Sari direct la conținut

Orban, după ce BEC a respins Alianța Dreapta Unită: O decizie politică / Vor încerca să scape de noi

HotNews.ro
Ludovic Orban, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, prezent duminică la Focşani, a declarat că PSD a contestat la Biroul Electoral Central înregistrarea Alianţei Dreapta Unită deoarece social-democraţilor le este teamă de alianţa nou constituită, acuzând o „decizie politică”, relatează Agerpres.

„Înregistrarea Alianţei Dreapta Unită a fost contestată la BEC de PSD. Acolo este o decizie mai mult politică. În mod evident, nu mă aştept să judece membrii BEC corect din punct de vedere legal, va fi o decizie politică. Evident că vor încerca să scape de noi. Este clar că le este frică de noi. Contestaţia este complet nefundamentată, nu are nimic la bază. Structurile noastre statutare au luat decizia în conformitate cu statutul şi cu legea partidelor politice. Este un act de voinţă care nu poate fi contestat de alţii, pentru că este un act de voinţă democratic al membrilor Forţa Dreptei, USR şi PMP, care au decis constituirea acestei alianţe”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul Forţa Dreptei le-a transmis membrilor formaţiunii, întruniţi în conferinţa judeţeană, că motivul contestaţiei este acela că social-democraţilor le este teamă de alianţa nou constituită.

„Le este frică de noi. Ăsta este adevărul. Şi au de ce să le fie frică de noi. Pentru că noi nu suntem ca ei. (…) Noi avem curaj, noi avem puterea de a-i înfrunta, noi avem puterea să le spunem clar şi limpede: fără voi, fără impostori, fără plagiatori, fără corupţi. Ajunge! Unul dintre sloganurile noastre ăsta trebuie să fie: Fără ei! Pentru că, dacă ei rămân în capul trebii, România nu va avea nicio direcţie, iar soarta României va fi aşa cum este astăzi. Nu este normal ceea ce se întâmplă în România de peste 34 de ani. Am pornit cu stângul în drumul nostru spre democraţie şi de 34 de ani sărim în piciorul stâng. (…) România nu mai poate să respire, cetăţeanul este sufocat de presiunea care este pusă de autoritatea publică. În loc ca instituţiile statului să fie un partener pentru orice om care doreşte să facă ceva în viaţă, devine o frână, devine un instrument de represiune, un mecanism prin care încearcă să îngenuncheze voinţele individuale ale fiecărui cetăţean român care vrea să trăiască liber. România nu este aşa cum îşi imaginează ei. România nu este a lor, nu este ţara celor care trăiesc în genunchi. (…) Nu ne este teamă de ei, pentru că noi avem caracter, avem energie, avem viziune”, a susţinut Orban.

El a participat, duminică, la Focşani, alături de deputaţii Violeta Alexandru, Ionel Dancă, Ionel Tănase şi reprezentanţi ai Forţa Dreptei, USR şi PMP din judeţ şi din ţară, la Conferinţa judeţeană de alegeri a partidului Forţa Dreptei.

USR, PMP şi Forţa Dreptei au depus sâmbătă, la Biroul Electoral Central, protocolul de constituire a alianţei Dreapta Unită pentru participarea la alegerile din 9 iunie.

BEC a respins protocolul constituirii Alianţei Dreapta Unită la solicitarea PSD

Liderul USR Cătălin Drulă a anunțat anterior că Biroul Electoral Central (BEC) a respins protocolul de constituire a Alianţei Dreapta Unită formată din USR, PMP şi Forţa Dreptei.

Preşedintele USR a declarat că decizia BEC va fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi a invitat oamenii la evenimentul de duminică din Piaţa Universităţii de strângere de semnături pentru candidaturile la alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie, relatează News.ro.

Respingerea Alianței Dreapta Unită: Eugen Tomac nu apare în Registrul Partidelor drept președintele PMP

Drulă avertiza încă de sâmbătă seara că BEC ar putea să respingă Alianța Dreapta Unită pentru că a fost invocat faptul că în Registrul Partidelor Eugen Tomac nu apare ca președintele PMP.

  • „Pentru că veți auzi multe manipulări: Eugen Tomac este liderul legitim și ales al PMP încă din 2022. De 2 ani de zile se tergiversează un pas care în lege era obligatoriu a fi făcut în 15 zile și anume înscrierea în Registrul Partidelor. La fel am pățit și noi USR în 2019, dar Înalta Curte de Casație și Justiție ne-a dat dreptate. Ca fapt divers, la data ultimelor alegeri parlamentare din 2020, Marcel Ciolacu, președinte faptic, nu era și scriptic în acest Registru unde era trecută Viorica Dăncilă”, susținea Drulă.

Potrivit acestuia, „documentele și dosarul Alianței Dreapta Unită sunt pregătite impecabil, exact în sensul deciziei din 2019 a Înaltei Curți”.

Tomac (PMP): În 2020, în Registrul partidelor politice, preşedintele PSD era Viorica Dăncilă, însă Ciolacu a putut depune lista membrilor în BEC şi a candidaturilor pentru parlamentare din 6 decembrie, deşi a fost validat la şefia PSD pe 15 decembrie

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară Eugen Tomac a reacţionat sâmbătă la motivul invocat în procesul verbal de constituire a BEC la pentru alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie care spune că PMP nu are reprezentant în Biroul Electoral Central deoarece, potrivit datelor publice înscrise în Registrul partidelor politice, funcţia de preşedinte al PMP este deţinută de către Cristian Diaconescu.

El a declarat că în Registrul partidelor politice, în anul 2020, figura Viorica Dăncilă ca preşedintă a PSD, iar la „depunerea membrilor în BEC şi a candidaturilor pentru alegerile din 6 decembrie, a putut semna preşedintele PSD Marcel Ciolacu, care nu era în Registrul partidelor politice”.

„În 2020, în Registrul Partidelor Politice, la alegerile parlamentare figura ca preşedinte PSD Viorica Dancila. Preşedinte ales era Marcel Ciolacu, dar atunci PSD a putut candida, acum PMP nu. Oricine aruncă o privire pe Registrul Partidelor Politice poate constata că la PSD preşedintele Ciolacu a fost validat definitiv pe 15.12.2020”, a afirmat Eugen Tomac, sâmbătă, pentru News.ro.

Liderul PMP a adăugat că „la depunerea membrilor în BEC şi a candidaturilor pentru alegerile din 6 decembrie, a putut semna preşedintele PSD Marcel Ciolacu, care nu era în Registrul partidelor politice. Astăzi, însă, Partidului Mişcarea Populară i se respinge participarea în competiţia politică pentru un motiv care acum 4 ani nu a existat. Culmea, cel care a cerut excluderea PMP este reprezentantul PSD în BEC”.

El a mai spus că „PMP este hărţuit pentru ca a ales să fie parte a opoziţie active alături de USR şi Forţa Dreptei în «Dreapta Unită»”.

Procesul verbal privind constituirea Biroului Electoral Central pentru alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie explică de ce formaţiunile PMP, Forţa Dreptei şi REPER nu au reprezentanţi în BEC. Astfel, Partidul Mişcarea Populară nu are un reprezentant în BEC deoarece, conform datelor publice înscrise în Registrul partidelor politice, funcţia de preşedinte al PMP este deţinută de către Cristian Diaconescu şi nu de către Eugen Tomac. De asemenea, Forţa Dreptei şi partidul REPER nu au reprezentanţi în BEC fiindcă niciunana dintre cele două formaţiuni politice nu a obţinut mandate la alegerile europarlamentare din anul 2019.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro