Sari direct la conținut

Elon Musk a pierdut în justiție noua tentativă de a obține cel mai mare pachet de compensații din istoria Wall Street

HotNews.ro
Elon Musk, Foto: © Frédéric Legrand | Dreamstime.com
Elon Musk, Foto: © Frédéric Legrand | Dreamstime.com

Un judecător din Delaware a decis luni că CEO-ul Tesla, Elon Musk, nu are dreptul să primească pachetul de compensații în valoare de 56 de miliarde de dolari pregătit de Tesla, în pofida faptului că acționarii companiei de vehicule electrice au votat în favoarea acestuia, anunță Reuters.

Decizia luată de judecătoarea Kathaleen McCormick vine după ce tot ea a hotărât la sfârșitul lunii ianuarie anularea pachetului de compensații, considerându-l excesiv. Decizia a surprins investitorii și a provocat anumite incertitudini cu privire la viitorul lui Musk la cel mai valoros producător auto din lume.

După anunțarea deciziei, Musk a afirmat într-un mesaj distribuit pe rețeaua de socializare „X” pe care o deține că „acționarii ar trebui să controleze voturile dintr-o companie, nu judecătorii.”

Tesla a declarat la rândul său pe „X” că „decizia este greșită și vom face apel”, acuzând că judecătoarea a ignorat votul unei supermajorități a acționarilor.

Musk și Tesla pot face apel la Curtea Supremă din Delaware de îndată ce McCormick emite un ordin final, lucru care s-ar putea întâmpla în această săptămână. Apelul ar putea dura până la un an pentru a fi soluționat.

Tesla și Musk au cerut instanței să își revizuiască decizia

Tesla a susținut în documentele depuse în instanță că judecătoarea ar trebui să recunoască votul din iunie al acționarilor săi în favoarea pachetului de compensații pentru Musk și să-l restabilească. Producătorul auto a cerut în esență o revizuire a deciziei în baza unei fapte noi.

McCormick a declarat în schimb că Consiliul de Administrație al Tesla nu avea dreptul să „reseteze” situația pentru a restabili pachetul de compensații al lui Musk după decizia instanței.

„Dacă instanța ar permite practicile prin care părțile care pierd să creeze noi fapte pentru a revizui hotărârile, procesele ar deveni interminabile,” a scris ea în motivarea de 101 de pagini a noii sale hotărâri.

Ea a mai spus că un vot de ratificare, precum cel folosit de Tesla, trebuia să aibă loc înainte de proces și că o companie nu poate aproba o tranzacție care implică un controlor aflat în conflict de interese. Judecătoarea argumentează acest lucru în contextul în care ea ajuns la concluzia că Musk a controlat negocierile privind pachetul său de compensații.

De asemenea, judecătoarea a menționat că Tesla a făcut mai multe declarații false în documentele sale de procură privind votul și nu putea pretinde că votul era un „remediu universal” pentru justificarea restabilirii compensației lui Musk.

Prețul acțiunilor Tesla au scăzut cu 1,4% după pronunțarea deciziei.

Speranțe că decizia va fi răsturnată la Curtea Supremă din statul Delaware

Gary Black, partener la fondul de investiții The Future Fund, care deține acțiuni Tesla, a declarat pe „X” că Curtea Supremă din Delaware va fi mai pragmatică decât McCormick. „Mă îndoiesc că această speță va fi soluționată curând și probabil va fi răsturnată de o instanță mai moderată pe parcurs,” a scris el.

Pachetul de compensații i-ar fi acordat lui Musk opțiuni pe acțiuni dacă Tesla atingea anumite ținte de performanță și evaluare.

Deși valoarea pachetului era inițial de până la 56 de miliarde de dolari, acțiunile Tesla au crescut cu 42% din 5 noiembrie, când candidatul republican Donald Trump, susținut de Musk, a câștigat alegerile prezidențiale din SUA. După această creștere, valoarea pachetului este de aproximativ 101 miliarde de dolari. Însă chiar și înainte de această creștere spectaculoasă pachetul ar fi fost cel mai mare pachet de compensații din istoria unei companii americane.

