Sari direct la conținut

UPDATE Monitorul Oficial trece inapoi la Camera Deputatilor, de la Guvern/ Vezi in text miza majora a unei mutari aparent mici

Monitorul oficial, Foto: Monitorul Oficial
Monitorul oficial, Foto: Monitorul Oficial

Camera Deputatilor a adoptat vineri un proiect de lege prin care Monitorul Oficial se intoarce in subordinea Camerei Deputatilor, dupa ce din 2012 se afla in subordinea Guvernului Romaniei. Proiectul de lege a fost initiat de PNL si USR in luna aprilie si a fost respins de Senat in octombrie de majoritatea parlamentara, insa in urma cu doua zile a primit raport de admitere de la Comisia Juridica si a intrat vineri pe ordinea de zi a plenului, vineri fiind de altfel ultima zi din aceasta sesiune parlamentara.

Au fost 184 voturi „pentru” si 46 abtineri”, niciun vot „contra”.

Liderul deputatilor PNL a cerut retrimiterea la comisie a acestui proiect, insa propunerea a fost respinsa.

Proiectul prevede astfel: „Procedura publicarii in partile I-VII, procedura republicarii si a rectificarii, precum si cea a publicarii unor acte normative in numere speciale, cu tiraj limitat, se stabilesc prin ordin al secretarului general al Camerei Deputatilor”

In iunie 2012, guvernul condus de Victor Ponta a dat o Ordonanta de Urgenta prin care Monitorul Oficial a trecut in subordinea Executivului.

Explicatii de context. Desi pare o miscare administrativa minora, miza este de fapt foarte mare.

Va amintiti episodul Busuioc, care a refuzat cand era secretar general sa trimita spre publicare la MOF propria demitere din guvernul Grindeanu? Dar anularea in extremis a OUG 13 prin OUG 13? Daca MOF era in februarie in subordinea Parlamentului era mai dificil ca OUG 13 sa fie oprita. Era suficient ca Livu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor si Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, sa intarzie publicarea OUG 14 cateva zile si OUG 13 intra in vigoare. Era suficient sa activeze fie si pentru un singur minut, ca producea efecte dezastruoase si ireversibile.

Cand Victor Ponta era seful Guvernului si sef la PSD a procedat invers. A trecut in iunie 2012 MOF de la Parlamentul controlat pe atunci de PDL la Guvern tocmai pentru a avea control total pe momentul in care o lege sau un OUG intra in vigoare. Si atunci miza era uriasa, USL tocmai se pregatea de referendumul de suspendare a presedintelui Basescu. MOF trecuse la Guvernul Ponta cu o luna inante de referendumul de suspendare.

Controlul momentului cand intra o lege in vigoare este extrem de important si esential cand discutam despre legi penale. Constitutia prevede ca o lege intra in vigoare in trei zile de la publicarea in MOF. Daca, de exemplu, in acest interval guvernul Tudose vrea sa anuleze printr-un OUG modificarile la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, va fi aproape imposibil daca Parlamentul se opune. E suficient ca Parlamentul lui Dragnea si Tariceanu sa tina trei zile in stand by OUG-ul de la publicare si modificarile la CP si CPP intra in vigoare. Daca se intampla asta, raul nu mai poate fi reparat, deoarece in sfera penala legile retroactiveaza si se va aplica mereu legea mai favorabila chiar daca ulterior este anulata.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro