Ascensiunea Gabrielei Firea de la jurnalist al grupului Intact la vârful politicii românești, în guvern
De la cariera de jurnalist al grupului Intact înființat de Dan Voiculescu, la o ascensiune rapidă în politica românească, Gabriela Firea se retrage din toate funcțiile deținute în prezent în guvern și în PSD în urma scandalului azilelor groazei. După o carieră de 19 ani în mass-media și alți 11 ani în politica de vârf, Gabriela Firea este nevoită să facă un pas în spate și să renunțe la candidatura sa pentru Primăria Capitalei.
Potrivit CV-ului său publicat pe site-ul Guvernului, Gabriela Firea și-a început cariera în presă în 1990, la un ziar local din Bacău, iar după cinci ani a ajuns prezentator la știrile TVR. În 2000, a fost numită consilier de relații publice și imagine al premierului Mugur Isărescu, iar 2001 a revenit în presă, de această dată prezentator la emisiunea de știri Observator la Antena 1.
De la „Gabi Firea Show”, la senator
Din 2001 a lucrat în trustul Intact deținut de Dan Voiculescu, ca moderator si realizator de emisiuni, printre care ”Gabi Firea Show”. În 2009 a fost numită în funcția de director general al companiei Intact Advertising – la trustul lui Dan Voiculescu.
În 2012, a intrat în politică și s-a înscris în PSD, condus de Victor Ponta. Robert Negoiță, vicepreședinte al PSD și primarul sectorului 3 fiind cel care i-a făcut intrarea Gabrielei Firea în politică, anunțând participarea acesteia pe listele PSD la alegerile parlamentare din 2012.
Firea a fost aleasă senator în 2012, iar după patru ani de mandat a câștigat competiția pentru Primăria Capitalei. În perioada 2016 – 2020, a fost primar general al Capitalei.
La capitolul funcții deținute în partid, în 2016 a fost aleasă președinte al organizației PSD București, iar la Congresul din 20 aprilie 2020 a fost aleasă prim-vicepreședintele PSD.
De asemenea, în 2020, Gabriela Firea a candidat pentru un nou mandat de primar general al Capitalei, dar s-a clasat pe locul al doilea, după Nicușor Dan.
Influența Gabrielei Firea și a soțului său Florentin Pandele s-a extins dincolo de Ilfov și are ramificații puternice în politică și în viața socială a Bucureștiului, acesta având în jurul ei o adevărată camarilă de medici, artiști, sportivi, pe mulți dintre aceștia promovându-i în funcții de stat.
În cariera politică, Gabriela Firea a reușit să-și mențină și să-și sporească influența în partid, fiind constant aleasă în conducerea PSD pe vremea președinților Victor Ponta, Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și acum Marcel Ciolacu.
În 2019, când Viorica Dăncilă conducea partidul, Gabriela Firea a intrat în conflict cu aceasta, dorind să fie nominalizată drept candidatul partidului la prezidențiale. Cu susținerea lui Paul Stănescu, Firea a pus presiune pentru a fi propusă, dar s-a lovit de opoziția liderilor din teritoriu.
Minister înființat pentru ea
Puternic susținută de grupul Intact înființat de Dan Voiculescu, Firea a fost constant în lumina reflectoarelor și a beneficiat de o mediatizare intensă. În 2020, Firea a obținut un nou mandat de senator și funcția de prim-vicepreședinte al PSD.
Odată cu intrarea PSD la guvernare, în noiembrie 2021, a fost înființat un minister special pentru ea – Ministerul Familiei și Protecției Sociale și a fost anunțată oficial de către Marcel Ciolacu drept candidatul oficial la Primăria Capitalei la alegerile din 2024.
În interiorul PSD, Gabriela Firea este apropiată de secretarul general al PSD, Paul Stănescu.
De altfel, în 2022, secretarul general al PSD o promova pe Gabriela Firea drept candidatul PSD la alegerile prezidențilae. De la școala de vară a femeilor social-democrate, Stănescu anunța că „s-ar bucura ca partidul să susțină la prezidențiale, în 2024, o femeie”.
În ciuda susținerii publice afișate de Marcel Ciolacu, relația acestuia cu Gabriela Firea nu a fost niciodată una bună. Pretențiile acesteia de-a lungul timpului în interiorul partidului l-au deranjat pe șeful PSD. Influența Gabrielei Firea în mass-media prin legăturile cu grupul Intact, dar și afacerile și conexiunile soțului acesteia Floretin Pandele i-au oferit protecția conducerii PSD.
Cu ce s-a remarcat Firea în fruntea Primăriei Capitalei: înființarea unui aparat administrativ mamut cu 19.000 de angajați și milioane de euro direcționate către BOR
În timpul mandatului de primar general al Capitalei, Gabriela Firea a luat mai multe decizii controversate, printre care înființarea celor 20 de companii municipale care au dublat administrația publică. Actele de înființare ale acestora au fost anulate de instanță, apoi au fost introduse în legalitate, după modificarea Codului Administrativ.
În companiile municipale au fost fost angajați peste 19.000 de oameni, iar suma pentru personal prevăzută în bugetele pe 2020 a fost de aproximativ 1,6 miliarde lei, potrivit unei analize făcute de HotNews.ro. Gabriela Firea mai rămâne în istorie pentru banii alocați către biserici în timpul mandatului său.
În 2017, primarul Gabriela Firea a semnat pentru direcționare a 65 milioane lei, din care circa 19 milioane lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului. În 2018, suma alocată de Primăria Capitalei către biserici a ajuns la 121 milioane lei, iar suma dată către Catedrala Mântuirii Neamului la 45 milioane lei. În 2019, la începutul anului s-au alocat circa 53 milioane de lei pentru biserici, 10 milioane de lei doar pentru Catedrala Mântuirii Neamului, dar la rectificare a rămas 1 milion lei. În 2020, Gabriela Firea a propus alocarea a 10,4 milioane lei, dar Catedrala Mântuirii Neamului nu a primit niciun ban.
Firea a alocat sume importante și instituțiilor care organizează concerte, târguri și alte evenimente pentru primăria Capitalei. Astfel ARCUB, CREART și PROEDUS – au avut în 2018 un buget de 215 milioane lei, iar în 2019 160 milioane lei. În 2020 au un buget estimat la 136 milioane lei. Clubul pentru Seniori are încă 25 milioane lei, la fel și Clubul pentru Tineret – cele două organizează excursii/tabere și evenimente culturale pentru seniori și tineri, dar dau și câteva ajutoare.
Cum a evoluat cariera soțului Florentin Pandele
Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, este de 23 de ani primar la Voluntari, localitate în care au funcționat două dintre azilele groazei.
Pandele a intrat în politică în 1990, ca membru PNL. În 1997, a fost ales vicepreședinte al PNL Ilfov, iar în 2004 s-a înscris în PSD. În 2009, a fost suspendat pentru un an din PSD pe motiv că are o atitudine superioară față de membrii organizației, precum și pentru menținerea unei atmosfere tensionate în filială, scria agenția Mediafax.
În 2010, s-a înscris în UNPR, partidul lui Gabriel Oprea.
La capitolul studii, Florentin Pandele a absolvit Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân” din Constanța, Facultatea de Navigație, promoția 1984 și Facultatea de Drept din cadrul Universității Bioterra din București, promoția 2004.
Acesta a continuat studiile cu un masterat la Universitatea „Bioterra” în „Controlul, expertiza și securitatea alimentară în agroturismul ecologic”. De asemenea, a absolvit Colegiul Național de Apărare în anul 2005. A urmat apoi cursurile de Masterat – „Securitate și Apărare Națională” din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”, Facultatea de Comandă și Stat Major. În anul 2007 a obținut titlul de doctor în Ordine Publică și Siguranță Națională la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, iar în iunie 2008 a obținut titlul de doctor în științe Militare „Universitatea Națională de Apărare.
În 2016, i-a fost retras ritlul de doctor în Științe Militare pentru că s-a dovedit că teza de doctorat a fost plagiată.
În 2004 a fost ales primarul orașului Voluntari, funcție publică pe care o deține și astăzi. În 2010, s-a căsătorit cu Gabriela Vrînceanu Firea.
Ce avere oficială au Firea și Pandele
Conform ultimei declarații de avere din 2023, Gabriela Firea deține împreună cu Floretin Pandele două terenuri în județul Ialomița – unul intravilan, de 1.500 de metri pătrați și unul extravilan, de 60.000 de metri pătrați, moștenite, și alte două terenuri intravilane în Ilfov, în suprafață de 1740 metri, respectiv 500 metri pătrați.
De asemenea, Firea are trecut în declarația de avere o casă cu o suprafață de 250 metri pătrați în Ilfov și un automobil Mercedes achiziționat în 2010.
La capitolul alte bunuri, Firea a trecut bijuterii în valoare de 130.000 de euro și tablouri în valoare de 11.000 euro.
În declarația de avere, Gabriela Firea a trecut și trei împrumuturi către persoane fizicie în valoare de 27.000 de euro. În 2022, Firea a încasat indemnizația de ministru 153.372 de lei iar soțul ei indemnizația de primar Voluntari 120.457 de lei plus pensia de 22.997 lei.