Noua decizie vine în contextul în care Trump i-a încredințat lui Musk sarcina de a crea un guvern mai eficient, reducând cheltuielile federale. Rolul de co-lider al noului Departament pentru Eficiență Guvernamentală ar fi unul informal, permițându-i lui Musk să își păstreze funcția la Tesla și să conducă alte companii, inclusiv producătorul de rachete SpaceX.

Musk s-a implicat în campania electorală a lui Trump și a devenit un consilier apropiat al acestuia.

Elon Musk și Donald Trump. Credit foto: Brandon Bell / AP / Profimedia

Avocații care au argumentat împotriva Tesla vor primi un onorariu uriaș

McCormick a dispus, de asemenea, ca Tesla să plătească avocaților care au adus cazul în instanță suma de 345 de milioane de dolari, mult sub cei 6 miliarde solicitați inițial, dar totuși una dintre cele mai mari sume acordate vreodată într-un proces de valori mobiliare. Ea a precizat că suma poate fi plătită în numerar sau acțiuni Tesla.

„Suntem mulțumiți de decizia judecătoarei McCormick, care a respins invitația Tesla de a injecta incertitudini continue în procedurile judiciare,” a declarat firma de avocatură Bernstein Litowitz Berger & Grossmann, una dintre cele trei care au reprezentat reclamanții.

Firma a mai declarat că așteaptă cu interes să apere decizia instanței în cazul unui apel din partea lui Musk și Tesla.

După hotărârea din ianuarie, acționarii Tesla au trimis mii de scrisori instanței, argumentând că anularea remunerației lui Musk crește probabilitatea ca acesta să părăsească Tesla sau să dezvolte produse precum inteligența artificială în alte proiecte decât cele ale companiei.

Investitorii de rând și fanii influenți ai lui Musk au contribuit la câștigarea votului acționarilor din iunie pentru Tesla și Musk, iar mulți și-au exprimat opoziția față de decizia de luni pe rețelele sociale.

„Dincolo de detaliile pedante ale procedurii legale, problema mai mare este că vocea acționarilor este ignorată,” a scris Omar Qazi pe „X” de pe contul @WholeMarsBlog.

„Dacă votul nu poate fi luat în considerare votul în acest caz, sper că îl vor lua în considerare în apel,” a adăugat Qazi, care are peste 551.000 de urmăritori.

Judecătoarea a considerat că Musk a controlat directorii Tesla care i-au aprobat pachetul de compensații fără precedent

În ianuarie, McCormick a constatat că Musk a controlat negocierile din 2018 prin care Consiliul de Administrație al Tesla i-a aprobat pachetului de compensații. Consiliul afirmase că Musk merita pachetul, deoarece atinsese toate obiectivele ambițioase privind valoarea de piață, veniturile și profitabilitatea.

După decizia din ianuarie, Musk a criticat judecătoarea pe platforma sa de socializare, „X”, și a încurajat alte companii să urmeze exemplul Tesla și să se înregistreze în Texas în loc de Delaware.

În decizia sa din ianuarie, judecătoarea a numit pachetul de compensații „cel mai mare plan de remunerație aprobat vreodată – o sumă inimaginabilă”. Acesta era de 33 de ori mai mare decât următorul cel mai mare pachet de compensații executive, primit tot de Musk în 2012.

Pachetul de compensații din 2018 al lui Musk i-ar oferi opțiuni de acțiuni echivalente cu aproximativ 1% din capitalul Tesla de fiecare dată când compania atingea unul dintre cele 12 niveluri de obiective operaționale și financiare escaladante.

Musk nu a primit niciun salariu fix garantat ca parte a pachetului.

Acțiunea în justiția din Delaware împotriva lui Musk și a directorilor Tesla a fost intentată în 2018 de un investitor numit Richard Tornetta, care a reclamat că pachetul salarial este incorect. Deși Tornetta deținea doar 9 acțiuni ale Tesla, înțelegerea a fost criticată și de fonduri de pensii importante și alte entități care dețineau participații în companie.

FOTO articol: Frédéric Legrand | Dreamstime.com.

INTERVIURILE HotNews.ro