Sari direct la conținut

Parlamentul European a cerut oficial sancționarea fostului cancelar german Gerhard Schröder din cauza relațiilor cu Rusia

HotNews.ro
Gerhard Schroeder, Foto: Sergey Savostyanov/POOL / Sputnik / Profimedia
Gerhard Schroeder, Foto: Sergey Savostyanov/POOL / Sputnik / Profimedia

Parlamentul European a adoptat rezoluția care cere includerea fostului cancelar german Gerhard Schröder pe lista de oficiali sancționați de Uniunea Europeană din cauza războiului din Ucraina, relatează Reuters.

Rezoluția care a vizat-o și pe Karin Kneissl, fost ministru de externe austriac, a fost adoptată cu o largă majoritate, fiind susținută de cele 4 familii politice importante din parlamentul de la Bruxelles.

Proiectul de rezoluție obținut miercuri de jurnaliștii de la Die Welt notează că „după demisia unui număr de politicieni occidentali de la posturi din corporațiile rusești”, eurodeputații „cer cu tărie că și alții precum Karin Kneissl și Gerhard Schröder să facă același lucru”.

Kneissl, fosta șefă a diplomației austriece, a atras atenția presei din întreaga lume în 2018 când l-a invitat pe președintele rus Vladimir Putin la nunta sa unde a dansat cu acesta, fiind acuzată la momentul respectiv că subminează politica externă a UE față de Rusia.

În prezent fără partid, ea a fost numită vara trecută în Consiliul de administrație al Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia.

Condiția pusă de Schröder pentru a demisiona

Gerhard Schröder este președintele Consiliului de administrație al Rosneft și al Adunării generale a acționarilor a companiei care a fost responsabilă de construirea gazoductului Nord Stream 2.

Atât Schröder cât și Kneissl au refuzat până acum să renunțe la posturi. Schröder a declarat în luna aprilie că va demisiona de la Rosneft doar dacă Rusia va întrerupe livrările de gaze naturale către Germania, dând însă asigurări că acest lucru „nu se va întâmpla”.

Rezoluția adoptată de Parlamentul European vine în contextul discuțiilor de la nivelul blocului comunitar de a interzice importurile de petrol din Rusia, măsură blocată până acum de opoziția Ungariei.

Rezoluția nu are caracter obligatoriu dar ea pune presiuni semnificative pe președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen să convingă statele membre să ia măsuri mai dure împotriva foștilor oficiali europeni apropiați de Kremlin.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro