Sari direct la conținut

Concluzia lui Naftali Bennett după discuții intense cu Putin, dar și cu Zelenski: Israelul va încerca să medieze conflictul, dar șansele sunt mici

HotNews.ro
Naftali Bennett - Volodimir Zelenski - Vladimir Putin, Foto: JACK GUEZ/ AFP/ Profimedia Images
Naftali Bennett - Volodimir Zelenski - Vladimir Putin, Foto: JACK GUEZ/ AFP/ Profimedia Images

Israelul va continua să încerce să medieze conflictul dintre Rusia și Ucraina, chiar dacă succesul pare puțin probabil, a declarat duminică prim-ministrul Naftali Bennett, după ce s-a întors de la discuțiile cu președintele rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

Ucraina a cerut Israelului să medieze conflictul, invocând relațiile bune ale guvernului atât cu Kievul, cât și cu Moscova. Biroul lui Bennett a declarat că premierul israelian a vorbit de trei ori în weekend cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În declarațiile televizate adresate cabinetului său, Bennett nu a oferit detalii despre întâlnirea sa de trei ore cu Putin la Kremlin de sâmbătă, spunând doar că are „binecuvântarea și încurajarea tuturor părților” – o aluzie la Statele Unite, printre alte puteri.

„Vom continua să ajutăm oriunde se solicită acest lucru, chiar dacă șansele nu sunt mari”, a spus Bennett. „În momentul în care există chiar și o mică deschidere și avem acces la toate părțile și capacitatea, o văd ca pe o datorie morală să facem orice încercare”.

Cei doi lideri au vorbit din nou la telefon duminică, a spus Kremlinul, și au discutat despre „cele mai recente contacte ale lui Bennett cu liderii unui număr de țări”.

În paralel, Bennett a vorbit cu liderii Germaniei și Franței, în timp ce ministrul său de externe, Yair Lapid, urma să se întâlnească luni la Riga cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, potrivit oficialilor israelieni.

Israelul a condamnat invazia rusă a Ucrainei, și-a exprimat solidaritatea cu Kievul și a trimis ajutor umanitar. Dar Bennett nu a îndeplinit cererile ucrainene de asistență militară și a menținut canale deschise către Rusia, cu care Israelul își coordonează operațiunile împotriva desfășurărilor iraniene în Siria.

Putin a cerut Ucrainei să se predea

Vladimir Putin i-a spus, duminică, omologului său turc Tayyip Erdogan că Rusia va opri războiul doar dacă Ucraina încetează să mai lupte și acceptă pretențiile Moscovei.

Putin a susținut că ”operațiunea militară” se derulează conform planului și că speră ca negociatorii ucraineni vor avea o abordare mai ”constructivă” în dicuțiile care ar urma să fie reluate și vor ține cont de realitatea din teren.

De altfel, Putin nu s-a ținut de cuvânt nici măcar în ceea ce privește încetarea focului pentru crearea unui coridor umanitar, pentru ca oamenii civili să poată scăpa din calea bombardamentelor.

Luni ar urma să aibă loc negocieri între delegații Ucrainei și Rusiei, după două runde de discuții.

Negociatorul ucrainean David Arakhamia a spus că Ucraina nu este dispusă să facă compromisuri cu privire la integritatea sa teritorială în negocierile cu Rusia, dar este deschisă să discute despre o renunțare la aderarea la NATO.

”Val foarte, foarte mare” de migranți evrei din Ucraina și Rusia

Aproximativ 90 de copii dintr-un orfelinat evreiesc din orașul ucrainean Jîtomir au fost transportați duminică din România la Tel Aviv.

„Sunt Naftali, prim-ministrul Israelului”, i-a spus Bennett, care s-a îmbarcat în avionul El Al după ce acesta a aterizat, unui băiat, sărutându-l pe cap înainte de a-l scoate din avion.

Pe Twitter, Bennett a declarat că grupul, însoțit de membri ai Chabad-Lubavitch, o mișcare religioasă evreiască la nivel mondial, a fugit de lupte și bombardamente de mai bine de o săptămână.

Ministrul de Interne Ayelet Shaked a declarat că Israelul, care are o populație de 9,2 milioane de locuitori, se pregătește pentru un „val foarte, foarte mare” de imigrație declanșat de conflict.

Aceasta ar putea presupune primirea a peste 200.000 de ucraineni care sunt evrei sau au legături de familie evreiești și a peste 600.000 de ruși din aceleași categorii, a spus ea.

Un oficial israelian de imigrare, care a vorbit cu Reuters sub condiția de a-și păstra anonimatul, a avut o prognoză mai modestă privind un aflux „în zeci de mii” din Ucraina și Rusia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro