VIDEO Ce modificări și amendamente au făcut parlamentarii pe legile Justiției – atribuțiile Consiliului Superior al Magistraturii
HotNews.ro
Comisia specială pentru cele trei legi ale justiției au început, miercuri dezbaterile pe fond având pe ordinea de zi legea Consiliului Superior al Magistraturii. În prima parte a dezbaterilor, deputații și senatorii au parcurs aproximativ 160 de articole și au respins în bloc o parte din amendamentele depuse de USR, AUR, dar şi pe cele ale CSM-ului şi ale asociaţiilor de magistraţi. Totodată parlamentarii au adoptat și câteva dintre modificările propuse.
Amendamentele admise de către comisia specială privind legile justiției:
- Unul dintre amendamentele admise prevede ca în termen de 60 de zile de la ședința de constituire a Consiliul Superior al Magistraturii se stabilesc atribuțiile și responsabilitățile fiecărui membru permanent, pe domenii de activitate. Inițiator senatorul Robert Cazanciuc.
- De asemenea o nouă modificare se referă la alegerea reprezentanţilor societăţii civile ca membri ai CSM. Astfel aceștia trebuie să fie specialişti în domeniul dreptului, cu o vechime de cel puţin 10 ani într-o profesie juridică sau în învăţământul juridic superior„. În varianta elaborată de ministerul Justiției, vechimea de 10 ani era valabilă doar pentru activitatea juridică. Amendamentul a fost formulat de CSM și adoptat de parlamentarii PSD și PNL.
- Membrii Consiliului Superior al Magistraturii se aleg din rândul judecătorilor şi procurorilor numiţi de preşedintele României, care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani, cu excepţia situaţiei în care a intervenit radierea sancţiunii,
- Totodată, lucrările plenului şi ale secţiilor Consiliului Superior al Magistraturii sunt, de regulă, publice. Membrii plenului sau ai secţiilor hotărăsc, cu majoritate de voturi, situaţiile în care şedinţele nu sunt publice. Şedinţele secţiilor în care se soluţionează cererile privind încuviinţarea percheziţiei, reţinerii, arestării preventive sau arestului la domiciliu, controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauţiune cu privire la judecători ori procurori, precum şi cele ce privesc audierile şi deliberările în materie disciplinară nu sunt publice”.
Lucrările comisiei vor continua și joi, 15 septembrie. De precizat este că, la nivel politic coaliția PSD, PNL, UDMR au decis că Parlamentul să adopte cele trei legi ale justiției până pe 10 octombrie.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro