Sari direct la conținut

REZULTATE ALEGERI 2024. Nicușor Dan a pornit de pe ultimul loc în urmă cu 12 ani, cu doar 60.000 de voturi, și a reușit să învingă de două ori PSD, fiind curtat acum de liberali

HotNews.ro
Rezultatele obținute de Nicușor Dan la ultimele alegeri, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Rezultatele obținute de Nicușor Dan la ultimele alegeri, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nicușor Dan a reușit să câștige al doilea mandat consecutiv la Primăria Capitalei. Începută cu două înfrângeri, povestea revenirii și a succesului fostului activist urban este o raritate în România. Un independent care bate prima oară un partid și a doua oară ambele mari partide este „o lecție de democrație”, după cum a recunoscut și președintele PSD, Marcel Ciolacu.

În declarația sa de după alegeri, Nicolae Ciucă nu a exclus o colaborare cu Nicușor Dan, dar președintele PNL n-a detaliat.

Nicușor Dan a câștigat alegerile din 2024, cu 44%, adică în jur de 320.000 de voturi. Sunt date exit poll, care trebuie dublate de rezultatele numărătorii votului. Nicușor Dan a candidat independent, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR-PMP-Forța Dreptei) și de REPER.

Succesul lui Nicușor Dan are la bază eșecul. Pentru că primele două candidaturi ale sale nu au fost reușite. Întâi a fost bătut de Sorin Oprescu. A doua oară a pierdut în fața contracandidatei sale și de anul acesta, Gabriela Firea. Dar nu doar că nu a renunțat, ci a și înființat un partid. Apoi a început urcușul.

Ultimul în sondaje în 2012

La alegerile locale din 2012, lupta pentru Primăria Capitalei s-a dat între patru candidați: Sorin Oprescu, Silviu Prigoană, Vasile-Horia Moraru și Nicușor Dan.

„Trebuie să facem în așa fel încât tinerii să nu mai dorească să plece din oraș, iar Bucureștiul să devină un centru regional în IT, în industrii creative și în învățământul superior. Vrem un oraș în care să-ți facă plăcere să trăiești, să te plimbi pe stradă, autobuzul să vină la ora la care scrie pe panou”, a declarat Nicușor Dan în 2012.

La datele finale din 2012, Nicușor Dan, candidat independent atunci, a obținut 8,48% (66.649 de voturi), plasându-se pe ultimul loc, al patrulea.

O înfrângere în fața Gabrielei Firea în 2016, cu 12,4%

Pierzător la Primăria Generală în 2012, Nicușor Dan a înființat în 2015 Uniunea Salvați Bucureștiul, USR-ul de astăzi.

La alegerile locale din 2016, el a fost candidat al formațiunii politice înființate. Contracandidații săi au fost Gabriela Firea, Cătălin Predoiu și Robert Turcescu.

În 2016, 595.822 de bucureșteni au fost prezenți la vot. Nicușor Dan a primit 175.119 voturi (30,52%). A pierdut fotoliul de primar în fața Gabrielei Firea cu un număr de 71.414 voturi.

A câștigat alegerile din 2020 cu 42,81%

La alegerile locale din septembrie 2020, Nicușor Dan a câștigat funcția de primar al Bucureștiului cu 42,81%, 282.631 de voturi. Nicușor Dan a reușit un avans de 32.000 de voturi față de Gabriela Firea, sensibil mai puțin decât avusese Firea cu 4 ani în urmă în fața lui.

Duminică, Nicușor a luat cele mai multe voturi

Datele sondajelor de opinie de la ieșirea de la urne l-au măsurat pe Nicușor Dan la 44%, cea mai bună performanță de până acum a politicianului. Asta înseamnă aproximativ 320.000 de voturi, cu aproximativ 50.000 de bucureșteni în plus, convinși de el, față de acum 4 ani.

Imediat după alegeri, a negat, posibilitatea de a candida, pe valul acestei victorii, la prezidențiale. A făcut-o în stilul retoric său ușor confuz, exact cel care i-a însoțit ascensiunea de la ultimul loc la ”omul zilei”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro