Sari direct la conținut

Cioloş: Presupun că dacă preşedintele ne-a făcut această propunere, e un mesaj şi pentru PNL / Dacă USR are premierul, e normal să existe pretenții să rediscutăm anumite portofolii

HotNews.ro
Dacian Ciolos, Foto: AGERPRES
Dacian Ciolos, Foto: AGERPRES

Liderul USR, Dacian Cioloş, spune că, în opinia sa, desemnarea sa drept candidat pentru funcţia de premier de către Klaus Iohannis este și un mesaj din partea președintelui către PNL. Cu o zi înainte de discuțiile cu PNL și cu UDMR, cu care speră să poate reface coaliția de guvernare, liderul USR mai afirmă că ar putea renegocia împărțirea ministerelor și că nu crede că „aici va fi blocajul”.

  • „În momentul în care ne-am asumat această desemnare de premier am făcut-o deplin conştient. Nu mă consider tras pe sfoară, nu mă consider instrumentul nimănui, pentru că am făcut-o asumat, cu o decizie în partid şi în felul acesta mergem înainte, pentru că obiectivul nostru este să propunem o guvernare, indiferent ce calcule îşi fac unii sau alţii. (…)
  • Aici nu vorbim de negocieri, deci când vorbeşti de calcule cinice – hai să-l punem pe ăsta în faţă ca să pice ca să pot eu veni pe urmă cu a doua propunere şi să interpretez Constituţia într-un fel sau altul – asta nu e negociere. Că negocierea e altceva, eu ştiu ce înseamnă negociere, că am negociat şi aici în ţară, am negociat şi în politica europeană. O negociere e altceva.
  • Şi într-o negociere faci compromisuri ca să ajungi la o înţelegere, dar le faci asumat, le faci argumentat şi mergi înainte cu ele. De la un punct de la care nu mai poţi să accepţi acele compromisuri nu le faci şi atunci nu ţi le asumi. Eu îmi asum lucrul acesta, ne asumăm, noi ne adresăm şi celor care ne-au ales (…) şi care ne-au spus: aşteptăm dacă mergeţi acolo să vă asumaţi decizii, să faceţi reforme”, a declarat Dacian Cioloş, marţi seară, la B1 Tv.

„Presupun că dacă preşedintele a făcut această propunere, e probabil un mesaj şi pentru PNL”

Cioloş crede că desemnarea sa pentru funcţia de premier de către preşedintele Klaus Iohannis ar trebuie să fie şi un mesaj pentru PNL.

  • „Vreau să subliniez că nu ne-am trezit noi doar să începem discuţii, negocieri şi să propunem altora această coaliţie, am primit şi un mandat din partea preşedintelui, preşedintele ştim că este un apropiat al PNL-ului, asumat, din mai multe puncte de vedere.
  • Deci eu presupun că dacă preşedintele a făcut această propunere, în calitatea constituţională pe care o are, e probabil un mesaj şi pentru PNL. Acuma vom vedea în ce măsură acest mesaj e primit şi asumat de PNL”, a mai spus liderul USR.

Întrebat ce ar putea schimba abordările liderilor PNL și UDMR, având în vedere că pozițiile exprimate de conducerile celor două partide au fost destul de ferme, Dacian Cioloș a precizat:

  • „În primul rând, nevoia de a instala un guvern cât mai repede, un guvern legitim, un guvern care să poată să ducă țara prin aceste crize pe perioada de iarnă, atât criza pandemică, cât și criza prețurilor la energie, ca să nu mai vorbim de aplicarea PNRR.
  • Vom primi în curând banii în avans, așa cum au fost prevăzuți, pentru că PNRR a fost aprobat. Până la sfârșitul anului, sunt deja câteva decizii, vreo două sau trei legi care trebuie trecute prin Parlament și apoi trebuie pregătite celelalte pentru că, știți, PNRR are aproape 30 de miliarde euro, granturi plus împrumuturi, dar are și reforme, sau bani care sunt legați de acele reforme”.

„Eu mă aștept la orice”

Chestionat dacă se așteaptă la un răspuns ferm din prima întâlnire, el a afirmat:

  • „Eu mă aștept la orice. Mă aștept la oricare dintre variante, important este să începem această discuție. Multă lume văd că spune că suntem într-o situație de criză, avem nevoie cât mai rapid de claritate din punct de vedere guvernamental, deci cu cât mai repede clarificăm aceste lucruri, cu atât mai bine.
  • Dacă după această primă discuție avem varianta, continuăm negocierile și hai să intrăm în detaliu, uite care sunt pretențiile noastre, care sunt pretențiile voastre și începem de acolo o discuție. (…)
  • Dacă, la fel, nu există intenția de a continua aceste discuții, cel puțin lucrurile vor fi clare și atunci noi, de partea noastră, vom decide ce facem în continuare”.

„Dacă USR are premierul, e normal să existe pretenții să rediscutăm anumite portofolii”

Cu o zi înainte de discuțiile cu PNL și cu UDMR, cu care speră să poate reface coaliția de guvernare, liderul USR mai afirmă că ar putea renegocia împărțirea ministerelor și că nu crede că „aici va fi blocajul”.

  • „Nu cred ca aici va fi blocajul. Dacă noi (n.r. – USR) avem premierul, e normal să existe pretenții să rediscutăm anumite portofolii.
  • Important este să ne punem de acord pe niște obiective politice, pe niște reforme, decizii care vor fi luate în perioada următoare. Cei care se uită pe factura de gaze sau la cei care mor în spitale nu sunt atât de interesați de cum împărțim portofoliile”, a mai declarat Dacian Cioloș la B1 TV.

Dacian Cioloș, desemnat luni de președintele Klaus Iohannis pentru postul de premier, a anunțat marți dimineață că a discutat telefonic cu liderii PNL și UDMR, iar o primă rundă de negocieri cu aceștia pentru refacerea coaliției de guvernare va avea loc miercuri după-amiază. „De foarte multe ori au clamat responsabilitatea, sunt convins că vor da dovadă de responsabilitate, mai ales într-o perioadă în care mor zilnic oameni în spitale”, a spus Cioloș, subliniind că este nevoie rapidă de refacerea coaliției și de formarea unui nou guvern, cu sprijinul minorităților naționale.

Echipa de negociere a USR va fi formată din Dacian Cioloș, Dan Barna, Anca Dragu, Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu şi Ionuţ Moşteanu, iar din echipa care lucrează la programul de guvernare fac parte Cristian Ghinea, Oana Ţoiu, Anca Dragu, Claudiu Năsui şi Dragoş Pîslaru.

După anunțul președintelui, Florin Cîțu a reacționat imediat și l-a trimis pe Cioloș la „aliații” săi, PSD și AUR, cu care a dărâmat Guvernul. O reacție similară a avut și UDMR.

Același mesaj, că nu vor susține un guvern condus de Dacian Cioloș, l-au avut și PSD și AUR.

Un semnal în acest sens a transmis și UDMR. Luni seară, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că Dacian Cioloș va trebui să meargă și să facă o majoritate în primul rând cu cei care au dat jos Guvernul Cîțu:„Nu poți să spui că astăzi te dau jos, îți dau un pumn în gură și a doua zi te cer de nevastă. E un mod de a face o apropiere destul de ciudată. Nu merge”.

La rândul său, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, afirma că pentru UDMR va fi „foarte greu” să susţină un guvern condus de Dacian Cioloş, iar preşedintele Klaus Iohannis probabil că se bazează pe majoritatea de la moţiunea de cenzură, formată cu PSD şi AUR.

Potrivit Constituţiei, Dacian Cioloş are termen 10 zile de la desemnare pentru a veni în faţa Parlamentului pentru un vot de încredere asupra programului şi a întregii liste a Guvernului şi are nevoie de o majoritate de 234 de voturi pentru a ajunge la Palatul Victoria. Astfel, în 10 zile, Cioloș trebuie să își asigure majoritatea în Parlament.

Conform regulamentului, birourile parlamentare stabilesc data ședinței comune pentru votul de învestitură, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro