Sari direct la conținut

Camera Deputaților a respins proiectele UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc / Senatul e forul decizional

HotNews.ro
Plenul Camerei Deputailor, Foto: Hotnews
Plenul Camerei Deputailor, Foto: Hotnews

Deputații au respins joi cele trei proiecte ale UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc şi autonomia culturală a comunităţii maghiare din România. Liderul deputaților USR Ionuţ Moşteanu a cerut în plen, după vot, ca preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, să convoace de urgenţă Senatul şi vineri să respingă definitiv aceste propuneri.

Cu 260 de voturi pentru, 16 contra şi o abţinere, proiectele au fost respinse de deputați. De menționate este că cotul final aparține Senatului.

Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis (PSD), a anunțat în ședința de plen că va iniția o consultare astfel încât asemenea inițiative să nu mai poată fi înregistrate. Simonis a declarat că nu poate exista o dezbatere cu privire la proiectele de autonomie pentru că „nu putem negocia suveranitatea și integritatea teritorială” a țării.

„Nu avem ce dezbate, le respingem și gata. Voi propune o consultare amplă în Parlament cu parlamentarii-juriști pentru a găsi soluții astfel încât propunerile neconstituționale să nu poată fi înregistrate la Camera Deputaților. Nu putem dezbate orice prostie în plen!”, a spus Simonis.

De asemenea, liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a cerut în plen ca preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, să convoace de urgenţă Senatul şi vineri să respingă definitiv aceste propuneri.

„Sunt nişte proiecte neconstituţionale, n-au nicio legătură cu problemele reale ale maghiarilor din România. E o temă falsă. De ce ar fi vrut cei de la AUR însă să stea până în februarie în dezbatere? Ca să aibă timp extremiştii de la AUR să facă circ, să sperie oamenii să-i mintă că vine cineva şi ne ia Ardealul? Că aşa au făcut şi au crescut şi s-au folosit de fricile şi spaimele oamenilor, care, mulţi dintre ei săracii, i-au crezut. Aşa au păcălit că o să-i omoare cineva cu vaccinuri, aşa au păcălit că o să vină cineva să le ia copiii. Au folosit fiecare prilej de dezbatere parlamentară cu iresponsabilitate cei de la AUR pentru a mai câştiga 1% în sondaje”, a spus Moşteanu.

Deputatul UDMR Kulcsar -Terza József-György a declarat că ”autonomia teritorială nu încalcă constituţia României”.

”Autonomia teritorială nu înseamnă modificarea graniţelor ţării, autonomia teritorială este ceva democratic, european. Dorim libertate înăuntrul graniţelor României. În mai multe state europene funcţionează autonomia teritorială, Italia, Spania, Belgia, Finlanda, Republica Moldova. Ştim bine că găgăuzii au autonomie teritorială şi nu de mult, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, vorbeşte despre acordarea autonomiei Insulei Corsica. Oare aceste state nu sunt democratice?”, a explicat proiectele, parlamentarul UDMR.

Reamintim că în decembrie, UDMR a depus un nou proiect pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Liderul UDMR, Kelemen Hunor declara la momentul respectiv cănu vede de ce un om din Maramureș, Suceava, Botoșani sau Harghita trebuie „să plătească Metrorexul și metroul în fiecare an cu sute de milioane, cu care poate că nu va ajunge niciodată să meargă”.

În acest context premierul Marcel Ciolacu i-a cerut preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, să ia măsuri ca „iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ”.

Ciolacu a scris pe pagina sa de Facebook că „astfel de propuneri legislative izolate care vizează autonomia Ţinutului Secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice nu au ce căuta într-un stat democratic”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro