Sari direct la conținut

Pot bărbații să nască? Ce prevede, de fapt, Raportul Matic adoptat de Parlamentul European și care a stârnit controverse și în România. DOCUMENT complet

HotNews.ro
Parlamentul European, Foto: Paulgrecaud, Dreamstime.com
Parlamentul European, Foto: Paulgrecaud, Dreamstime.com

Adoptarea de către Parlamentul European a Raportului Matic privind sănătatea sexuală și reproductivă și drepturile aferente în UE, în contextul sănătății femeilor, a provocat dezbateri aprinse și în România. Teza rostogolită în spațiul public a fost că eurodeputații au votat pentru ca bărbații să nască.

Prevederea invocată este:

  • Întrucât, în anumite circumstanțe, bărbații transgen și persoanele non-binare pot, de asemenea, să rămână însărcinate și ar trebui, în astfel de cazuri, să beneficieze de măsuri în ceea ce privește sarcina și serviciile de îngrijire legate de naștere fără discriminare pe criterii de identitate de gen.

Ce însemnă bărbați transgen și persoane non-binare?

Persoanele trangen au o identitate de gen sau expresie a genului care diferă de cea a sexului atribuit la naștere. Astfel, un bărbat transgen este, de fapt, biologic femeie care se comportă ca gen invers sexului pe care îl are din naștere. Unele dintre persoanele transgen care își doresc să tranziționeze de la un sex la altul prin mijloace medicale se identifică ca transexuale.

Persoanele non-binare sunt pesoanele care nu se identifică total nici cu genul feminin, nici cu cel masculin.

Cum au votat europarlamentarii români:

Pentru:

  • USR-PLUS – Dacian Cioloș, Vlad-Marius Botoș, Vlad Gheorghe, Dragoș Tudorache, Alin Mituță, Ramona Strungariu și Nicolae Ștefănuță

Împotrivă:

  • PMP – Traian Băsescu, Eugen Tomac
  • PNL – Vasile Blaga, Rareș Bogdan, Daniel Buda, Cristian Bușoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Dan Motreanu, Vlad Nistor
  • UDMR: Lorant Vincze, Iuliu Winkler.
  • alesi pe lista PSD: Chris Terheș, Maria Grapini

Ce mai prevede Raportul Matic:

Raportul Matic nu are caracter obligatoriu și face apel la statele membre „să garanteze că femeile beneficiază de drepturi sexuale şi reproductive de calitate, complete şi accesibile, precum şi să suprime toate obstacolele care împiedică accesul deplin la aceste servicii”.

Eurodeputaţii evidenţiază „legile extrem de restrictive din anumite state membre, care interzic avortul, cu excepţia unor circumstanţe strict definite”, împingându-le pe femei „la avorturi clandestine” sau „să îşi ducă sarcina la capăt fără voinţa lor, ceea ce este o încălcare a drepturilor omului”.

Raportul critică posibilitatea oferită de unele state membre medicilor sau centrelor medicale să refuze să furnizeze servicii de sănătate pe baza unei „clauze de conştiinţă”.

Parlamentul European le cere de asemenea statelor membre să garanteze accesul la „produse contraceptive de calitate şi la preţuri accesibile”, în contextul în care majoritatea statelor membre nu le rambursează sau le rambursează doar într-o mică măsură. Legislativul comunitar cere de asemenea un acces la tratamente de fertilitate fără discriminare, în special faţă de femeile singure sau cuplurile de femei.

PE încurajează de asemenea „o educaţie sexuală completă pentru copiii din învăţământul primar şi secundar”, ţinând cont de „diversitatea orientărilor sexuale şi de gen”.

CITEȘTE AICI TEXTUL COMPLET AL RAPORTULUI MATIC

Reacții din România la Raportul Matic:

Pavel Popescu (PNL)

  • Soția mea și prietenele ei îl vor vota pe Dacian Cioloș la alegerile prezidențiale din 2024. Asta pentru că în urma votului celor de la Renew Europe din Parlamentul European, noi tații, putem împărți cu voi mamele, de astăzi, povara alăptării. Unii s-au smintit de tot. P.S. Stiți unde pot găsi în București balsam calmant pentru mameloane?

Ben Oni Ardelean (PNL):

  • Din păcate, Raportul Matić a trecut cu 378 voturi în favoare, 255 împotriva și 42 abțineri. Le mulțumesc europarlamentarilor PNL pentru votul împotriva acestui proiect nociv! Atât noi, cât și restul țărilor membre am făcut greșeala de a trimite în Parlamentul European oameni făra frică de Dumnezeu. Neomarxismul ideologic, mascat sub numele de progresism și globalism ia amploare alarmant în Europa. Cu fiecare demers, suntem martorii restrângerii drepturilor cetățenești, a libertăților, precum și a principiilor care au pus bazele constructului european – totul sub pretextul că este spre binele nostru. Dacă aceasta este “lumea nouă”, prefer să rămân de “modă veche”. Atâta timp cât voi activa în sfera publică, și nu numai, voi milita pentru o societate construită pe valori și principii sănătoase, creștin-conservatoare. Rămânem uniți! Doamne, dă izbândă!

Mihail Neamțu:

  • Clovnii mimetici ai României au votat în Parlamentul european ideologia de gen, propaganda LGBT în școli și dreptul bărbatului „trans” de a face copii și toate celelalte năzbâtii al sexomarxismului. E bine să-i cunoașteți pe nume pe toți cei care vă iau banii pentru a huzuri și pentru a batjocori la Bruxelles valorile tradiției românești și europene: Dacian Cioloș, Vlad Botoș, Vlad Gheorghe, Alin Mituță, Nicu Ștefănuță, Ramona Strugariu și Dragoș Tudorache. Ei se pretind urmașii lui Vodă Brâncoveanu, Regele Carol sau Iuliu Maniu… Acești tovarăși urăsc pledoaria creștinismului pentru libertate, viață, familie, memorie, cultură, decență și copilărie inocentă. USR-Plus reprezintă calul troian pus să distrugă valorile creștin-democrației și ale Dreptei conservatoare care-n 1989 a eliberat Europa de Est de comunism. Ei sunt Stânga progresistă, fumistă, liber-schimbistă și internaționalistă care pretinde la București că „salvează România”… Inculți, agresivi, gălăgioși, ireverențioși, blasfemiatori. Există totuși o veste bună: românii s-au plictisit de măscărici și USR-Plus scade-n sondaje. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Sebastian Bodu:

  • Parlamentul European a votat ieri Raportul Matic, care prevede că și bărbații pot naște. Pentru au votat: Dacian Cioloș, Vlad-Marius Botoș, Vlad Gheorghe, Dragoș Tudorache, Alin Mituță, Ramona Strungariu și Nicolae Ștefănuță, toți membri ai USR-PLUS, din grupul Renew. Împotriva raportului au votat: Traian Băsescu, Vasile Blaga, Rareș Bogdan, Daniel Buda, Chris Terheș, Cristian Bușoi, Gheorghe Falcă, Marian Grapini, Mircea Hava, Dan Motreanu, Vlad Nistor, Eugen Tomac, Lorant Vincze, Iuliu Winkler. Carmen Avram, Tudor Ciuhodaru, Corina Crețu, Siegfreid Mureșan, Dan Nica, Rovana Plumb și Mihai Tudose au ales să nu voteze. Dragoș Pîslaru, Adrian-Dragoș Benea și Marian-Jean Marinescu s-au abținut, în timp ce Claudiu Manda a fost absent.

Ovidiu Raetchi (PNL):

  • Absolut decent și necesar raportul Matic asupra sănatății și drepturilor sexuale și de reproducere votat recent, cu o diferență consistentă, în Parlamentul European. În esență, în ciuda uzualelor răstălmaciri, acesta protejează dreptul femeilor de a alege liber în privința propriului corp, împotriva nevoii unor state conservatoare de a face această alegere în locul lor. Este o replică absolut firească în fața ofensivei ceaușiste anti-avort a Poloniei, ofensivă care nu face altceva decât să încurajeze – ca și în România comunistă – avortul în condiții clandestine și periculoase. Indiferent ce alege femeia – spune raportul Matic – statele europene sunt chemate, tocmai pentru că sunt europene și liberale, să îi protejeze alegerea. Vom avea cu siguranță o soluție similară și pentru ofensiva putinistă anti-LGBT din Ungaria. E absolut normal ca Uniunea să își protejeze valorile constitutive, stabilite după victoria împotriva nazismului – regim care a făcut din controlul asupra reproducerii și sexualității un pilon al ideologiei sale. Inadecvată poziția Partidului Popular European pe tema raportului Matic. Nu poți încuraja la nesfârșit niște regimuri care și-au pierdut busola – doar din interes politic. Inadecvată și pozitia PNL – când vii din țara în care politicile anti-avort ale lui Ceaușescu au distrus mii de vieți, nu girezi politicile similare din Polonia.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro