partidul de dreapta al lui Orban, între 44% și 48%, în timp ce Tisza, partidul de centru-dreapta al lui Magyar, este cotat între 23% și 29%, o creștere fără precedent pentru noul venit în politica de la Budapesta, care a apărut pe scena politică din Ungaria în urmă cu doar patru luni.

Cel mai slab rezultat al lui Orban la alegerile europene a fost un scor de 47,4%, când Ungaria a aderat la blocul comunitar în urmă cu două decenii, în timp ce niciun partid de opoziție nu a reușit să obțină mai mult de 20%, din 2009 încoace.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro