VIDEO Dacian Cioloș va fi noul președinte al USR-PLUS. Scor strâns cu Dan Barna. Rezultatul urmează să fie validat la congres/ Primele reacții ale lui Cioloș și Barna
Dacian Cioloș este câștigătorul turului al doilea al scrutinul online din USR-PLUS pentru funcția de președinte al partidului, la 700 de voturi diferență de Dan Barna. Primul tur al alegerilor interne fusese câștigat tot de Dacian Cioloș. Rezultatul scrutinului online urmează să fie validat de Congresul USR-PLUS care va avea loc sâmbătă și duminică, la Romexpo.
Dan Barna:
- Mai întâi, condoleanțe familiilor victimelor incendiului de la spitalul din Constanța
- Le mulțumesc colegilor care au participat la vot – peste 45.000 de membri, adică 85%
- Știu că este multă dezamăgire în echipa care m-a susținut
- De luni, rămânem același partid solid, solidar și vertical
- Deși avem acest rezultat, care nu mă bucură, spun în continuare că decizia de fuziune a fost una corectă și necesară
- Am foarte multă încredere că în 2024 acest partid va da președintele României
- Îi spun lui Dacian clar: Rămân alături în acest proiect
Dacian Cioloș:
- Transmit condoleanțe celor care și-au pierdut apropiați în incendiu. Dincolo de orice scuze și explicații – care trebuie să vină, oricum -, îmi dau seama că nimeni nu poate justifica pierderea de vieți din neglijență sau indiferență
- Le mulțumesc colegilor care au votat în număr foarte mare. Am dovedit că putem avea maturitate să ducem la bun sfârșit un proces democratic
- Participarea masivă la vot arată că cei care s-au înscris cred în acest proiect al fuziunii
- E un pas important al acestui proces de fuziune
- Rezultatul arată că nu există falii între foștii usr-iști și foștii plu-iști. Nu facem aceste diferențe între fostul USR și fostul PLUS
- România are nevoie de o alternativă pentru modernizare și reforme
- Așa cum stau lucrurile acum, USR-PLUS va avea un rol important de jucat
- Trebuie să ne propunem cîșltigarea prezidențialelor, localelor, parlamentarelor
- Îi mulțumesc lui Dan că a crezut în acest proiect și îl asigur că vom lucra împreună
- Îmi doresc să ținem împreună toate forțele pe care le avem și sunt convins că vom găsi modalitatea
- Rezultatul trebuie validat mâine de congres și abia apoi vom vorbi de o concluzie finală
Despre negocierile cu PNL:
- Mâine alegem Biroul Național. Astfel de decizii se iau în Biroul Național. Dacă va fi nevoie, vom merge și în Comitetul Politic.
- Nu vă spun mai multe decât ceea ce știți – nu cred că poziția USR-PLUS se va schimba
- Decizia o știți – putem intra în coaliție cu PNL și UDMR cu alt premier
- Nu prea avem ce discuta până nu știm rezultul moțiunii de cenzură (votul va fi marți)
- Voi renunțaa la poziția de președinte al Renew Europe. Voi merge săptămâna viitoare să îi informez pe colegi. Voi fi prezent aici alături de colegi, la orice discuții și negocieri
- Toate variantele sunt pe masă, în afară de cea în care să îl susținem pe Florin Cîțu
- Nu mai putem risca cu un premier imprevizibil, care nu știe să îi aprecieze pe parteneri
- Eu nu-mi doresc să intru în guvern, vreau să mă ocup de partid
UPDATE 20.13: Ionut Moșteanu anunță oficial rezultatul. Este rezultatul votului electronic, ce va fi trimis spre validare Congresului.
Rezultatul turului II:
- Dacian Cioloș – 19.603 voturi, adică 50,9%
- Dan Barna – 18.908, adică 49,1%
În urma primului tur al alegerilor interne din USR-PLUS, încheiat în 23 septembrie, Dacian Cioloş a obţinut 15.111 voturi – 46%, iar Dan Barna 14.404 voturi – 43,9%. Irineu Darău a obținut 3.300 de voturi – 10,1% și a ieșit din cursă.
Cum va fi organizat Congresul USR-PLUS, în plină pandemie
USR-PLUS a anunțat că la congres vor participa doar persoane vaccinate, conform unei decizii din iulie a Biroului Naţional, dar, având în vedere situaţia epidemiologică, partidul a decis organizarea congresului în sistem hibrid.
În prima zi a congresului vor fi prezenţi la Romexpo copreşedinţii USR-PLUS, membrii Biroului Naţional, echipele care candidează la Biroul Naţional şi care vor susţine prezentări, invitaţi internaţionali, comisia electorală, staff-ul tehnic şi presa. În sală vor fi maxim 150 de persoane simultan, care vor respecta regulile de distanţare socială şi vor purta mască obligatoriu, conform USR-PLUS.
Cei 1.200 de delegaţi care vor vota în cadrul congresului componenţa noului Biroul Naţional vor veni la locul respectiv împărţiţi pe fluxuri orare pentru a-şi exercita votul, menţionează sursa citată.
În a doua zi a congresului, 3 octombrie, dezbaterile privind modificarea statutului USR PLUS vor avea loc într-o şedinţă exclusiv online.
Ultimul pas în procesul de fuziune
Congresul USR-PLUS este ultimul pas în procesul de fuziune a celor două partide început în urmă cu aproape doi ani.
USR şi PLUS au decis să fuzioneze la congresul din august 2020, însă decizia a fost aprobată de instanţă abia în aprilie 2021, după judecarea mai multor contestaţii.
USR a apărut pe scena politică în 2016, principalul vector de imagine şi fondator fiind Nicuşor Dan. Partidul a candidat cu succes alegerile parlamentare din 2016, reuşind să se claseze pe locul trei, după PSD şi PNL, cu un scor de 9% şi cu peste 600.000 de voturi.
Primul congres al partidului a avut loc în mai 2017, când Nicuşor Dan a fost ales preşedinte. Însă la doar o lună de la congres, Nicuşor Dan a demisionat de la şefia partidului, pe fondul disputelor privind poziţionarea formaţiunii faţă de referendumul pentru familie.
Un nou congres extraordinar al partidului a avut loc în octombrie acelaşi an, când preşedinte a fost ales Dan Barna.
În 2018, a fost înfiinţat PLUS, partid construit în jurul fostului premier tehnocrat Dacian Cioloş.
În februarie 2020, cele două partide au decis înfiinţarea Alianţei 2020 USR-PLUS, în cadrul căreia au candidat la toate rundele de alegeri care au urmat.
La alegerile locale din 2020, Alianţa USR-PLUS s-a clasat tot pe locul trei şi a reuşit să îşi adjudece câteva primării importante precum Timişoara, Braşov, Bacău şi Sectorul 2, amintește News.ro. Ultima rundă de alegeri au fost parlamentarele din decembrie 2020, unde cele două partide au luat împreună aproape 16% din voturi şi au intrat la guvernare alături de PNL şi UDMR.