Sari direct la conținut

Consiliul Europei: Marea Neagra, supraexploatata si poluata, este aproape de un dezastru ecologic

HotNews.ro

Parlamentarii Consiliului Europei au avertizat luni tarile riverane Marii Negre asupra riscului unui dezastru ecologic, din cauza supraexploatarii resurselor si a poluarii. Ei au cerut mobilizarea generala a statelor din zona, pentru a preveni un astfel de dezastru.

Potrivit documentului citat, industrializarea oraselor de coasta, activitatea portuara si deversarea de substante toxice si radioactive in mare „au creat o poluare fara precedent”, informeaza AFP.

Parlamentarii au adoptat un text prin care incurajeaza statele riverane – Bulgaria, Georgia, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina – sa isi intensifice cooperarea.

In fiecare an, Dunarea deverseaza in Marea Neagra 280 de tone de cadmiu, 60 de tone de mercur, 4.500 tone de plumb, 6.000 tone de zinc, 1.000 tone de crom si 50.000 tone de hidrocarburi.

Si celelalte rauri care se varsa in Marea Neagra deverseaza mii de tone de cadmiu, cupru, plumb, zinc, nitrati si fosfati.

Congresul puterilor locale si regionale ale Consiliului Europei doreste sa creeze, in septembrie, o euroregiune a Marii Negre care ar trebui sa favorizeze o dezvoltare durabila in regiune.

Cele sase state riverane au ratificat, in 1992, Conventia privind protejarea Marii Negre printr-un control mai eficient asupra poluarii, prin reconstructie si prin conservarea resurselor, dar eforturile sunt considerate insuficiente pana in prezent.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro