Dominic Fritz, nemulţumit de alocarea banilor de către Guvern: „Din 1 miliard de lei pentru municipiile, oraşele şi comunele României, Timişoara nu a primit niciun leu. La fel ca celelalte localităţi din Timiş conduse de primari USRPLUS”
Primarul municipiului Timişora, Dominic Fritz, şi-a exprimat nemulţumirea privind alocarea de către Guvern a fondurilor pentru primării, afirmând că dintr-un miliard de lei, câţi au fost disponibili, Timişoara nu a primit niciun leu, iar oraşul are nevoie urgentă pentru continuarea termoficării. Fritz atrage atenţia că preţul crescut la gaz nu va putea fi suportat doar din bugetul local şi de abonaţii sistemului de termoficare din Timişoara.
„Din 1 miliard de lei pentru municipiile, oraşele şi comunele României, Timişoara nu a primit niciun leu. La fel ca celelalte localităţi din Timiş conduse de primari USRPLUS, Dumbrăviţa, Cenad, Foeni. Aceste alocări de fonduri nu sunt ”cadouri guvernamentale”, ci reprezintă bani pentru nevoile urgente ale localităţilor noastre, pentru care contribuim în mod generos la bugetul de stat. Medgidia, oraş din judeţul Constanţa pe care îl respect, are 10% din locuitorii Timişoarei şi a primit o alocare de 20 milioane de lei. Timişoara – nimic. Miroase a răzbunare politică. Dar cu ce sunt de vină timişorenii pentru ce se întâmplă la Bucureşti?”, a scris, pe Facebook, Dominic Fritz, informează New.ro
Edilul din Timişoara a adăugat că banii din fondul de rezervă nu sunt pentru primari, sunt pentru comunitate, iar Timişoara contribuie esenţial la bugetul naţional.
„Banii din Fondul de rezervă nu sunt pentru primari, nu sunt pentru mine, sunt pentru comunitate, iar Timişoara merită susţinută de către Guvern, oricine ar fi primarul Timişoarei. Timişoara contribuie substanţial la bugetul de stat al României, dar nu primeşte bani pe măsura contribuţiei. Nu doar acum, se întâmplă de 30 de ani. De 30 de ani Timişoara contribuie mai mult la bugetul ţării decât primeşte. Adevărul este că Timişoara este ce este prin forţe proprii, datorită spiritului antreprenorial al timişorenilor şi investitorilor care au văzut potenţialul oraşului”, a mai scris Fritz.
Dominic Fritz a precizat că Timişoara are nevoie de bani pentru continuarea asigurării termoficării orasului.
„Nevoia urgentă a momentului, pentru Timişoara, este susţinerea din bugetul de stat a costurilor pentru continuarea termoficării oraşului. Cvadruplarea (!!!) preţului de gaz nu va putea fi suportată doar de bugetul local şi nici de abonaţii Colterm. E matematic imposibil. Dacă vrem să avem căldură în spitalele, şcolile şi gospodăriile Timişoarei în această iarnă, Guvernul va trebui să îşi asume o parte a poverii”, a susţinut Fritz.
Barna acuză „nemernicia prin care Cîțu a golit fondul de rezervă al Guvernului”
Decizia luată de Guvernul Cîțu de a scoate 1 miliard de lei din Fondul de rezervă pentru a-l aloca primăriilor și Consiliilor județene „mai puțin primăriilor conduse de primari USR” este o „nemernicie”, acuză vicepreședintele USR, Dan Barna.
„Nemernicia prin care Câțu a golit fondul de rezervă al Guvernului și l-a distribuit tuturor primăriilor, mai puțin primăriilor conduse de primari USR, confirmă, o dată în plus, că acest om nu avea ce să caute în această pozitie, că pălăria îi era mult prea mare”, a scris Dan Barna pe Facebook.
Marcel Ciolacu, despre miliardul dat de Cîțu primarilor: Facem plângere penală pentru abuz în serviciu
Liderul PSD Marcel Ciolacu spune că premierul demis Florin Cîțu „și-a plătit funcția” la Congresul PNL și a anunțat că va face plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva tuturor demnitarilor implicați în decizia luată de guvern.
- „Iohannis și Cîțu au decis că, dacă nu trăiți într-o comunitate condusă de un liberal, veți suferi de frig, sărăcie și foame! Au alocat 80% din banii pentru administrația locală către localități cu primari PNL și UDMR”, a spus Ciolacu.
Cum vrea Cîțu să împartă miliardul din Fondul de rezervă
Cu președintele Klaus Iohannis care a lăsat timp de gândire partidelor o săptămână după demiterea Guvernului la moțiunea de cenzură, Florin Cîțu a făcut miercuri o primă mutare. 1 miliard de lei sunt scoși din Fondul de rezervă și alocați primăriilor și Consiliilor județene.
„25-30% se vor duce si catre primarii PSD”, a susținut premierul.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, 2.756 de administrații locale din România au primit finanțare în valoare totală de 1.010.966.000 lei.
”Proiectele locale trebuie finalizate, ele trebuie să servească aceste comunități locale. Prin măsura adoptată astăzi, ne asigurăm că investițiile pentru care au fost cheltuiți bani publici nu vor rămâne neterminate”, a spus ministrul Cseke Attila.
2.514 comune din România au primit o finanțare în valoare totală de 614.873.000 lei, 194 orașe – 95.588.000 lei, iar 123.346.000 lei au fost alocați pentru 48 de municipii. Ministrul a arătat că fondurile sunt necesare pentru finalizarea investițiilor publice finanțate de stat sau din fonduri UE, precum și pentru cheltuieli urgente ale autorităților publice locale.
Mutarea premierului demis vine în contextul în care liberalii iau în calcul tot mai serios un guvern minoritar, cu susținerea PSD care în schimb ar avea acces la resurse.
HotNews.ro a relatat încă din 4 septembrie că, în plin scandal politic PNL-USR, președintele Klaus Iohannis a făcut o înțelegere cu PSD pentru a bloca moțiunea USR și a-l menține pe Florin Cîțu la șefia Guvernului până când acesta va fi ales președintele PNL. Social democrații primeau la schimb accesul la resursele statului, prin susținerea unui Guvern minoritar.
În această cheie trebuie privite mutările de pe scena politică, după căderea Guvernului Cîțu.
Sursele HotNews.ro susțin că planul inițial dintre președintele Klaus Iohnnis și Marcel Ciolacu a suferit modificări. Mai exact, PSD nu este dispus să-și asume un Guvern minoritar în Parlament dacă va fi condus din nou de Florin Cîțu.
Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că liderii vechi din PSD, Paul Stănescu, dar și Gabriela Firea i-ar fi transmis lui Marcel Ciolacu că este exclusă orice viitoare susținere în Parlament a lui Florin Cîțu pentru postul de premier.
„În plină criză epidemiologică și energetică, PNL poate invoca soluția de compromis – PSD care va fi singurul dispus să susțină un guvern minoritar. Condițiile PSD sunt fără Florin Cîțu, funcția de președinte al Camerei Deputaților pentru Marcel Ciolacu și bani din PNRR pentru investițiile propriilor primari. De asemenea, PSD ar putea cere ca două-trei ministere cheie (Ministerul Sănătății, Ministerul Justiției) din viitorul Guvern să fie conduse de tehnocrați. Negocierile concrete vor demara de săptămâna viitoare”, au explicat sursele citate.