Sari direct la conținut

REZULTATE ALEGERI 2024 – REPORTAJ de culise la PNL. Supărați că ”turcoazul” Burduja a scos sub 10%, liderii partidului l-au trimis să-și țină conferința de presă în sediul mic

HotNews.ro
Theodor Stolojan și Sebastian Burduja, Foto: Inquam Photos
Theodor Stolojan și Sebastian Burduja, Foto: Inquam Photos

​„Când refuzi să folosești sigla și culoarea partidului și crezi că inovezi cu turcoaz ajungi în situații penibile” a explicat un lider liberal pentru HotNews.ro.

În fața camerelor, liderii PNL în frunte cu Nicolae Ciucă au celebrat victoria duminică, la ora 22.00. Ziua de luni, când citiți aceste rânduri, e doar o prelungire a tensiunii alegerilor.

Pe tot parcursul votului, în biroul din Modrogan, liderii PNL au centralizat datele iar veștile din teren nu au fost bune deloc. Liberalii susțin că s-au confruntat cu o lipsă de mobilizare și o prezența redusă la vot în Ardeal. Iar datele din București arătau că Sebastian Burduja avea un scor în sondaje cu doar o cifră. Rezultatele parțiale ale BEC de luni, la puțin peste 70%, din voturi în cotează pe Burduja la 7,5%.

Afară sunt lumini, în încăperi e îngrijorare

În curtea sediului din Modrogan, liberalii au pregătit duminică o scenă cu monitoare uriașe pe care rulau spoturi electorale și filmulețe cu istoria și realizările PNL din perioada interbelică până în prezent.

Dacă în curtea atmosfera era pregătită pentru o victorie, în clădire situația era una tăcută, tensionată și se vorbea în șoaptă. Rând pe rând, Remus Borza, Daniel Chițoiu, Sorin Câmpeanu și Silviu Mănăstire urcau și coborau din biroul lui Nicolae Ciucă evitând contactul cu presa și afișând o atitudine gravă și indisponibilă.

Teleconferințe din două în două ore

La etaj, în centrul de comandă al liderilor PNL, datele au fost centralizate de Lucian Bode și Rareș Bogdan în prezența lui Nicolae Ciucă. După ora 15.00, informațiile primite arătau o prezență redusă la vot în Ardeal – fieful PNL, iar liderii de la centru au început să înroșească telefoanele în teritoriu.

„Au fost videoconferințe cu liderii din teritoriu din două în două ore. Din cauza ploii de dimineață, primarii din Ardeal s-au mișcat greu, oamenii nu au ieșit la vot. La Iași, prezența a fost redusă și mobilizare slabă, iar AUR a început să urce spre 20% prin votul dat de comunitatea penticostală”, a explicat un lider PNL pentru HotNews.ro.

În jurul orei 17.30, candidatul la primăria Capitalei, Sebastian Burduja sosește în Modrogan și urcă precipitat în biroul liderilor PNL. Întrebat de reporteri cum este situația în teren, Burduja răspunde precipitat „Este o surpriză. Analizăm”.

„Nu am nimic de transmis”

Potrivit surselor HotNews.ro rezultatele parțiale ale exit-pollului pe care le-au primit liberalii în jurul ore 15.00 îl cotau pe Burduja la un scor de doar 6 procente. Liderii PNL i-au transmis lui Burduja să-și mobilizeze organizația și să facă tot posibilul să obțină un scor cu două cifre.

„Când refuzi să folosești sigla și culoarea partidului și crezi că inovezi cu turcoaz ajungi în situații penibile”, au fost comentariile iritate ale liderilor PNL.

Între timp, candidatul PNL trimitea mesaje pe Whatsapp alegătorilor prin care anunța date ale unui exit-poll în care părea la un pas să-l întreacă pe Nicușor Dan.

După o jumătate de oră, Sebastian Burduja părăsește sediul din Modrogan: „Vă jur că eu nu înțeleg cine îl votează pe omul ăsta”, le-a transmis Burduja jurnaliștilor, închinându-se și făcându-și o mare cruce.

La ora 18.30, secretarul general al PNL, Lucian Bode, a traversat curtea furios. „Nu am nimic de transmis”, a fost reacția lui Bode la întrebarea reporterilor.

Rareș Bogdan, vocea locvace a partidului, a spus că ”situația este încurcată rău”.

Burduja trimis în anexă

Pentru a evita ca eșecul înregistrat de Burduja să „umbrească victoria” pe care PNL urma să o anunțe la ora 22.00, conducerea partidului i-au cerut acestuia să organizeze conferință de presă în sediul mic din Modrogan 22, după anunțarea rezultatelor oficiale.

Un episod neașteptat a generat protestatarul Marian Moroșanu (”Ceaușescu”) care, prezent la PNL înaintea prezentării exit-poll-ului, nu a ratat ocazia de a se face auzit. Moroșanu l-a apostrofat pe Remus Borza „Ești un infractor, bă. Ai scăpat de pușcărie. Hoțule! Du-te cu barca în Cișmigiu”.

Moroșanu i-a întâmpinat si pe liderii PNL care se pregăteau să urce pe scenă: „Ați pierdut, nu? Ați luat locul patru”. Rareș Bogdan i-a replicat: „Nu, am câștigat. O să vezi!”.

„Suntem aici să celebrăm o victorie, este o victorie a românilor care astăzi au dat o lecţie de democraţie ieşind în număr mare la vot. Peste 2,3 milioane de români au votat ca PNL să reprezinte cea mai puternică forţă politică de dreapta din România şi le mulţumesc”, și-a început Nicoale Ciucă discursul.

PNL a anunțat public că țintește primul loc la votul politic, înaintea PSD. Exit-pollurile au anunțat însă că PSD a câștigat votul politic cu un procent de 33%. Iar distribuția mandatelor de primari, conform graficii HotNews.ro, pe baza numărătorii realizate până luni la prânz, era: PSD 887, PNL 538.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro