Sari direct la conținut

UPDATE SINTEZA Care sunt tarile din coalitia ce desfasoara operatiuni militare impotriva Libiei, ce alte state si-au declarat disponibilitatea de a li se alatura si ce efective militare au fost trimise in zona

Franta, tara care a sustinut cel mai puternic operatiunea militara din Libia si care si-a asumat rolul de coordonator al ei, alaturi de Statele Unite, Marea Britanie, Canada si Italia reprezinta statele care alcatuiesc asa-numita „coalitie” care a lansat, sambata seara, primele atacuri asupra Libiei lui Muammar Gaddafi. Si alte state, precum Spania, Quatar, Olanda, Danemarca, Norvegia si Belgia si-au declarat, insa, disponibilitatea de a participa la operatiunea militara al carei scop este inlaturarea lui Muammar Gaddafi de la conducerea Libiei.

Printre statele care au facut front comun impotriva operatiunii din Libia se numara Rusia, China, Brazilia sau India, dar si Germania, care a anuntat ca nu va lua parte la aceasta operatiune militara. In schimb, cancelarul Angela Merkel a declarat ca Germania se ofera sa trimita avioane de recunoastere AWACS in Afganistan, cu scopul de a suplini trupele americane de aici, care ar urma sa fie redirectionate catre operatiunea din Libia.

  • FRANTA

Franta dispune de aproximativ 100 de avioane de vanatoare, in special Rafale si Mirage 2000, precum si de avioane de supraveghere Awacs si a trimis in zona si un portelicopter Mistral.

Bazele aeriene Solenzara din Corsica si N’Djamena din Ciad sunt in alerta.

Portavionul Charles de Gaulle, aflat la Toulon (in sudul Frantei), a fost trimis duminica spre Libia.

In fine, marina franceza este reprezentata de doua fregate, una anti-submarine si una anti atacuri aeriene, dar si un submarin nuclear de atac.

  • MAREA BRITANIE

Marea Britanie a mobilizat avioane de lupta Tornado si Eurofighter (sau Typhoon) la bazele sale din apropierea Libiei.

Britanicii detin, de asemenea, avioane Sentinel, Nimrod si Awacs, importante pentru misiuni de recunoastere si supraveghere.

Doua fregate britanice au fost trimise in zona Marii Mediterane – Westminster si Cumberland.

  • STATELE UNITE

Statele Unite au anuntat inca de sambata, la summit-ul de la Paris, prin vocea secretarului de stat Hillary Clinton, ca vor aduce coalitiei „capacitati unice”, adica mijloace militare de care nu dispun aliatii lor.

Avioane F-15 si F-16 americaneau fost trimise la baza Sigonella (Sicilia).

Portelicopterul Bataan si doua nave de sustinere urmeaza sa fie trimise incepand de miercuri catre Marea Mediterana.

Statele Unite dispun, de asemenea, in estul Mediteranei de doua distrugatoare capabile sa lanseze rachete, Barry si Stout. Ambele sunt echipate cu rachete de croaziera Tomahawks.

  • CANADA

Canadienii au trimis in zona sapte bombardiere CF-18.

Si nava de razboi Charlottetown a fost trimisa in regiune.

  • ITALIA

Italia a pus la dispozitie 7 baze pentru operatiunile din Libia: Amendola, Gioia del Colle, Sigonella, Aviano, Trapani, Decimomannu si Pantelleria.

Italia a pus la dispozitia colaitiei 8 avioane: 4 de vanatoare si 4 bombardiere de tip Tornado, iar comandamentul unic al misiunii a fost stabilit la Napoli, a anuntat duminica ministrul italian al Apararii.

Roma a cerut transferarea coordonarii actiunilor militare de la Stuttgart (Germania) la Capodichino, in apropiere de Neapole.

  • DANEMARCA

Danemarca a trimis in Sicilia 4 avioane de vanatoare F-16, doua avioane de lupta de rezerva si un avion de transport, toate trimise catre Sicilia.

  • NORVEGIA

Norvegia a anuntat ca va trimite in zona 6 avioane de vanatoare F-16.

  • BELGIA

Belgia va trimite, luni, in zona 16 avioane F-16, dar a anuntat ca nu va pune la dispozitie trupe care sa participe la o eventuala operatiune la sol.

  • SPANIA

Spania pune la dispozitie un avion de realimentare si patru avioane de lupta F-18. Guvernul spaniol a decis sa trimita in zona si o fregata F-100, un submarin S-74 si un avion de supraveghere maritima CN-235, insa este asteptat si acordul Parlamentului de la Madrid.

  • OLANDA

Olanda si-a declarat disponibilitatea de a participa la operatiunile militare, fara a face insa, pana acum, alte precizari.

  • GRECIA

Atena si-a anuntat disponibilitatea de a pune la dispozitia avioanelor baze grecesti.

  • TARILE ARABE

O prima tara araba se va alatura aliatilor in ofensiva contra Libiei in urmatoarele 48 de ore, a anuntat duminica dupa-amiaza ministrul britanic al Apararii, Liam Fox, fara a numi aceasta tara.

Singura tara araba care si-a anuntat pana acum oficial disponibilitatea de a lua parte la ofensiva aliatilor din Libia este Qatar, dar nu a precuzat in ce fel ar urma sa participe.

Un diplomat al ONU ar fi promis, de asemenea, ajutorul Emiratelor Arabe Unite, insa acest lucru nu a fost confirmat deocamdata.

  • NATO

O decizie a NATO privind eventuala participare la operatiunea militara din Libia este asteptata in cursul zilei de duminica.

Cu toate ca hotararea privind participarea nu a fost inca luata, avioane radar Awacs ale NATO sunt deja prezente in Marea Mediterana si zboara 24 de ore din 24 inca de acum o saptamana.

NATO a trimis si trei nave in zona, iar fortele sale de geniu sunt de asemenea in apropiere.

  • LIBIA

Inaintea izbucnirii protestelor, armata libiana numara 100 de mii de trupe, artilerie grea, tancuri (in jur de 800, insa unele inoperabile), avioane de razboi, dar si flota militara si sisteme de aparare antiaeriana.

Dupa izbucnirea revoltei, situatia este insa incerta, in conditiile in care o parte din fortele armate au trecut in tabara rebelilor.

Surse: AFP, Reuters, Mediafax.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro