VIDEO Scandal între Diana Șoșoacă și George Simion, la începutul ședinței pe buget: „Un pseudo lider fătălău de tinichea” / Ciolacu: Bugetul nu conține nicio apropiere de Rusia și nici miliardul de euro pentru vaccinuri – FOTO
Pe repede înainte, senatorii și deputații au dezbătut timp de două zile în comisiile de specialitate legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024. Astfel, proiectul de lege a fost aprobat, marţi, de membrii comisiilor reunite pentru buget-finanţe din Parlament, cu 23 de voturi „pentru” şi 8 „împotrivă”. De asemenea, parlamentarii au votat Anexele proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2024. Bugetul a fost dezbătut în plen în scandalul provocat de parlamentarii AUR, care au venit cu pancarte și au bruiat discursul premierului Marcel Ciolacu. Ședința a început cu un scandal între George Simion și Diana Șoșoacă.
Premierul Marcel Ciolacu și-a susținut discursul în Parlament, la dezbaterea legii bugetului, bruiat de parlamentarii AUR, care l-au înconjurat cu pancarte, dar și de vociferările Dianei Șoșoacă.
Parlamentarii AUR au protestat în plenul în care se dezbate bugetul, cerând oprirea „batjocurii” şi acordarea banilor promişi profesorilor. Ei au venit cu pancarte cu mesaje precum „Opriţi batjocura”, „PSD şi PNL, monopol pe Parlament”, „Fără sinecuri în funcţii publice” și au bruiat discursul susținut de Ciolacu de la tribuna Parlamentului. Parlamentarii USR au protestat și ei în plen, tot cu pancarte.
De altfel, ședința Parlamentului a început cu un scandal între Diana Șoșoacă și George Simion, care a acuzat-o pe senatoare că a fost pusă de PSD să facă scandal şi că i-a rupt o pancartă.
„Când daţi banii la profesori, domnul Ciolacu, de ce aţi pus-o pe Şoşoacă să facă circ? Asta e bătaia de joc a lui Marcel Ciolacu şi a Dianei Şoşoacă. O să blocăm în continuare tribuna Parlamentului, până decide Marcel Ciolacu să dea banii profesrilor”, a strigat George Simion.
Diana Şoşoacă l-a numit pe Simion „fătălău de tinichea”, l-a acuzat că a lovit-o şi l-a amenințat că va depune plângere penală împotriva lui.
Desfășurarea ședinței de plen, LIVETEXT:
23:00 Preşedintele interimar al Camarei Deputaţilor, Alfred Simonis, a comentat, marţi seară, protestul din Parlament, afirmând că a fost „încă o seară ruşinoasă”, în care zeci de parlamentari AUR şi USR s-au comportat ca huliganii.
„Ce Dumnezeu, aducem toţi jandarmii din România ca să scoatem zeci de parlamentari afară din plen?”, a afirmat Simonis, întrebat cum pot fi evitate astfel de momente. Simonis crede că ar fi necesar un serviciu de securitate al Camerei Deputaţilor.
22:35 Boloş: Bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2024 este cel mai generos pentru 4,6 milioane de români
Bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este cel mai generos pentru 4,6 milioane de români, a afirmat, marţi seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, în plenul reunit al Parlamentului.
„Ce ne propunem în legea privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024? Este bugetul cel mai generos pentru 4,6 milioane de români, care aşteaptă cu nerăbdare atât majorarea de la 1 ianuarie pentru ceea ce înseamnă pensiile în plată, dar şi recalcularea acestor pensii cu data de 1 septembrie 2024. Este un orizont de aşteptare pentru 4,6 milioane de români. De aceea, din respect faţă de ei şi faţă de soarta lor, dar şi pentru cei care aşteaptă ca pensia minimă socială să crească de la 1.182 lei la 1.281 lei. Vorbim de pensia minimă socială, cum spuneam, şi de 1.141.000 de români. Toate acestea, dragi parlamentari, se regăsesc în proiectul de lege al bugetului asigurărilor sociale de stat anul 2024”, a declarat Marcel Boloş, potrivit Agerpres.
Acesta a subliniat că în bugetul asigurărilor sociale de stat se regăseşte şi majorarea valorii punctului de pensie cu 13,8%, începând cu data de 1 ianuarie 2024, „o veste mult aşteptată de oameni”.
21:40Noua conducere ASF, în frunte cu Alexandru Petrescu, votată de Parlament / USR: „Cea mai bănoasă sinecură a statului” / AUR: „Inventatorii anului de 16 luni”
Plenul Parlamentului a votat, marţi seară, pentru numirea unor noi membri în conducerea ASF. Alexandru Petrescu a fost ales în funcţia de preşedinte, cu 287 de voturi ”pentru”.
Astfel, au fost aleşi:
- Petrescu Alexandru, preşedinte, cu 287 voturi ”pentru”
- Gabriel Avrămescu, prim-vicepreşedinte, cu 288 voturi ”pentru”
- Horga Maria Gabriela, vicepreşedinte, cu 286 voturi ”pentru”
- Mititelu Sorin Cirstinel, vicepreşedinte, cu 287 voturi ”pentru”
- Armeanu Ştefan Daniel, viepreşesinte, 287 voturi ”pentru”
- De asemenea, au fost aleşi Birtalan Joszef, Aura Gabriela Socol şi Ovidiu Răzvan Wlassopol – membri neexecutivi.
21:35 Csoma Botond (UDMR): Mâine decidem dacă votăm bugetul pe 2024 / De ce s-a supărat UDMR-ul?
Purtătorul de cuvânt al UMDR, Csoma Botond, a declarat marţi, la Prima TV, că miercuri vor decide dacă votează bugetul pe 2024, precizând că sunt supăraţi că în ordonanţa Trenuleţ au fost tăiate fonduri de la adminstraţiile publice locale, iar acest lucru afectează profund activitatea autorităţilor locale.
20:50Florin Roman, PNL: PNL va vota acest buget pentru că îl reprezintă. Am votat și vom susține. PNL a avut grijă ca în acest proiect de buget să fie clar că nu vor fi măriri de taxe. Avem și proiectul Anghel Saligny care va duce la dezvoltarea României.
În rest, tot discursul s-a axat pe un atac la adresa USR.
Ciolacu, discurs plin de promisiuni: Nu vor crește taxele în 2024
20:24Marcel Ciolacu:
Direcțiile strategice pe care se bazează acest Buget sunt următoarele:
- O strategie economică coerentă, pentru a atinge anul viitor a doua cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, de 3.4%;
- Investiții record de peste 7% din PIB, mai exact 120 de miliarde de lei din buget, fonduri europene și PNRR. Practic, un plus de 27 de miliarde față de acest an și dublu față de 2021, când au fost doar 59 de miliarde de lei;
- Creșterea veniturilor pentru 12 milioane de români: pensionari, angajați pe salariul minim, profesori sau personal din administrația publică;
- Un mediu economic mai puternic, prin accesarea schemelor de ajutor pentru dezvoltare și creare de noi locuri de muncă, dar, în același timp, un mediu economic echitabil, cu adevărat concurențial, cu mai puține scutiri și facilități fiscale;
- Un plan concret de ordonare a cheltuielilor bugetare și un pachet de măsuri de creștere a colectării și combatere eficientă a evaziunii fiscale; Și o garanție fermă pentru securitatea cetățenilor, în contextul războiului de la graniță, prin alocarea unui buget de 2,5% din PIB pentru Apărare.
„Nu vor crește taxele în 2024”
Marcel Ciolacu a apăsat de mai multe ori în discursul său – printre atacuri strecurate la adresa USR- că nu vor crește taxele și impozitele în 2024.
- Am văzut multă panică în atacuri asupra acestui proiect de buget
- Nu am nicio așteptare de la un partid a cărui politică e susținerea circului
- Voi nu aveți nicio soluție economică
- Vă propun ceva: declarați război Rusiei și apoi vă predați
- Voi generați scandal și populism ieftin, veți să distrugeți totul
- Asta a fost guvernarea dvs, o bătaie de joc
- Ați mințit, la fel cum ați mimat și respectarea statului de drept
- Vă deranjează acest proiect
- Bugetul pe 2024 nu conține nicio apropiere de Rusia și nici miliardul de euro pentru vaccinuri
Inflație
- Sunt deplin conștient de faptul că principalele provocări economice ale anului viitor vor rămâne inflația și menținerea echilibrelor macroeconomice. Inflația este cea care scumpește costul vieții, ratele românilor și erodează puterea de cumpărare. De aceea, acest buget este calibrat cu atenție, pentru a atenua presiunile inflaționiste.
- Am demonstrat deja că știm să ne luptăm cu acest fenomen. Când am venit în Palatul Victoria, aveam o inflație de 10,6%, după ce în noiembrie 2022 se atinsese vârful de 16,8%. Astăzi, am dus inflația la o singură cifră, 6,7%, iar anul viitor ne preocupăm să o ducem la 4.6%.
- Vom lucra îndeaproape cu BNR pentru acest lucru. La fel, pentru a avea un curs de schimb stabil și pentru a reduce deficitul de balanță comercială, așa cum am reușit în acest an să îl scădem cu 5.2 miliarde de euro. Pentru că aceasta este direcția corectă!
- Totodată, vom prelungi cele două măsuri fundamentale care au dus la scăderea inflației: plafonarea prețurilor la energie și gaze și plafonarea adaosurilor comerciale la cele 21 de categorii de alimente de bază.
Energie/Gaz /Facturi
- Anul viitor, niciun român nu va plăti mai mult la facturi! Doi ani de eșec total al politicilor energetice naționale, care au culminat cu liberalizarea prețurilor la energie în plină pandemie, a fost cel mai puternic atac la adresa românilor și a mediului de afaceri românesc.
- Dacă nu luam măsuri, populația ar fi stat în beznă și frig și mare parte din industrie s-ar fi închis. Astăzi, avem cea mai generoasă schemă de plafonare la energie din Europa, pentru că ea acoperă cea mai mare parte din populație și economie. Vom continua să facem asta și anul viitor! Am alocat banii în buget pentru ca schema de plafonare să meargă mai departe.
- În același timp, vom continua să investim masiv pentru ca românii să aibă acces la energie mai ieftină. Programul privind instalarea de panouri fotovoltaice nu se modifică! Românii vor putea accesa în continuare granturi de 20 de mii de lei pentru energie mai ieftină.
- În plus, am negociat în PNRR – prin Programul RePower EU – un buget de 1,4 miliarde de euro prin care vom finanța zeci de mii de români, majoritatea din mediul rural, pentru a deveni independenți din punct de vedere energetic. Este cel mai ambițios program de modernizare a gospodăriilor din istoria României!
- În paralel, vom prelungi și măsura privind plafonarea adaosurilor comerciale la 21 de categorii de alimente de bază. În plus, îi anunț pe toți posesorii cardurilor pentru alimente că acestea vor funcționa și anul viitor, urmând să fie alimentate cu 250 de lei, la fiecare două luni, la fel ca și în acest an.
Pensii și salarii
- Stoparea declinului economic a fost primul lucru pe care a trebuit să-l facem. Totuși, românii resimt din plin încă șocurile economice din ultimii ani. De aceea, construcția bugetară pe 2024 prevede creșteri de venituri pentru peste 12 milioane de cetățeni. Avem peste 40 de miliarde de lei în buget în plus pentru creșterea pensiilor, salariilor, alocațiilor, dar și pentru cei aflați în nevoie!
- Totodată, acest Guvern va face dreptate pensionarilor! Pentru prima dată, anul viitor vom avea două creșteri consistente ale pensiilor. Indexarea cu 13,8% – de la 1 ianuarie și recalcularea – de la 1 septembrie.
- Astfel, pensia medie va crește anul viitor de la 2.100 de lei la peste 2.800 de lei. Dacă ne raportăm la momentul intrării noastre la guvernare, ajungem la o creștere mai mult decât dublă, față de inflația de 30% din perioada 2022-2024.
- Vom face dreptate și profesorilor și ne vom respecta anul viitor toate angajamentele pe care ni le-am luat în fața lor. La virgulă, cum am promis!
- De asemenea, vom continua să creștem accelerat salariul minim. Vom menține facilitatea celor 200 de lei, scutiți de taxe până la 1 iulie, când salariul minim va ajunge la 3.700 de lei brut.
- De la preluarea acestei guvernări am spus că trebuie să ne apropiem, cât mai repede, de salariul minim european. De aceea, îmi doresc ca, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim să fie 4.000 de lei în România. De asemenea, câștigul salarial mediu net va fi în 2024 de 954 de euro, față de 694 de euro în anul 2021.
Patriotism economic, Infrastructură, Educație și Sănătate
- Bugetul pe 2024 este construit în jurul patriotismului economic, vizând creșterea producției autohtone, stimularea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă aici, în România.
- De altfel, anul viitor investițiile vor aduce jumătate din creșterea economică și vor avea o rată de creștere dublă față de cea a consumului. Cu alte cuvinte, la fel ca în acest an, vom avea o economie care va crește pe investiții, nu pe consum. Iar, pentru asta, am decis să prioritizăm investițiile. Nu mai aruncăm banii pe zeci de mii de proiecte începute și niciodată realizate. Pentru 2024, am selectat peste 150 de proiecte de investiții importante, dintre care: 108 la Transporturi și Infrastructură, 21 la Ministerul Dezvoltării, 13 la Mediu, 9 la Sănătate. Ca valoare, 91% din bani se vor duce pe Infrastructură, ceea ce înseamnă un salt de dezvoltare incredibil pentru România.
- Pe lângă Infrastructură, celelalte două domenii strategice în care vom investi considerabil în 2024 vor fi Educația și Sănătatea.
- Avem cea mai mare alocare bugetară la Educație din istorie, de 4.1% din PIB, adică un plus de 22 de miliarde de lei față de execuția din 2023 și un plus de 61%. După mulți ani în care a fost Cenușăreasa bugetului, 2024 va fi în sfârșit anul Educației. Peste 12 miliarde de lei vor fi investiți în infrastructura educațională doar din PNRR. De asemenea, alocăm un buget de 1.14 miliarde pentru a asigura masa caldă pentru elevii din aproape 1.000 de unități școlare.
- Pe de altă parte, la Sănătate vom avea un plus de 44%, adică mai mult cu 5,8 miliarde de lei, față de execuția din 2023. Nu vreau să mai întâlnim situații în care spitalele să rămână fără finanțare și bolnavii să nu aibă acces la tratament.
- Totodată, nu mai vreau ca oamenii cu venituri mici să fie nevoiți să aleagă între medicamente și mâncare. De aceea, vom investi masiv în medicii de familie, dar vom continua și construcția de spitale prin PNRR, astfel încât să creștem accesul oamenilor la servicii medicale de calitate. Iar, cine mai îndrăznește să ia șpagă pentru a-și face treaba, trebuie să plătească extrem de aspru!
IMM-uri
- Și, dacă vorbim de scheme de ajutor de stat, vă anunț că am stabilit un plafon de garanții de 40 de miliarde de lei pentru sprijinirea activității IMM-urilor. De asemenea, vom introduce o schemă de 2,5 miliarde de lei privind stimularea investițiilor de înaltă tehnologie și un buget de 2.6 miliarde de lei pentru schemele de ajutor pentru industria prelucrătoare, industria materialelor de construcții, Start Up Nation și programul Femeia Antreprenor.
- Tot anul viitor, vrem să continuăm stimularea investițiilor în prelucrarea și procesarea alimentelor, producția de carne de porc și pasăre, legume, dar și subvenționarea motorinei în agricultură prin alocări de peste 2.2 miliarde de lei, alături de investiții în irigații de peste 2.5 miliarde de lei.
Lupta cu evaziunea fiscală / Colectare mărită / datorie publică redusă la 48,7%
- Cei care fac evaziune sunt de fapt cei care fură banii copiilor, banii profesorilor, banii pensionarilor și banii pentru investiții. Sunt cei care vă spun la televizor că este rău și vine apocalipsa, în timp ce ei își rezervă următoarea vacanță de lux.
- Le dau o veste proastă: anul viitor vom pune în aplicare cel mai ambițios plan de combatere a evaziunii din istoria acestei țări! Din îmbunătățirea colectării, reducerea evaziunii fiscale și digitalizarea ANAF vom aduce un plus de 1% la buget, adică peste 17 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, vom lua din buzunarele băieților deștepți pentru a construi drumuri, școli și spitale!
- Deficitul bugetar va fi anul viitor de 5% din PIB, adică vom face o consolidare bugetară de aproape 1% din PIB, peste regula bugetară ce prevede o ajustare de minimum de 0,5 puncte procentuale din PIB. Acest lucru ne va permite ca pe termen mediu să ajungem la 3% din PIB.
- Însă cea mai importantă modificare este că vom stopa modelul de guvernare pe datorie. Datoria publică va scădea la 48,7% din PIB în anul 2024, cu mult sub pragul de 60% stabilit de Uniunea Europeană.
20:20 Diana Șoșoacă a strigat, de la tribună, răfuindu-se în continuare cu George Simion și acuzându-l că a lovit-o: „Un pseudo lider fătălău de tinichea ridică palma la o femeie, îi dă și una, o înjură. Un globalist care a lins picioarele Papei (…) Rușine să-ți fie, mă”
20:18De la tribuna Parlamentului, George Simion acuză conducerea Camerei Deputaților că a încercat „să îi mituiască” pe parlamentarii partidului și a pus-o pe Șoșoacă să facă circ: „400.000 de lei de deputat ați încercat să ne dați și noi nu acceptăm această oferta a conducerii Camerei Deputatilor. Nu acceptăm să ne mituiți. De-aia ați pus-o pe șoșoacă să facă scenariu”.
20:09 Dezbaterile în plen ar urma să înceapă, dar deocamdată sunt proteste ale parlamentarilor AUR, care au pancarte cu mesaje precum „Fără sinecuri”. ”Opriți batjocura”, ”PSD și PNL, monopol pe Parlament”.
Diana Șoșoacă a făcut din nou scandal, președintele de ședință, Alfred Simonis, făcând apel de mai multe ori către Șoșoacă și către parlamentarii AUR să se îndepărteze de la tribună.
A existat și un schimb dur de replici între Diana Șoșoacă și George Simion, care s-a enervat și i-a dat acesteia peste telefonul cu care face live pe Facebook.
Amendamentele opoziției au fost respinse pe bandă rulantă, iar proiectul bugetului de stat a rămas în varianta propusă de guvern. Singura concesie pe care Coaliția PSD-PNL a făcut-o opoziției a fost acordarea unei sume de 1 milion de lei pentru fiecare parlamentar, pentru proiecte locale.
Surse parlamentare au confirmat pentru HotNews.ro că fiecare senator și deputat a avut opțiunea de a depune amendamente pentru alocarea unei sume de maxim 1 milion lei pentru proiecte la nivel local.
În fiecare an, la dezbaterea bugetului guvernanții au acordat o sumă minimă pentru amendamentele parlamentarilor Opoziției.
De menționat este că USR a depus peste 400 de amendamente apreciind că proiectul de buget „este doar un flyer electoral pentru Ciucă şi Ciolacu, un buget care nu are nicio legătură cu situaţia reală şi nevoile reale din societate”.
În cazul AUR, parlmentarii partidului au depus la fel cîteva sute de amendamnete însă fără a obține ceva concret din partea reprezentanțiilor puterii.
Parlamentarii din Forţa Dreptei a depus mai multe amendamente la proiectul bugetului de stat pe 2024, propunând eliminarea creditelor bugetare de 313.438.000 lei pentru finanţarea partidelor politice, dar şi suplimentarea cu 700.000.000 lei pentru acoperirea datoriei Primăriei Capitalei către ELCEN.
PNL a ținut să-i fie adoptat un singur amendament la bugetul de stat pe 2024: „Pe parcursul anului 2024 nu se introduc impozite sau taxe noi, nu se majorează cele existente şi nici nu se lărgesc bazele de impunere, nu se elimină şi nu se reduc facilităţi existente”.
Guvernul a aprobat, pe data de 15 decembrie, proiectele de lege privind bugetul pentru 2024. Anul viitor, bugetul României va fi axat pe investiţii în valoare de circa 7% din PIB, precum şi pe o creştere economică de 3,4%, în timp ce deficitul bugetar este estimat la 5% din PIB.