Sari direct la conținut

Coaliția s-a înțeles pe comasarea alegerilor. Nicolae Ciucă: La europarlamentare mergem pe liste comune / Calendarul electoral convenit de PSD și PNL

HotNews.ro
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

PSD și PNL au convenit comasarea europarlamentare cu cele locale și candidaturi comune la alegerile pentru Parlamentul European. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au confirmat informațiile, după discuțiile din Coaliție și cu președintele Iohannis. În calculele PSD și PNL, alegerile prezidențiale ar urma să fie devansate și să se desfășoare în septembrie.

PNL și PSD s-au întâlnit miercuri după amiază în ședințele conducerii partidelor, urmând ca la ora 19.00 Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu să facă un anunț oficial privind calendarul complet al alegerilor convenit în Coaliție.

Calendarul electoral discutat de PSD și PNL:

  • alegerile europarlamentare odată cu alegerile locale, pe 9 iunie
  • alegeri prezidențiale în septembrie
  • alegeri parlamentare în decembrie

20:00Alegerile europarlamentare odată cu locale în iunie, prezidențiale în septembrie și parlamentare în decembrie / Ciolacu: Nu am nicio reținere de a mă angaja în acest proiect politic / Ciucă: E o mișcare tactică

Alegeri europarlamentare comasate cu cele locale, în iunie, liste comune PSD-PNL pentru Parlamentul European, prezidențiale în septembrie și parlamentare în decembrie. PSD și PNL au convenit asupra calendarului electoral al anului 2024. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au anunțat oficial deciziile din Coaliție.

HotNews.ro a transmis LIVE-TEXT aici declarațiile de la conferința de presă PSD-PNL.

19:00 Anunțul liderilor Coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, privind calendarul alegerilor:

18:05Nicolae Ciucă a spus că criticile lui Ilie Bolojan referitoare la listele comune cu PSD sunt o „părere personală”, iar votul a decis care e poziția PNL. Întrebat dacă nu se teme că în eventualitatea unui eșec la alegeri Ilie Bolojan și Emil Boc îi vor lua partidul, Ciucă a răspuns: „Nu mi-e frică de nimic”.

18:00A început o nouă ședință a Coaliției.

17:30Vot în sedința PNL – comasare si liste comune: pentru-58 / împotriva-5/ abtineri- 2

17:17 Nicolae Ciucă a venit cu explicații în sedința liberalilor pentru susținerea comasării alegerilor. „Comasarea va putea să asigure o prezență cât mai mare a cetățenilor la vot. Va anula riscul creșterii curentelor extremiste și nu în ultimul rând va asigura: stabilitatea politică, coerența actului de guvernare si evitarea unei situatii de degringoladă în conditiile în care la granița României există un conflict care din păcate are un potențial care vizează nu numai Ucraina, ci și Republica Moldova”, le-a spus Ciucă liberalilor.

16:35 Marcel Ciolacu a declarat că propune ca lista pentru alegerile europarlamentare să fie deschisă de o femeie care să nu fie membră a PSD sau a PNL.

„Propunerea mea este ca lista de europarlamentare să fie deschisă de către o femeie independentă de cele două partide”, a afirmat liderul PSD, la Palatul Parlamentului, înaintea unei şedinţe a conducerii social-democraţilor.

15:08 Nicolae Ciucă a declarat că PNL și PSD au decis să meargă pe liste comune la europarlamentare. Liderii PNL și PSD s-au întâlnit într-o nouă ședință a Coaliției înainte de ședințele programate la partide.

14:42Liderii PSD și PNL au agreat în ședința Coaliției de miercuri dimineață comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, care ar urma să se desfășoare pe 9 iunie, au declarat pentru HotNews.ro surse din cele două partide. De asemenea, listele de candidați ar urma să fie comune, deschise de un independent. În privința celorlalte runde de alegeri nu ar fi prevăzute comasări, însă se ia un calcul un alt calendar, cu prezidențiale în septembrie și parlamentare la termen.

12:05 Liderii Coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au mers la Cotroceni, pentru discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis înainte de anunţarea înţelegerii la care au ajuns privind calendarul alegerilor. Discuțiile de la Cotroceni au loc înaintea ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, programată pentru ora 13.00.

În 1 februarie, președintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, a avut o primă reacție pe tema coaliției, de comasare a alegerilor europarlamentare cu locale, el spunând că discuțiile PSD-PNL privind varianta comasării sunt „legitime”, iar o astfel de măsură „ar fi o soluție”, pentru că sunt „greu de gestionat patru rânduri de alegeri în jumătate de an”. Și în 7 februarie, Klaus Iohannis s-a pronunțat pe tema comasării, spunând că nu se opune planurilor coaliției PSD-PNL de comasare a unor alegeri: „Alegerile vor avea loc în acest an. Patru rânduri de alegeri e foarte mult. Care cu care se pot comasa va elucida Guvernul și Coaliția de guvernare. Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri”.

11:32 Mai mult de jumătate dintre români ar fi de acord cu comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, arată sondajul pe baza căruia PSD şi PNL spun că discută comasarea alegerilor şi candidaturi pe liste comune, sondaj realizat de Avangarde, la comanda celor două partide. Acelaşi sondaj mai arată că PSD se menține în fruntea clasamentului cu 31% din voturi la alegerile pentru Parlamentul European, PNL ar lua 20%, urmat de AUR cu 18 % şi de Alianţa Dreapta Unită, cu 15%.

11:29USR, PMP și Forța Dreptei critică intenția PSD și PNL de a comasa alegerile europarlamentare cu cele locale, anunțând că vor ataca în instanță, la CCR sau la Avocatul Poporului orice demers legislativ în acest sens al Coaliției.

10:42 Mihai Tudose a spus, într-o declarație comună cu Rareș Bogdan, la finalul întâlnirii din coaliție, că discuția a fost „foarte serioasă, aprofundată” și s-a convenit asupra unei strategii cu care PSD și PNL vor merge în conducerea celor două partide, miercuri, de la ora 16.00.

„Vă dăm în premieră faptul ca 60% dintre români își doresc comasarea. Este clar că lumea s-a săturat de schimbări bruște. Astăzi la ora 16.00 partidele se vor întâlni. Să vedem ce spun partidele despre strategia pe care ne-am gandit să le-o propunem. La 19.00 veți avea presedintii celor doua partide”, a spus Tudose.

„Trebuie să avem în vedere și ce se întâmplă în Europa. Nu putem sa fim defazati complet – decizia a fost ca la ora 16.00 să avem sedințe ale conducerii celor două partide pentru a le prezenta strategia colegilor noștri. Nu mă întrebați ce conține strategia, pentru că mai întâi vor afla colegii noștri. Decizia o vor anunța președinții celor două partide, de la ora 19.00”, a mai declarat Tudose.

Ciolacu: „Una dintre soluţii este o alianţă electorală sau o alianţă politică”

Înaintea negocierilor decisive, de la vârful celor două partide nicio variantă nu este exclusă. Marcel Ciolacu a invocat, marți, „o alianță politică sau o alianță electorală” ceea ce implică și candidați comuni.

„Una dintre soluţii este o alianţă electorală sau o alianţă politică, care va da stabilitatea României”, a declarat liderul PSD, aducând ca argument „apărarea României de extremism”.

Un prim scenariu este cel al comasării europarlamentarelor cu localelor, pe 9 iunie, și ar putea veni la pachet și cu candidaturi comune la Parlamentul European, fapt care a stârnit nemulțumiri mai ales în tabăra social-democrată. Marcel Ciolacu dă de înțeles că acest lucru ar putea fi depășit. „Când ajungi în anumite funcții de stat trebuie să decizi ce e mai bine pentru România și apoi să armonizezi lucrurile astfel încât colegii să fie lămuriți că așa e cel mai bine pentru România, dincolo de a fi pesediști sau peneliști”, a spus el.

De asemenea, PNL și PSD trebuie să decidă dacă și la locale vor fi candidaturi comune sau dacă acestea vor fi punctuale.

PSD vrea un calendar electoral complet – prezidențiabilul este punctul nevralgic

Cu acest prim scenariu pus pe masă și susținut mai intens de PNL, PSD vrea un calendar pentru tot anul electoral 2024. În acest caz, social-democrații au mai multe variante luate în calcul.

Surse din partid susțin că, dacă se convine pentru o singură comasare, a europarlamentarelor cu localele, atunci fiecare partid va merge cu propriul prezidențiabil în fața românilor. Dacă se va decide o comasare a parlamentarelor cu unul dintre cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, atunci PSD vrea un candidat unic, susținut de ambele partide ale Coaliției.

Când au început discuțiile, când s-au blocat și când s-au reluat

Discuțiile despre comasarea alegerilor au început în urmă cu mai bine de o lună. La un moment dat ele avansaseră până la împărțirea candidaturilor la nivelul primăriilor reședință de județ. Însă în urmă cu o săptămână, PSD a venit cu o nouă solicitare prin care condiționa înțelegerea comasării alegerilor locale cu europarlamentarele: susținerea liberalilor pentru Marcel Ciolacu candidat la prezidențiale.

Liberalii au refuzat, iar negocierile s-au suspendat. În week-end au existat discuții neoficiale în cadru restrâns între Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis și s-au reluat discuțiile.

Astfel, departe de ochii presei, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au revenit la sentimente mai bune și au discutat neoficial, duminică, despre viitorul guvernării și al Coaliției. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că liderii PSD și PNL au deblocat discuțiile pentru comasarea localelor cu europarlamentarele. PSD ar fi renunțat la condiția ca liberalii să le susțină candidatul la președinție. Discuțiile s-au centrat doar pe comasarea alegerilor și listele comune cu PNL la alegerile europarlamentare, susțin sursele HotNews.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro