Prima criză majoră a Coaliției. Poza zilei în care Cîțu nu l-a mai vrut pe Voiculescu, iar USR-PLUS nu l-a mai vrut pe Cîțu / Cine câștigă, cine pierde și ce urmează
La mai puțin de patru luni de la instalarea Guvernului Cîțu, coaliția de guvernare trece prin prima criză majoră, declanșată de decizia premierului de a-l demite pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Decizia a fost luată miercuri, cu acordul președintelui Klaus Iohannis, la două zile după ce coaliția hotărâse ca Voiculescu să rămână în funcție. USR-PLUS îl acuză pe Cîțu că „a făcut jocul celor care frânează de trei luni reformele din programul de guvernare” și cere o ședință de urgență a Coaliției pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premier. De partea cealaltă, PNL spune că nu se pune problema ca Florin Cîțu să plece. UDMR, prin vocea lui Kelemen Hunor, a anunțat că îl susține pe premier și-i respectă decizia de a-l demite pe Vlad Voiculescu.
- Florin Cîțu, cu acordul lui Klaus Iohannis, a făcut prima mutare politică majoră. În primul rând, a detensionat o criză de imagine la nivelul Guvernului. În contextul pandemiei și al noilor restricții, și cu toată atenția asupra Ministerului Sănătății, presiunea a crescut constant odată cu publicarea datelor despre vaccinare, cu declarațiile lui Vlad Voiculescu privind datele eronate privind pandemia, și în final cu scandalul evacuării Spitalului Foișor. De asemenea, este o poziționare în lupta pentru putere în PNL. Chiar dacă decizia poate fi considerată o cedare la presiunea liberalilor din jurul lui Ludovic Orban, Florin Cîțu a dat semnalul că-și poate asuma decizii radicale și are sprijinul președintelui Klaus Iohannis.
- USR-PLUS este pus într-o situație extrem de delicată, atât în raport cu partenerii de coaliție, cât și în contextul relațiilor din partid unde se dispută supremația politică între Dan Barna și Dacian Cioloș.
- UDMR a mers pe varianta neutralității.
Picătura care a umplut paharul
Tensiunea a depășit cota de avarie la Palatul Victoria după ce marți seară a apărut în Monitorul Oficial, fără informarea premierului, un ordin al ministerului Sănătății asumat de secretarul de stat Andreea Moldovan, ordin cu noi criterii de carantinare a localităților. Florin Cîțu a avut o discuție cu Dan Barna, stabilind ca miercuri dimineață să se întâlnească și să clarifice lucrurile.
Ajuns la Palatul Victoria, cu propunerea ca Moldovan să fie trasă pe linie moartă sau în scenariul extrem să fie dată afară, liderul USR-PLUS a fost pus în fața faptului împlinit. Florin Cîțu l-a informat că decizia sa este de a-l demite pe Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății, iar cererea de revocare a fost transmisă președintelui Klaus Iohannis.
Mutarea i-a băgat în ședință de urgență pe cei de la USR-PLUS care au avut ca primă variantă de reacție să ceară plecarea lui Florin Cîțu de la Palatul Victoria.
Înainte ca USR-PLUS să facă oficial solicitarea, premierul a iesit public susținând că decizia sa a avut o singură rațiune: restabilirea încrederii în instituțiile statului, în contextul dificil al pandemiei, având în vedere rolul important al Ministerului Sănătății în acest context. „Vreau să îi asigur pe toţi românii că eu cred cu tărie în această coaliţie de guvernare, pentru că este o coaliţie de guvernare care s-a constituit în urma votului românilor, în jurul valorilor, a unor idei şi nu în jurul unor persoane”.
Orban și Kelemen merg pe mâna lui Cîțu
PNL și UDMR s-au aliniat în spatele lui Cîțu. Ludovic Orbanși-a arătat sprijinul pentru Cîțu, dar și pentru menținerea Coaliției. „Am luat act de decizie premierului de eliberare din funcție a ministrului Sănătății. Este obligatia constituțională a premierului de a veghea la buna funcționare a guvernului și de a interveni atunci când este necesar, chiar și prin schimbarea unui ministru”, a declarat Orban, arătând că „picătura care a umplut paharul” a fost ordinul privind criteriile de carantină, dat fără consultarea premierului.
Același ton a avut și Kelemen Hunor. „Aşteptăm nominalizarea unui nou ministru şi mergem mai departe, nu trebuie nici să ne panicăm, nici să ne bucurăm, este decizia premierului pe care eu îl respect şi îl susţin”, a spus liderul UDMR.
Barna nu exclude medierea lui Iohannis
Cu PNL și UDMR poziționați deja de partea premierului, Dan Barna a ieșit din ședința USR-PLUS cerând o întâlnire de urgență a Coaliției în care să se discute despre retragerea sprijinului politic al premierului.
Barna l-a acuzat pe Cîțu că a luat o decizie imatură politic aruncând în aer Coaliția. „În această dimineaţă am fost chemat de premier la o discuţie în care mi-a comunicat o decizie deja luată și transmisă președintelui. Nu a existat o consultare prealabilă, nici ieri, cu atât mai mult cu cât agreasem că ieşim din acest joc de balet politic în care fiecare încearcă să-și mărească impresia politică. E o decizie prin care premierul Florin Cîţu nu mai are susţinerea USR-PLUS”, a declarat el, precizând că a refuzat interimatul la Ministerul Sănătății.
Întrebat dacă Alianța USR-PLUS ia totuși în calcul iesirea de la guvernare dacă PNL nu renunță la Cîțu, Barna a răspuns: „Am încrederea în înțelepciunea Coaliției de a găsi soluții pentru ca România să meargă mai departe”.
Și nu a exclus medierea președintelui.
Ce urmează și situația delicată din USR-PLUS
Liderii Coaliției ar urma să se întâlnească și să decidă cum vor ieși din această criză. PNL nu se grăbește deocamdată. „Nu e bine să porţi discuţii la cald, trebuie să treacă un timp pentru ca fiecare să analizeze situaţia, nu pe baza unei reacţii emoţionale”, a declarat Ludovic Orban.
Urgență este pentru liberali găsirea unui interimar la Sănătate, după refuzul lui Barna de a prelua temporar portofoliul. Acesta, cel mai probabil, va fi de la PNL.
De răgaz ar avea nevoie și cei de la USR-PLUS. Decizia lui Cîțu a deschis răni politice mai vechi. Chiar dacă USR l-ar vrea în locul lui Voiculescu pe senatorul Adrian Wiener, portofoliul revine PLUS, potrivit negocierilor din Alianță. O renunțare ar schimba raportul de forțe, Dan Barna având un avantaj în fața lui Dacian Cioloș. De altfel, Vlad Voiculescu nu a fost agreat foarte tare de colegii de la USR.
De asemenea, varianta, luată și ea în discuție, de cedare a portofoliului PNL ar însemna o lovitură de imagine destul de dură pentru USR și Dan Barna.
Pe lângă faptul că prima remaniere este a unui ministru al Alianței, deficitul de imagine ar fi mult mai mare dacă renunță la portofoliul Sănătății, mai ales că discursul public pe care reprezentanți ai Alianței l-au avut după demiterea lui Voiculescu a fost că acesta a deranjat „mafia din Sănătate”.
În acest moment, varianta iesirii de la guvernare este considerată extrem de riscantă, fiind ultima pe lista de opțiuni.
Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR urmează să aibă o discuție lămuritoare zilele următoare.