Primul șef de partid care pune umărul alături de Ciolacu pentru demiterea lui Clotilde Armand. Ponta: Situația de la sectorul 1 nu trebuie să rămână fără consecințe
Victor Ponta este primul lider de partid care răspunde pozitiv propunerii lansate de Marcel Ciolacu privind un acord pentru demiterea primarului sectorului 1, Clotilde Armand. Liderul Pro România susține, într-o postare pe Facebook, că s-a consultat cu conducerea partidului și „nu a existat nicio îndoială că trebuie să ne alăturăm demersurilor legale și politice referitoare la sectorul 1”.
„Situatia de la Sectorul 1 NU trebuie să rămână fără consecințe politice si juridice – indiferent cât de puternici sunt cei aflați “in spatele” Doamnei Clotilde Armand- și de sumele colosale care sunt în joc. Mi-am consultat colegii din Biroul Executiv al PRO Romania în privința propunerii facută de Președintele PSD Marcel Ciolacu- și nu a existat nicio îndoială că trebuie să ne alaturăm tuturor demersurilor legale și politice referitoare la Sectorul 1 din București. Mai este mult timp până în 2024 ( mult timp pentru ca cei aflați la Putere vor face multe alte greșeli și lucruri rele) – dar mai este , de fapt, putin timp până în 2024 ( dacă vrem ca oamenii să aibă o alternativă serioasă la situația actuală, o speranță că lucrurile pot fi îndreptate asa cum au fost in 2012)!”, a scris Ponta pe Facebook.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că social-democraţii au strâns aproape 20.000 de semnături pentru organizarea unui referendum privind demiterea din funcţie a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, precizând că, duminică, a transmis o propunere de acord către toţi liderii politici ai partidelor participante la alegerile locale din Sectorul 1 pentru a se alătura demersului.
„Eu astăzi am trimis un acord, un draft, o propunere de acord, la toţi liderii de partide care au participat la alegerile de la Sectorul 1, să avem o colaborare cu toţii, atât ca reprezentare juridică, cât şi să ne strângem semnăturile pentru a face referendumul”, a afirmat Ciolacu, duminică, la România Tv.
El a precizat că până-n acest moment PSD a strâns peste 17.000 de semnături pentru organizarea unui referendum privind demiterea primarului Sectorului 1.
Cum poate fi demis un primar prin referendum
Potrivit codului administrativ, organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puțin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială.
Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, orașului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivității locale sau a neexercitării atribuțiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului.
Cererea cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele și prenumele, data și locul nașterii, seria și numărul buletinului sau ale cărții de identitate și semnătură olografă ale cetățenilor care au solicitat organizarea referendumului.
Referendumul este valabil dacă la el participă cel puțin 30% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială.
Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente, potrivit legii.