Sari direct la conținut

Care ar fi impactul pentru SUA dacă stopează importurile de petrol din Rusia

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: Profimedia Images / Kent Nishimura/Los Angeles Times
Joe Biden, Foto: Profimedia Images / Kent Nishimura/Los Angeles Times

Presiunea crește asupra guvernului Biden pentru a impune un embargo asupra importurilor de petrol rusești în Statele Unite, o decizie care ar priva piața americană de câteva sute de milioane de barili pe an și ar obliga-o să găsească urgent o ofertă de înlocuire, acasă sau cel mai probabil în altă parte, scrie AFP.

Cât petrol rusesc importă în prezent Statele Unite?

În 2021, aproximativ 245 de milioane de barili de țiței și produse petroliere (8% din totalul importurilor) din Rusia au alimentat piața americană, fiind al patrulea cel mai mare furnizor al Statelor Unite. A fost cea mai mare cifră înregistrată vreodată.

De ce importă SUA petrol rusesc?

Devenind un exportator net (exporturi mai mari decât importurile) în 2020, o premieră în epoca modernă, Statele Unite au rămas așa și în 2021. Cel mai mare producător mondial a importat totuși în jur de trei miliarde de barili pe an.

Coasta de Vest și Coasta de Est a Statelor Unite își completează nevoile mai ușor cu importuri decât bazându-se pe petrolul produs în Statele Unite, din motive logistice, potrivit asociației producătorilor de combustibili și produse petrochimice (AFPM).

Care ar fi impactul asupra prețurilor la energie în Statele Unite?

Efectul se simte deja, deoarece Rusia a făcut obiectul, de săptămâna trecută, al unui embargo petrolier de facto, explică Andy Lipow, de la firma Lipow Oil Associates. În Statele Unite, prețul unui galon de benzină (3,78 litri) a depășit duminică 4 dolari și se apropie de recordul absolut (4,11 dolari), care datează din 2008.

Pe lângă prețul la benzină, creșterea prețului petrolului „va fi transmisă consumatorilor” prin costurile de încălzire, prețul biletelor de avion, costurile de livrare și cele ale „multelor produse fabricate cu petrol”, în special plastic , anunta Lipow.

Au SUA capacitatea de a compensa importurile rusești?

Pe hârtie, Statele Unite au suficiente rezerve pentru a pompa echivalentul barililor rusești pierduți. Dar capacitățile de producție sunt, deocamdată, insuficiente.

Odată cu pandemia de coronavirus, companiile petroliere au încetinit brusc extracția, care și-a reluat doar treptat creșterea de anul trecut și rămâne cu 1,5 milioane de barili pe zi sub nivelul din martie 2020 (11,6 milioane față de 13,1 în urmă cu doi ani).

„Producătorii au fost foarte precauți cu privire la această creștere a prețurilor”, a declarat Stephen Schork, analist și autor al Raportului Schork. „Sunt prudenți în privința investițiilor în noi foraje”, al căror cost, într-o perioadă de inflație în creștere, ar fi foarte mare, cu o implementare mai îndelungată din cauza problemelor actuale de aprovizionare cu materiale și echipamente.

„Și știind cât de volatilă este această piață, nu există nicio garanție de rentabilitate a investiției”, adaugă expertul.

Cauți alternative: Iran, Venezuela?

Prima sursă străină de petrol pentru Statele Unite (61% din volum), Canada și-ar putea crește exporturile către vecinul său american, așa cum a propus deja, sâmbătă, într-un tweet, ministrul provinciei canadiane Alberta, Sonya Savage.

Potrivit mai multor mass-media americane, guvernul Biden a reluat recent contactul cu președintele venezuelean Nicolas Maduro pentru a studia posibila relaxare a sancțiunilor care au vizat țara din 2019.

În plus, Statele Unite negociază activ cu Iranul pentru a reînvia acordul din 2015 privind programul nuclear al Iranului. Succesul ar ridica sancțiunile asupra petrolului iranian și ar adăuga pe piață 1,3 până la 1,5 milioane de barili pe zi, potrivit lui Andy Lipow.

Potrivit mai multor mass-media americane, consilierii lui Joe Biden studiază și posibilitatea unei călătorii în Arabia Saudită, pentru a încerca să convingă regatul să producă mai mult aur negru, ceea ce a refuzat până acum să facă în ciuda creșterii prețurilor.

Ce consecințe sunt pentru Joe Biden?

Accelerarea prețurilor la petrol și benzină ar alimenta inflația, la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani și care i-a adus șefului statului american numeroase critici.

În același timp, eliminarea importurilor rusești ar evidenția reticența lui Joe Biden de a împinge companiile petroliere americane să pompeze mai mult, să promoveze tranziția energetică. Această poziție i-a adus deja multe critici în tabăra republicană.

„Vrei să faci petrolul (rusesc) inutil? Arată-i lui Putin că nu ai nevoie de el. Asta va face accelerarea tranziției energetice”, argumentează Mark Brownstein, Vicepreședinte al Fondului de Apărare a Mediului (EDF).

Îi pot convinge Statele Unite pe europeni să-i urmeze?

Aproximativ 30% din necesarul de petrol al Europei este asigurat de Rusia, față de doar 8% pentru Statele Unite. Cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat luni dezacordul față de un eventual embargo, considerând că aprovizionarea Europei „(nu ar putea) fi asigurată altfel pentru moment”.

Desfășurarea evenimentelor din Ucraina în ziua a 13-a de invazie este LIVETEXT aici pe HotNews.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro