Sari direct la conținut

Culisele controversei de la UMF Targu Mures. De ce s-a razgandit UDMR

HotNews.ro

Potrivit surselor HotNews.ro apropiate de caz, partile implicate in UMF Targu Mures si Ministerul Educatiei ajunsesera in octombrie 2011 la un acord de principiu: in Carta Universitara sa fie introdusa o prevedere, conforma cu legea, referitoare la infiintarea liniei de studii in maghiara cu respectarea standardelor de acreditare. Indeplinirea acestor standarde ar fi putut fi facuta intr-un timp relativ scurt, de ordinul 1-2 ani, sustin sursele citate. Acest acord ar fi fost agreat inclusiv de lideri ai UDMR.

UMF si UDMR, mai putin Ministerul, s-au razgandit insa in momentul in care extremisti, printre care si Laszlo Tokes, presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania, au inceput sa atace Uniunea pentru faptul ca, desi la guvernare, nu reuseste nici macar sa infiinteze o linie in limba maghiara la UMF Targu Mures, conform surselor citate.

Situatia s-a inflamat in interiorul UDMR, dupa care liderii Uniunii, Kelemen Hunor, Laszlo Borbely si Marko Bela, au amenintat cu iesirea de la Guvernare daca Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures nu va crea o linie de predare in limba maghiara.

Propunerea de creare a unei linii de studii in limba maghiara la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures, pe departamente, asa cum prevede Legea Educatiei Nationale, este o cerinta mai veche a unei parti a universitatii, au declarat pentru HotNews.ro surse universitare.

Potrivit acestora, in prezent linia cu predare in limba maghiara nu ar indeplini, insa, standardele de acreditare, printre probleme fiind si numarul insuficient de cadre didactice care sa predea la aceasta linie. Acesta este si motivul pentru care conducerea universitatii nu vrea sa voteze pentru infiintarea liniei, pentru ca ea ar fi respinsa de la acreditare de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), sustin sursele citate.

Guvernul Boc a ridicat nivelul cerintelor in ce priveste promovarile in universitati si criteriile de acreditare, aceasta fiind unul dintre motivele rezolvarii scandalului recunoasterii diplomelor in medicina din Romania la nivel european, sustin sursele citate. Fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, s-a opus coborarii acestor standarde de calitate pentru orice fel de universitate.

Guvernul poate, prin Legea Educatiei Nationale, sa infiinteze o facultate in cadrul unei universitati, nu poate insa sa infiinteze o linie de studii in cadrul unei universitati; linia de studii se infiinteaza prin votul senatului universitatii.

Dezbaterea din prezent referitoare la UMF Targu Mures deriva din statutul de universitate multiculturala si multilingva al acestei universitati. In Romania, in prezent mai functioneaza doua astfel de universitati: Universitatea Babes Bolyai Cluj-Napoca si Universitatea de Arte din Targu Mures. In consecinta, ceea ce solicita in acest moment comunitatea maghiara la UMF Targu Mures este in functiune la Universitatea Babes Bolyai de ani buni, Legea Educatiei Nationale legiferand ceea ce Universitatea Babes Bolyai facea, prevedere pentru care a atras aprecieri pe plan international. La Universitatea de Arte din Targu Mures a fost ales un rector de etnie romana, inclusiv cu voturile maghiarilor.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro