[P] VIDEO INTERVIU Rareș Bogdan: Cred sincer într-o colaborare directă cu USR-PLUS și PMP. Este marea mea dorință/ Niciodată PSD nu a fost mai periculos decât acum, parcă au depășit toate limitele
„USR-PLUS vor fi colegii noștri de guvernare, doar cu ei putem construi o coaliție puternică de guvernare. Eu cred sincer într-o colaborare directă cu USR-PLUS și PMP. Este marea mea dorință”, spune Rareș Bogdan, primul candidat pe lista PNL la europarlamentare, într-un interviu acordat HotNews.ro în care a discutat despre europarlamentare și referendum, despre opoziția din România, despre mizele deciziei Curții Constituționale și despre Europa.
Fragmente din interviu
„Situația chiar s-a înrăutățit, a derapat rău în România și dacă nu îi oprim ăștia, credeți-mă, lucrurile pot să arate foarte rău: și pentru presa liberă și pentru societate în general. Niciodată PSD nu a fost mai periculos decât acum. Parcă au depășit toate limitele, până și limitele lor, care nu au fost întotdeauna foarte jos puse. Ei aveau niște limite ceva mai largi; de data asta le-au depășit. Au ajuns în situația în care să se certe cu Europa, să conteste drumul european al României, să nu aducă bani europeni, să creeze nesiguranță, să atace cu baroasele și cu târnacoapele sistemul de justiție din România, să atace oameni care au făcut lucruri extraordinare pentru sistemul de justiție, să nu discute deloc de locuri de muncă, de fonduri europene, de dezvoltarea României și să se ducă și să discute despre OUG-uri, inspecție judiciară, CSM. În fiecare dimineață te trezești și te aștepți să mai vină Iordache și să mai propună o aberație. Sau Dragnea sau Șerban Nicolae. Nu se poate trăi așa într-o țară normală”, a declarat Rareș Bogdan.
Despre europarlamentare și decizia de a intra în politică
- Am luat decizia de a intra în politică foarte târziu și foarte greu.
- Am intrat în politică pentru că am zis că totuși trebuie să facem ceva pentru că lucrurile derapează rău. Simt că pot să mișc ceva.
- Mă duc în Parlamentul European. Eu sunt un om foarte direct și foarte clar în ceea ce fac. Sigur merg. Nu sunt nici Victor Ponta, nici Dacian Cioloș. Dacă am zis că mă duc, mă duc, nu candidez la altceva
- Mă văd în Comisia LIBE, în comisia din care a făcut parte Traian Ungureanu, care nu va mai intra în noul parlament. Și eu simt că aș putea să fac lucruri acolo. Vorbim de drepturi, de libertăți, pot să atrag atenția pe libertatea presei, pe libertatea de exprimare, pe libertatea de întrunire. Asta e una dintre Comisii și vreau să activez în ea. A doua Comisie vreau să fie Comisia de Control Bugetar. Mă interesează mult, că împreună cu OLAF-ul, să vedem cum s-au cheltuit banii europeni, nu doar aici, ci în multe alte locuri. Și în Comisia de Politică Externă, care este o comisie vitală pentru românii din afara spațiului Uniunii Europene.
- Relația cu Basarabia, Nordul Bucovinei, Ucraina și românii din Valea Timocului mă interesează mult. Voi vota întotdeauna Pro rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană, sunt un susținător total. Sper să nu fie cazul să ne ocupăm și de românii din afara Uniunii Europene, adică vreo 700.000 din Marea Britanie.
- PNL promite în această campanie rămânerea în Europa. Partidul Național Liberal e singurul partid care are apartenența la o mare familie europeană, care nu e pe punctul de a fi dat afară, de tip ALDE din Familia ALDE sau social-democrații din PES.
- Nimeni din România nu poate contesta faptul că Emil Boc cu Alin Tișe la Cluj au adus împreună peste 500 de milioane de euro fonduri europene. Clujul a fost schimbat într-un mod radical cu ajutorul banilor europeni: de la infrastructură sportivă, la drumuri, la canalizare, la refacerea centrului.
- Alba, o cetate care era părăsită aproape, abandonată, a fost schimbată pe fonduri europene aduse de Mircea Hava și Ion Dumitrel.
- Brașovul – Adrian Veștea aduce bani și o să aibă în sfârșit Brașovul aeroport funcțional, după atâta timp.
- Timișoara – Robu. 420 de milioane de euro bani europeni. A schimbat centrul Timișoarei, cu cele 3 mari piețe.
- Același lucru s-a întâmplat la Sibiu încă de pe vremea lui Klaus Iohannis.
- Avem Reșița, care era un oraș abandonat, un primar liberal a adus în 2 ani de zile 80 de milioane de euro fonduri europene.
- Deva – un primar de 1 an și 2 luni, Florin Oancea, reușește să aducă investiții străine de 100 de milioane, fonduri europene
- Ilie Bolojan a schimbat fața Oradei.
- Pe de o parte vin și spun simplu “Vreți să arate Bucureștiul la fel cum arată Clujul?
- Pe lângă astea avem o chestiune foarte simplă: stat de drept. Bani europeni, stat de drept. Dacă nu ai un stat de drept, dacă nu ai instituții funcționale în această țară, care să aibă independență, nu poți funcționa, aluneci în zona gri, te duci în zona Belarus, Turcia, Venezuela. Spre asta se îndreaptă Liviu Dragnea și cei din PSD.
Despre USR-PLUS și PMP
- Ei vor fi colegii noștri de guvernare doar cu ei putem construi o coaliție puternică de guvernare, chiar o alianță a opoziției de tip CDR sau alianța DA. A fost o cerință clară și un anunț pe care l-am făcut. Eu cred sincer într-o colaborare directă cu USR-PLUS și PMP. Este marea mea dorință. Sigur, vom vedea cum arată alegerile. Eu cred că astăzi, așa cum am văzut situația din teren, cum am citit ultimele 5-6 sondaje, cum văd reacția oamenilor, PNL va lua undeva la peste 25 de procente.
- USR-PLUS sper să ia undeva între 15 și 20%. La fel, sper ca Traian Băsescu să intre în Parlament. Pentru că împreună, cele 3 forțe, PNL, USR-PLUS și PMP să aibă împreună peste 50%. Chiar dacă nu contează imediat, contează pentru mental, pentru imaginea opoziției, pentru alegerile prezidențiale.
Despre PSD
- Nu poți guverna o țară atacând în fiecare zi instituțiile statului de drept, aruncând în aer sistemul de justiție, creând sisteme de tip SS- Secție Specială, la asta mă refer (a Adinei Florea) pentru a lovi cu ajutorul unei bâte de baseball toți adversarii tăi. Astăzi e sistemul judiciar, mâine din zona politică sau din zona media. Nu poți să ataci instituțiile libere doar pentru că nu îți fac politicile tale social-democrate sau politicile de atacare a tot ce înseamnă sistem de justiție.
- Nu te doare să vezi că de 2 ani și 3 luni noi vorbim de infractori și de deținuți și de condițiile din penitenciare mai mult decât de condițiile din școli sau din spitale? Noi nu suntem infractori. Țara asta e formată 99% din oameni corecți. Noi vorbim de drepturile infractorilor
- Cât timp eu sunt în acest Partid Național Liberal nu vom colabora deloc cu PSD. Nu există ideea măcar. Dar nu numai a mea, gândește-te că Ludovic Orban, președintele partidului, a fost singurul lider în PNL care s-a opus USL-ului. Oficial s-a opus USL-ului. A fost o greșeală, ne-o asumăm.
- Liviu Dragnea vorbește de luatul țării în mâini, cu textele care creează impresia unui asalt al străinilor asupra unei țări. Nu e niciun asalt. Eventual asaltul unor corporații care 1.4 milioane de angajați, asta uită să spună. Da, 1.4 milioane de oameni, de români, care își iau salariile, care lucrează onest, care au un loc de muncă bine plătit în aceste corporații. Ce să facem cu ele? Să le dăm afară că așa vrea Liviu Dragnea cu Șerban Nicolae și cu Nicolicea?
- Statul de drept e sub asalt. E sub un asalt cum n-a fost niciodată. A fost sub asalt Laura Codruța Kovesi și DNA, Înalta Curte, au continuat cu procurorul general, au continuat în CSM, unde au intrat cu gruparea Savonea, în curs de apel. Nu am crezut vreodată că văd procurori și judecători umiliți, oameni care să ajungă pe treptele Tribunalelor în frig, în Curțile de Apel pentru a-și apăra independența, oameni care atrag atenția și au un curaj extraordinar
- Au ideea asta absurdă să aduci aurul. Sunt 72 de țări care își țin aurul la Londra. Aducem aurul, ce să facem cu el? Să îl amanetăm? Să nu faci tu un km de autostradă? Să refuzi fondurile europene pe autostrăzi, pe spitale? Păi puteau face trei din cele opt spitale regionale exclusiv pe fonduri europene. N-au început, n-au băgat o cupă de excavator pentru a începe un spital regional.
- De ce este zero șomajul la Alba Iulia sau la Cluj și de ce abandonează județe din România: Vaslui, Neamț, Brăila, Galați, Teleorman, Dolj, Olt, Giurgiu, Buzău, Mehedinți, zone unde PSD e încă foarte puternic. Oamenii ăștia chiar nu înțeleg că nu există cetățeni români de rang unu și de rang doi.
- Există români care sunt conduși și administrați de către oameni care pur și simplu refuză modernizarea României. Indivizii ăștia refuză modernizarea României. Creează ruptură între zone din România. Nu se poate așa ceva. România e un tot.
- Indivizii ăștia lasă 32 de miliarde de euro necheltuite la Bruxelles. Nu înțeleg nimic oamenii ăia.
- 26% absorbție, real 17,8%, pe hârtie 26%. E sub 20% și tu ce faci iei ministrul Fondurilor Europene și îl pui cap de listă pentru Parlamentul European. Deci cap de listă pentru Parlamentul European e omul care a reușit pe totala lipsă de performanță de a aduce bani europeni. De ce toate lucrurile astea? Pentru că pot să facă ce vor, pentru că reușesc să manipuleze
- Deci PSD le introduce frica. Frica e cel mai periculos sentiment. Frica de mâine, frica că acum au ajuns să spună: „vine PNL și o să vă taie pensiile”. Nu le taie nimeni nimic. Le dă pensii. PSD i-a mințit. I-a mințit că le crește pensia cu 56%. Niciunul de acolo nu a trecut, ba mai mult, au crescut numărul celor care iau pensii speciale. Iar oamenii, repet, sunt dezinformați.
Despre referendum
- În primul rând, referendumul trebuia să aibă loc și mă bucur că președintele a luat această decizie. Este foarte important. Am auzit voci care întreabă că de ce n-au luat inițiativa. Păi inițiativa cetățenească există, își păstrează drumul firesc. Era normal să vii, să încerci să blochezi alte aberații ale celor din PSD-ALDE, de tipul grațierii și amnistierii faptelor de corupție. Și este important ca acest lucru să fie extrem de clar, ca poporul să se poată exprimă extrem de clar împotriva grațierii
- Referendumul va avea loc, noi îl vom susține total, președintele se va implica să susțină acest referendum și bine face. Va fi greu, dar nu imposibil de adunat 5,7 – 5,9 milioane… cam atât e nevoie. Listele electorale, încă nu au dat lista finală, dar sunt undeva la 18,1-18,3 milioane. Bine, PSD-iștii sunt în stare să meargă la 18,9, să mai scoată câțiva morți din Teleorman sau de prin Olt. Dar, mă gândesc totuși că la 18 milioane cifră netă, 30% e pragul trecerii referendumului.
- După care cred că trebuie să mergem mai departe, Președintele trebuie să-și asume și își va asuma, sunt convins. Trebuie să meargă mai încolo, inclusiv spre modificarea Constituției.
Despre decizia CCR referitoare la completurile specializate de la Instanța Supremă
- Nu poți să ai juriști consulți de la tot felul de întreprinderi sau personaje care au ocupat funcții extrem de importante, consilieri prezidențiali sau președinți ai Camerei Deputaților, senatori, deputați, în guvernare PSD sau PDSR, pe funcții de judecători independenți. Nu există așa ceva. Ei nu vor fi niciodată independenți și se vede asta. Deci cred că sistemul de numire trebuie schimbat.
- Nu mă aștept la o decizie normală din partea Curții. Știu că sunt presiuni uriașe. Sunt 3 judecători care încă se țin tare, fosta președintă a Curții Supreme de Justiție, fostul șef al DNA, domnul Morar și domnul Minea. Doi care stau în expectativă, doamna Maia Teodoroiu și încă un domn. Restul sunt talibani roșii și decizia lor cred că e deja scrisă, asumată.
- Va fi o decizie care poate arunca România în cea mai dură criză post decembristă. Practic poate întoarce România din tot drumul făcut în ultimii 12 ani. Deci o decizie a Curții Constituționale care să ducă la o rediscutare a sentințelor completelor de 3 și de 5 va duce la o aruncare în aer a tot ceea ce înseamnă sistem de justiție și sentințe.
Despre candidatura Laurei Codruța Koveși în funcția de Procuror-șef European
- Eu cred că este o dovadă clară că Partidul Social Democrat și ALDE urăsc această țară. Urăsc cetățenii României. Aici nu era vorba de Laura Codruța Kovesi că le place lor sau nu le place, că e prea înalta, prea mică, că a jucat baschet sau că a jucat popice ca ei. Aici e o altă chestiune: o chestiune ce ține de un cetățean european, un cetățean român care putea ocupa o funcție și poate ocupa o funcție din primele 10 ca importanță la nivel european și care poate construi Parchetul European, pentru că în momentul ăsta se construiește Parchetul European, deci are un rol de constructor a unei instituții cheie de la nivel European, cu o numire de 7 ani de zile, cu o recunoaștere la nivelul tuturor statelor.
- Eu cred că n-a înțeles nimeni. Se uitau, ziceau românii au o șansă istorică, o șansă fantastică să ocupe o astfel de funcție și ei își bombardează singuri propriul candidat. Ba mai mult, vorbesc de patriotism și ei votează în grup pentru candidatul francez. Poate or fi patrioți francezi și n-au zis asta. Nu sunt patrioți români.
- Da, cred în continuare că mai are șanse. Mă bucur că voi fi în Parlamentul European și mă voi putea bate pentru șansele ei, mă bucur că voi fi exact în comisia LIBE, noua comisie LIBE, dacă se va ajunge din nou
- Sunt absolut convins că și noul Parlament îi va da votul doamnei Koveși. Este chemată să conducă Parchetul, o altă invitație, în Ucraina, în cazul în care câștigă un anumit președinte. A primit invitația asta. Este un exemplu pentru cei din Bulgaria.
Despre pensiile speciale
- Ăsta este subiectul care sunt convins că nu convine multora, dar nu e normal. Pensia se dă pe contributivitate. Asta este o găselniță tipic bolșevică. Nu poți să ai 178.000 de pensii speciale într-o țară, care costă bugetul public 1.7 miliarde de euro anual. 1.7 miliarde! Ia să luăm noi frumos banii de acolo și să ducem banii la pensiile de 800 de lei și de 600 de lei. Ia să luăm noi banii de acolo și să ducem banii la creșterea alocației. Aș vrea să se dubleze acea alocație de 1.450 pentru însoțitorii persoanelor cu handicap. Sau să le ducem la 1.000 de euro cum e în Ungaria sau în Cehia.
- Există o discuție pe militari, care trebuie să aibă loc. Văzute exact ce înseamnă, cei care sunt în teatre de operațiuni, cei care sunt în teren, cei care sunt… Acolo e o discuție amplă și în SUA, și în Germania, strict pe militari. Trebuie să discutăm foarte serios. Pentru că în rest, nu e normal.
Despre o armată Europeană, problema migrației și Rusia
- Cred că UE ar trebui să se doteze cu o armată europeană
- Cred că Europa trebuie să devină un spațiu în care nimeni să nu fie respins, ci doar integrat. Imigranții trebuie ajutați să se integreze, dar nu făcând garduri. Gardurile sunt normele de civilizație. Da, intrarea să nu se facă prin spații neconvenționale, ca să nu spun ilegale. Intrările trebuie să se facă controlat, pe punctele de frontieră. Cu asta sunt total, total de acord. Dar atât. Nu cred că populația europeană trebuie să închidă, să se închidă în interiorul granițelor Europei și să respingă orice vine dinafară.
- Rusia este pericolul nr. 1. Atitudinea UE este prea laxă față de Rusia.
- Rusia dorește slăbirea Europei. Rusia se va implica foarte probabil în alegerile eurparlamentare după cum a făcut-o demonstrat în alegerile prezidențiale americane sau în alegerile din Franța, unde nu le-a prea ieșit. Și e foarte periculos acest lucru. Adică eu aș fi extrem de atent. Această reinventare a Rusiei ca jucător mi se pare foarte periculoasă, iar pentru România este pericolul nr 1.
- România tocmai de aceea trebuie să strângă relațiile cu SUA și cu statele occidentale.
Urmărește interviul integral: