Sari direct la conținut

Draftul ordonanței de reducere a cheltuielilor: plafonarea punctului de pensie, reducerea la jumătate a subvenției de transport pentru elevi și studenți

HotNews.ro
Florin Citu , Foto: Guvernul Romaniei
Florin Citu , Foto: Guvernul Romaniei

​Cu bugetul aproape gata, Guvernul are pe masă proiectul de ordonanță prin care reduce din cheltuieli astfel încât să se încadreze într-un deficit de 7-7,1.

Potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro, în draftul de ordonanță plecat pe circuitul de avizare se prevede plafonarea punctului de pensie la 1.442 de lei, însă și o indexare cu inflația.

De asemenea, în acest an ar urma să nu se mai emită vouchere de vacanță, urmând a fi folosite cele rămase din ultimii doi ani.

Transportul pentru elevi (local) și studenți (feroviar) ar urma să fie subvenționat doar 50%.

De asemenea, se plafonează sporul pentru personal feroviar până 2023.

Proiectul de ordonanță ar urma să intre în discuția Guvernului în ședința de miercuri, până la acel moment miniștrii fiind așteptați să vină cu alte propuneri.

Pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2022, a anunțat luni liderul PNL Ludovic Orban, la finalul ședinței Coaliției, care a urmat celei în care liberalii au fost informați de premier despre buget și măsurile pe care le are în vedere pentru reducerea cheltuielilor.

„Există o decizie în privința pensiillor. Pensiile vor crește de la data de 1 ianuarie 2022. La baza creșterii punctului de pensie stă formula care a existat în Legea 263, și anume: compensarea proporției de sută la sută a pierderii puterii de cumpărare ca urmare a inflației și, de asemenea, creșterea puterii de cumpărare prin creșterea punctului de pensie cu 50 la sută din creșterea salariului mediu brut pe economie”, a spus Orban.

Kelemen: „Sunt convins că sunt și sporuri de care încă nu am aflat”

„​E un buget de care nimeni nu e mulțumit, dar e un buget de responsabilitate, prin care România trebuie să se așeze pe un traseu de redresare economică”, a declarat miercuri dimineață Barna.

Și vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că ținta bugetară de 7,1% este una curajoasă, astfel încât să nu fie afectate nici salariile, nici pensiile, dar nici investiţiile, iar sporul va rămâne în interiorul venitului lunar, a declarat, și vicepremierul Kelemen Hunor.

Cei doi au criticat ideea sporului pentru calculator.

”Sunt convins că sunt și sporuri de care încă nu am aflat”, a afirmat Kelemen Hunor, adăugând că anul acesta se va face o analiză în domeniu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro