USR-PLUS acuză că demiterea ministrului Sănătății este o decizie unilaterală și imatură a premierului Florin Cîțu, care l-a demis pe Vlad Voiculescu, fără nicio evaluare, "făcând jocul celor care frânează de trei luni reformele din programul de guvernare agreat și votat împreună". USR-PLUS cere o ședință de urgență a Coaliției pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premierul Cîțu.

HotNews.roFoto: Hotnews

USR-PLUS a transmis un comunicat de presă, cu deciziile luate de Birourile Naționale ale celor două partide, după ce premierul l-a demis pe Vlad Voiculescu. La finalul ședinței, Dan Barna a susținut o scurtă declarație de presă în care a anunțat deciziile luate de USR-PLUS.

Redăm integral comunicatul USR-PLUS:

  • "Demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, este o decizie unilaterală și imatură a premierului Florin Cîțu care pune sub semnul întrebării capacitatea domniei sale de a conduce un guvern de coaliție funcțional. A luat o decizie în mod unilateral, ceea ce este împotriva spiritului în care am format această Coaliție de guvernare. De la bun început am decis să lucrăm în echipă pentru a reforma România și până azi așa au fost luate deciziile comune.
  • Din acest moment, Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR PLUS pentru rămânerea în funcția de prim-ministru.
  • Încă din prima zi a mandatului său, Vlad Voiculescu a început un proces de reforme pentru realizarea cărora s-a angajat întreaga coaliție, inclusiv domnul Cîțu, atunci când a primit invitația de a-și asuma rolul pe care încă îl deține.
  • Amintim între acestea: transparența actului de guvernare, demararea procesului de depolitizare în sănătate, aducerea de profesioniști la casele de asigurări de sănătate și demararea procedurilor necesare construirii de spitale noi.
  • În al doilea rând, anunțul privind preluare a interimatului de la Sănătate este făcut fără consultarea USR PLUS. Și aceasta este o dovadă de lipsă de responsabilitate politică într-un moment foarte greu pentru țară.
  • Florin Cîțu l-a demis unilateral pe Vlad Voiculescu fără nicio evaluare, făcând jocul celor care frânează de trei luni reformele din programul de guvernare pe care l-am agreat și votat împreună.
  • Alianța USR PLUS își dorește să rămână într-o coaliție de guvernare care își asumă reforme, nu una în care doar le aprobă dar nu le și face.
  • Cerem de urgență o ședință a Coaliției pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premierul Cîțu".

Liderul PNL, Ludovic Orban, spunea că nu se pune problema înlocuirii premierului Florin Cîțu.

"Decizia de susținere a lui Florin Cîțu în funcția de premier a fost luată de coaliție. Schimbarea premierului nu poate fi decisă decât tot de către coaliție. PNL l-a sprijinit și îl sprijină în continuare”, a declarat Orban în timp ce la USR-PLUS era ședință de urgență după demiterea lui Vlad Voiculescu.