Reacții față de agresiunea Rusiei: Condamnări occidentale și turcești, Iranul sceptic, înțelegerea Chinei
Invazia Ucrainei declanșată joi de președintele rus Vladimir Putin a stârnit un val de condamnări, în principal din partea occidentalilor, dar și din Turcia, și chiar scepticism din partea Iranului, dar înțelegere din partea Chinei, potrivit AFP.
Statele Unite
Președintele Joe Biden a denunțat un „atac nejustificat” împotriva Ucrainei, acuzând Rusia că a început un „război premeditat”, pentru care va fi exclusiv „responsabilă”.
Președintele Joe Biden a dezvăluit joi noi sancțiuni împotriva Rusiei, după ce Moscova a lansat o invazie totală a Ucrainei, impunând măsuri pentru a împiedica capacitatea Rusiei de a face afaceri în principalele valute ale lumii. De asemenea, a impus sancțiuni băncilor și companiilor de stat, potrivit CNN.
ONU
„În numele umanității, aduceți-vă trupele înapoi în Rusia!”, i-a transmis secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, lui Vladimir Putin.
Uniunea Europeana
„Condamnăm ferm atacul nejustificat al Rusiei asupra Ucrainei”, au declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, spunând că ofensiva a fost „neprovocată”.
Uniunea Europeană, reunită la un summit la Bruxelles, a aprobat joi seară sancțiuni „masive” împotriva Rusiei, după invadarea Ucrainei de către aceasta, fără a ajunge însă până la a exclude țara din sistemul bancar internațional Swift, potrivit AFP.
China
China a refuzat joi să numească operațiunea militară a Rusiei în Ucraina drept ”invazie” și a făcut apel la toate părțile implicate să se abțină de la acțiuni extreme, deși și-a sfătuit cetățenii care se află în zonă să stea în case și să dea dovadă de precauție, relatează Reuters.
China „înțelege preocupările rezonabile de securitate ale Rusiei”, a spus ministrul de Externe Wang Yi.
G7
Joe Biden a anunțat că liderii G7 (Germania, Canada, Statele Unite, Franța, Italia, Japonia și Regatul Unit) au convenit să impună sancțiuni „devastatoare” Rusiei.
Turcia
„Respingem această operațiune inacceptabilă”, care este „o lovitură adusă păcii și stabilității regionale”, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, a cărui țară este membră NATO și se învecinează cu Marea Neagră, precum Rusia și Ucraina.
Iran
„Nu considerăm războiul o soluție”, a reacționat ministrul de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, pentru care însă „criza ucraineană își are rădăcinile în provocările NATO”.
NATO
Secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg, a condamnat „atacul nesăbuit și neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei”.
El a anunţat vineri un summit al liderilor NATO prin videoconferinţă pentru a „analiza calea de urmat” şi activarea „planurilor de apărare”.
OSCE
Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), singurul organism internațional aflat la fața locului, a ordonat evacuarea de urgență a misiunii sale de observare din Ucraina.
Franța
Vladimir Putin „a decis să efectueze de zeci de ani cel mai serios atac la adresa păcii, a stabilității în Europa noastră”, a declarat președintele Emmanuel Macron, asigurând că Franța și aliații săi vor fi „fără slăbiciune” în a decide joi seară sancțiuni împotriva Rusiei”, ”la apogeul agresiunii de care se face vinovat”.
Germania
Invazia rusă este „o încălcare flagrantă” a dreptului internațional care „amenință pacea” în Europa, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, a cărui țară afirmă că este pregătită să-și „ajute masiv” vecinii, în special Polonia, în cazul unui aflux al refugiaților ucraineni.
Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat joi împotriva unei încercări a lui Vladimir Putin de a „șterge” Ucraina „de pe hartă” atacând întreaga țară militar, potrivit AFP.
Sancțiunile împotriva Rusiei îi vor „limita în mod semnificativ” accesul pe piețele internaționale, a mai avertizat Berlinul.
REGATUL UNIT
Premierul Boris Johnson a condamnat „evenimentele oribile din Ucraina”, o „catastrofă pentru continentul european”.
Numindu-l pe președintele rus „dictator”, Johnson a promis sancțiuni „masive” occidentale pentru a contracara „întreprinderea atroce și barbară” a lui Vladimir Putin.
Italia
Atacul rusesc este „nejustificat”, a apreciat premierul Mario Draghi, care a cerut Moscovei „să-și retragă necondiționat forțele militare”.
Consiliul Europei
Consiliul Europei, organizație interguvernamentală la care aderă Rusia și care luase sancțiuni împotriva Moscovei după anexarea Crimeei în 2014, „ia în considerare noi sancțiuni”.
Japonia
Atacul rusesc din Ucraina „clatină bazele ordinii internaționale”, a denunțat premierul japonez Fumio Kishida.
Canada
Canada va sancționa „58 de persoane și entități rusești”, a anunțat premierul Justin Trudeau.
Grecia
Invazia rusă este o încercare de „revizuire a istoriei prin forță armată”, a apreciat premierul Kyriakos Mitsotakis.
Republica Cehă
Președintele Milos Zeman l-a comparat pe Vladimir Putin cu un „nebun care trebuie izolat” și a numit invazia Ucrainei un „act de agresiune neprovocat”.
Polonia
Pentru premierul Mateusz Morawiecki, Ucraina „luptă în numele întregii Europe” împotriva „barbarismului” rusesc.
Polonia, care deține președinția rotativă a OSCE, a numit invazia rusă o „crimă împotriva umanității”.
Australia
Premierul Scott Morrison a anunțat o „a doua rundă” de sancțiuni împotriva persoanelor civile sau juridice ruse.
Spania
Madridul „să fie solidar cu guvernul și poporul ucrainean”, a spus premierul Pedro Sanchez.
Tarile nordice
Finlanda și Suedia, nemembre NATO, au condamnat atacul rusesc, fiecare deplângând „un atac asupra ordinii de securitate europene”.
La rândul său, Norvegia, membră a Alianței Atlantice, a denunțat o „încălcare gravă a dreptului internațional” și a anunțat mutarea ambasadei sale de la Kiev la Liov, în vestul Ucrainei. Danemarca a numit 24 februarie 2022 o „pată în istoria Rusiei”.
Africa de Sud
Ministerul de Externe a cerut Rusiei „să-și retragă imediat forțele din Ucraina”.
Vatican
Sfântul Scaun a deplâns că „(temutele) scenarii tragice devin realitate”, dar consideră că „mai este loc de negocieri”.