Sari direct la conținut

Ziua în care PNL a stat pe loc așteptându-l pe Iohannis să revină din Egipt / Întâlnire Iohannis – liberali, pentru a stabili cu cine intră PNL la guvernare – USR sau PSD

HotNews.ro
Nicolae Ciuca si Klaus Iohannis, Foto: Facebook Ministerul Apararii
Nicolae Ciuca si Klaus Iohannis, Foto: Facebook Ministerul Apararii

Cu doar două zile înaintea expirării termenului de depunere a programului de guvernare și a listei Executivului, premierul desemnat Nicolae Ciucă și PNL sunt în continuare fără susținere în Parlament. Joi, PNL a rămas pe loc, în așteptarea președintelui Klaus Iohannis dintr-o vizită în Egipt. Conducerea PNL se reunește vineri, la ora 11.00, în ședința Biroului Executiv pentru a discuta lista de miniștri cu care premierul desemnat va merge sâmbătă în Parlament. Înainte de ședința oficială, liderii PNL se vor întâlni joi seară cu Iohannis pentru a se decidă cu cine intră PNL la guvernare – cu PSD sau cu USR, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.

Întâlnirea între Iohannis și conducerea PNL ar urma să aibă loc de la ora 20.00, la Vila Lac.

Președintele PNL, Florin Cîțu, s-a răzgândit din nou joi în ceea ce privește refacerea Coaliției, deși cu o zi în urmă îi chema la masa negocierilor pe cei de la USR. Florin Cîţu a afirmat că mandatul PNL nu s-a flexibilizat, fiind acelaşi, pentru un guvern minoritar PNL-UDMR şi a arătat că are încredere că săptămâna viitoare vom avea guvern. Totodată, Cîțu a spus că în cursul zilei se vor stabili portofilile celor de la UDMR în Executiv.

  • „PNL a arătat maturitate, responsabilitate, iar celelalte partide spun că nu e de ajuns. Dacă celelalte partide înțeleg importanța momentului și că e vorba despre români, să voteze acest guvern minoritar pentru că alte variante nu am văzut. Am văzut un guvern monocolor de la cei de la USR. Aici avem un guvern format din PNL, UDMR, susținut și de Minorități, deci este până acum cea mai largă susținere pe care a putut să o strângă un partid. Mergem cu acest guvern”, a declarat Florin Cîțu.

Menționăm că PNL are 129 de mandate în Parlament, UDMR – 30 de mandate, iar minoritățile – 18. Total voturi – 177 din 234 necesare pentru învestirea Guvernului.

În urmă cu o zi, liberalii lansau pe surse informația că PNL este dispus la o colaborare cu USR, cu condiția însă ca între miniștri să nu se regăsească și cei care au votat la moțiunea de cenzură.

Pe parcursul zilei de joi însă nu a existat nicio negociere PNL-USR. Nici liberalii și nici premierul desemnat Nicolae Ciucă nu i-au contactat pe cei de la USR pentru a discuta despre posibilitatea refacerii coaliției.

În ciuda faptului că nu s-a identificat o majoritate sau o minoritate parlamentară care să susțină un guvern propus de Nicolae Ciucă, conducerea PNL a anunțat că s-a convocat o ședință BEX și o ședința cu liderii PNL în forul Biroului Național pentru validarea unei liste cu miniștrii susținuți de Florin Cîțu și a programului de guvernare cu care premierul desemnat se va prezenta în Parlament.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că în cursul serii de joi ar urma să aibă loc o întâlnire a liderilor PNL cu președintele Klaus Iohannis pentru a decide viitorul premierului demnat Nicolae Ciucă și ce tip de susținere parlamentară va cere acesta în Parlament. Astfel, potrivit surselor citate, decizia privind componența viitorului Guvern Ciucă, dar și mandatul PNL de a forma o majoritate sau nu cu PSD sau USR se ia de la Cotroceni.

În acest context, UDMR rămâne pe poziții în orice guvern se va forma și, conform ultimelor negocieri cu PNL, își menține actualii miniștri și a obținut un portofoliu în plus. Potrivit surelor HotNews.ro, PNL ar fi cedat celor de la UDMR portofoliul de la Fonduri Europene.

Schița unui guvern PNL-UDMR

PNL:

  • Dan Vîlceanu – Finanțe
  • Lucian Bode- Interne
  • Nelu Tătaru – Sănătate
  • Bogdan Aurescu- Externe
  • Raluca Turcan – Muncă
  • Daniel Petrescu, șeful Statului Major – Apărare
  • Virgil Popescu – Energie
  • Sorin Cîmpeanu – Educație
  • Bogdan Gheorghiu – Cultură
  • ??? – Agricultură

UDMR:

  • Kelemen Hunor – vicepremier
  • Hegedus Csilla – Fonduri Europene
  • Barna Tanczos – Mediu
  • Attila Cseke – Dezvoltare regională
  • Eduard Novak – Tineret

Rămân în discuție toate portofoliile care au aparținut USR, în condițiile în care nu se știe deocamdată cu cine va intra PNL la guvernare. Între aceste ministere se numără:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro