Sari direct la conținut

Nicolae Ciucă, despre scenariul Geoană candidat PSD la prezidențiale – Ciolacu premier: Aceste scenarii fac deliciul analizelor. PNL va avea candidat propriu la prezidențiale

HotNews.ro
Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că partidul său va avea propriul candidat la prezidențiale și că, cel mai probabil, atât PSD, cât și PNL vor merge cu candidați separați în scrutinul din toamnă.

Nicolae Ciucă a făcut aceste declarații răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, în contextul în care G4Media a scris că Marcel Ciolacu le-a transmis marți liderilor liberali în ședința de coaliție că dacă PNL nu e de acord să îl susțină pe el drept candidat comun la alegerile prezidențiale, PSD ar urma să meargă cu tandemul Mircea Geoană – candidat la Cotroceni și Marcel Ciolacu – premier.

„Aceste scenarii fac deliciul analizelor. PNL nu își schimbă opțiunea, PNL va avea propriul candidat. Dacă ne uităm la cifrele deținute de fiecare partid, suma lor este considerabil mai mare decât votul obținut pe lista comună. Ca atare, electoratul fiecăruia dintre noi se mobilizează pentru ceea ce înseamnă valoriile și identitatea fiecărui partid. Ca atare susțin cu tărie ca fiecare dintre noi trebuie să ne mobilizăm electoratul și să avem propriile opțiuni și argumente pentru a intra în alegerile prezidențiale și în cele generale”, a declarat Nicole Ciucă, miercuri, la sediul PNL.

Întrebat dacă ar merge în tandem cu liderul PSD pentru postul de premier, Ciucă a spus că ”după ce avem alegerile și vedem rezultatele și opțiunea cetățenilor la vot trebuie să existe o majoritate considerabilă în Parlament și o coaliție de guvernare pe principiul stabilității”.

„După ce avem alegerile și vedem care sunt din nou rezultatele și opțiunea cetățenilor la vot trebuie să existe o majoritate considerabilă în Parlament și, de asemenea, o majoritate care să formeze o coaliție ca să putem guverna (…) În campanie nu ne așteptăm la un fel de tango, este o chestiune serioasă”, a mai spus Ciucă.

Ciucă: „Data alegerilor prezidenţiale poate să intre în discuţie”

Datele vehiculate până acum de către coaliție pentru alegerile prezidențiale au fost 15 și 29 septembrie (al doilea tur de scrutin). Întrebat dacă data alegerilor prezidenţiale ar putea fi stabilită în luna decembrie, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a sus că această chestiune va fi decisă în Coaliție.

„Alegerile, în momentul de faţă, neexistând încă o hotărâre de guvern care să stabilească data alegerilor, poate să intre în discuţie şi să analizăm, să vedem care sunt părţile bune, care sunt părţile mai puţin bune, vizavi de o campanie în timp de vară, sau să le ducem acolo unde într-adevăr au fost de-a lungul timpului, aproape de alegerile parlamentare”, a declarat Ciucă.

Liderii Coaliției s-au întâlnit marți, la guvern în prima ședință după rezultatul alegerilor locale și parlamentare. Surse politice din Coaliție au declarat pentru HotNews.ro că cei doi lideri au discutat despre rezultatul alegerilor și despre scenariul unei candidaturi comune la prezidențiale. Sursele citate spuneau că „șansele sunt foarte reduse” ca PSD și PNL să susțină un candidat comun la alegerile prezidențiale.

G4Media a relatat că la ședința Coaliției, Marcel Ciolacu le-ar fi spus liberalilor că dacă nu susțin o candidatura comună la prezidențiale, PSD ar urma să meargă cu tandemul Mircea Geoană – candidat la Cotroceni și Marcel Ciolacu – premier.

PSD și PNL se întâlnesc separat, departe de ochii presei

PSD și PNL au convocat ședințe separate și urmează să-și consulte liderii din teritoriu pentru a decide cu ce strategie va merge fiecare partid. PSD a convocat o ședință a Consiliului Național Politic vineri, la Sâmbăta de Sus, Brașov, pentru a analiza rezultatele alegerilor din 9 iunie și pentru a lua o decizie privind strategia pentru următoarele alegeri.

Liberalii intenționează să convoace Biroul Politic Național la începutul săptămânii viitoare pentru a-l valida pe Nicolae Ciucă drept candidatul partidului la prezidențiale, conform unor surse din partid.

Amintim că în 12 februarie secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spunea că lideri ai PSD, inclusiv Marcel Ciolacu, ar fi mers la el „în birou” să îi propună să candideze independent la Președinție, susținut de PSD. Atunci, Marcel Ciolacu a reacționat ironic: „După ce i-am cerut lui domnul Mircea Geoană, am plecat și i-am cerut doamnei Șoșoacă să fie premier”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro