Sari direct la conținut

Elon Musk a anunțat criptic pe Twitter că urmează „lovitura de grație” / Val de critici împotriva miliardarului

HotNews.ro
Elon Musk, Foto: Captura YouTube
Elon Musk, Foto: Captura YouTube

Elon Musk a anunțat într-un nou mesaj criptic postat pe Twitter că urmează „lovitura de grație” după ce a fost ținta unor ample critici în cursul zilei de vineri.

„Și în curând doamnelor și domnilor, lovitura de grație”, a scris el într-o nouă postare pe platforma social media pe care a preluat-o oficial la sfârșitul lunii octombrie.

Comentariul său vine după ce Twitter a suspendat joi conturile mai multor cunoscuți jurnaliști americani specializați pe domeniul tech, implementând măsura fără a le oferi niciun fel de explicații acestora.

Conturile aparţinând lui Donie O’Sullivan de la CNN, Ryan Mac de la New York Times şi Drew Harwell de la Washington Post şi ale altor câtorva jurnalişti de tehnologie au fost suspendate brusc.

„Elon spune că este un campion al libertăţii de exprimare şi blochează jurnaliştii pentru că îşi exercită libertatea de exprimare. Cred că asta pune sub semnul întrebării angajamentul său”, a declarat Harwell pentru CNN.

Musk a justificat ulterior măsura prin faptul că aceștia l-ar fi „doxx”-uit, un termen folosit pentru situațiile când o persoană publică pe rețelele de socializare informații despre viața privată a cuiva, ca de exemplu adresa personală sau locul în care se află.

El a oferit aceeași justificare pentru suspendarea în urmă cu o zi a contului studentului care administra pagina @ElonJet ce monitoriza zborurile avionului privat al lui Musk, anunțând totodată că va lua măsuri legale împotriva acestuia și a organizațiilor care „susțin vătămarea familiei mele”.

Elon Musk a încercat să-și valideze decizia prin sondaje făcute pe Twitter

„Să mă criticați pe mine cât e ziua de lungă este complet în regulă, dar să dezvăluiți locul în care sunt în timp real și să îmi puneți în pericol familia nu este”, a revenit el pe rețeaua de socializare, fără a preciza însă în vreun fel modul în care jurnaliștii suspendați au făcut acest lucru.

La câteva ore după această postare el a lansat un sondaj pe pagina sa de Twitter în care și-a întrebat cei peste 120 de milioane de urmăritori din întreaga lume dacă aceste conturi despre care afirmă că au oferit informații cu privire la locul în care se află ar trebui să fie reactivate „acum”, „mâine”, „peste 7 zile”, „după mai mult timp”.

După ce rezultatele sondajului nu au mers în direcția pe care o dorea, el a spus că îl va închide și va crea unul nou, justificând decizia prin faptul că ar fi oferit prea multe opțiuni în prima sondare.

„Dacă cineva posta adresele și locurile în care se află în timp real jurnaliști ai New York Times, FBI ar face investigații, ar exista audieri la Dealul Capitoliului și Biden ar ține discursuri despre sfârșitul democrației!”, a acuzat el.

Nici al doilea sondaj pe care l-a făcut la doar două ore după primul nu a decurs conform așteptărilor sale, urmăritorii săi votând în procent și mai mare pentru reactivarea conturilor suspendate.

Twitter nu a anunțat deocamdată vreo decizie în acest sens.

Val de critici împotriva miliardarului sud-african

Ultimele acțiuni ale lui Musk au atras un val de critici atât în presa americană, cât și din partea utilizatorilor rețelei de socializare, mulți dintre aceștia amintind cum el însuși s-a descris drept un „absolutist” al libertății de exprimare și acuzându-l acum că îi elimină de pe platformă pe jurnaliștii care scriu lucruri ce nu îi plac.

Unii utilizatori au amintit de asemenea de faptul că Musk a decis reactivarea conturilor fostului președinte american Donald Trump și a altor personalități pe care Twitter le-a suspendat de pe platformă din cauza încălcării regulilor sale privind incitarea la ură sau violență, remarcând ironic că pentru aceștia este loc pe rețeaua de socializare, dar pentru jurnaliștii critici față de Musk, nu.

Însă Elon Musk a atras critici și din partea unor actori instituționali, ministerul german de Externe atacând direct Twitter vineri.

Contul de pe Twitter al diplomației germane a publicat capturi de ecran cu conturile jurnaliștilor suspendați pe rețea, avertizând platforma că ministerul are o problemă cu mișcările care pun în pericol libertatea presei.

„Libertatea presei nu poate fi pornită și oprită după bunul plac”, a scris ministerul pe contul său oficial de Twitter. „Jurnaliștii de mai jos nu mai pot să ne urmărească, să comenteze și să critice. Avem o problemă cu asta, @Twitter”, a subliniat el.

Mai târziu în cursul zilei de vineri, vicepreşedinta Comisiei Europene Vera Jourova a declarat că este „îngrijorătoare” suspendarea de către Twitter a conturilor unor jurnalişti şi l-a avertizat pe Musk că „în curând” vor exista sancţiuni ce vor putea fi aplicate în cadrul noii legislaţii europene.

„Ştirile privind suspendarea arbitrară a unor jurnalişti pe Twitter sunt îngrijorătoare”, a scris pe aceeaşi reţea Vera Jourova, însărcinată cu valori şi transparenţă în cadrul executivului european. Ea a reamintit că legea privind serviciile digitale, care ar urma să li se aplice giganţilor tehnologici vara viitoare, „cere respectarea libertăţii media şi a drepturilor fundamentale”.

„Elon Musk ar trebui să fie conştient. Există linii roşii. Şi, în curând, sancţiuni”, a subliniat ea într-o referință la Media Freedom Act, un proiect de reglementare aflat în prezent în discuţie şi care urmăreşte să protejeze libertatea presei şi pluralismul media în cadrul UE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro