Sari direct la conținut

Armata rusă se concentrează pe Kiev și estul Ucrainei / A încetinit înaintarea rușilor sau nu?

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Armata rusă s-a concentrat vineri asupra Kievului și estului Ucrainei, unde și-a extins ofensiva către marele oraș Dnipro, Occidentul impunând sancțiuni comerciale puternice Rusiei ca răspuns, potrivit AFP.

Capitala Ucrainei, alături de Mariupol de la Marea Azov, Krivoi Rig, Kremenchug, Nikopol și Zaporojie sunt principalele zone în care eforturile rusești sunt încă concentrate, a spus armata ucraineană într-un comunicat.

„Neputând atinge succesul, inamicul își continuă atacurile cu rachete și bombe asupra orașelor aflate în centrul teritoriului Ucrainei, Dnipro, Luțk și Ivano-Frankivsk”, a spus ea.

Ca răspuns la continuarea invaziei lansate pe 24 februarie de Rusia, președintele american Joe Biden a anunțat că Statele Unite și aliații săi au decis să excludă Rusia din regimul normal care guvernează comerțul mondial, deschizând astfel calea implementării unor măsuri punitive.

Omologul său francez Emmanuel Macron a avertizat, după un summit UE la Versailles, lângă Paris, că europenii sunt gata să ia „sancțiuni masive” împotriva acestei țări.

Pe teren, războiul a împins deja peste 2,5 milioane de oameni să caute refugiu în străinătate, majoritatea în Polonia, iar aproximativ două milioane au fost strămutate chiar în Ucraina, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).

1.500 de morți în timpul asediului lui Mariupol

Ferit până acum de înaintarea soldaților ruși, Dnipro, un oraș industrial de un milion de locuitori pe Nipru, râul care marchează separarea dintre estul parțial pro-rus al Ucrainei și restul teritoriului său, a fost ținta raidurilor care a provocat moartea a cel puțin o persoană, au spus autoritățile locale.

„Au fost trei lovituri aeriene asupra orașului, asupra unei grădinițe, a unui bloc de locuințe și a unei fabrici de încălțăminte (…) unde apoi a izbucnit un incendiu”, au spus serviciile de urgență ucrainene.

Alături de Harkiv (nord-est) și Mariupol (sud-est) care au pierdut 1.582 de locuitori în timpul asediului său, Dnipro s-a trezit năucit, într-un cadru de clădiri carbonizate sau aruncate în aer.

Pompierii au putut fi văzuți în imagini video stingând flăcările în ruinele mocnite. Unele clădiri nu erau altceva decât un morman de grinzi și structuri metalice răsucite.

După un spital de pediatrie, miercuri, la Mariupol, la Marea Azov, o unitate pentru persoane cu dizabilități de lângă Harkiv, în nord-est, a fost lovită de un atac aerian, care însă nu a provocat victime.

Potrivit șefului administrației regionale, Oleh Sinegobov, 330 de persoane – dintre care 10 în scaune cu rotile și 50 cu mobilitate redusă – se aflau la fața locului în momentul atacului.

Kiev, „un simbol al rezistenței”

Un raport oficial raportează, de asemenea, patru soldați ucraineni uciși și șase răniți în bombardarea aeroportului militar Luțk din nord-vestul Ucrainei. A fost vizată și cea de la Ivano-Frankivsk, în vestul îndepărtat.

Aceste baze au fost „dezafectate”, a spus Ministerul rus al Apărării.

Raiduri aeriene de noapte au avut loc și peste orașele Cernihiv (nord), Sumi (nord-est) și Harkiv, distrugând blocuri de apartamente.

Iar situația umanitară continuă să se înrăutățească în localitățile asediate sau amenințate de ofensiva rusă.

Cadavre abandonate în stradă, o groapă comună uriașă, civili care încearcă să fugă de sub ploaia de bombe: informațiile foarte rare care vin din portul Mariupol, cu care comunicațiile sunt aproape întrerupte, mărturisesc disperarea populatiei sale.

Acesta se trezește fără apă, fără gaz, fără electricitate, fără comunicații și, în ultimele zile, s-au văzut oameni care luptă pentru mâncare.

La morga din Mikolaiv, oraș de pe malul Mării Negre aflat sub foc rusesc de zile întregi, cadavrele se îngrămădesc pe pământ și în curtea stabilimentului, pe care cade fără oprire zăpada, a notat AFP.

„Am împins inamicul afară din limitele orașului nostru”, a spus guvernatorul regional Vitali Kim.

Rușii își continuă și ei manevra de încercuire a Kievului. După ce au ajuns în suburbiile acestuia, ei caută să elimine rezistența din mai multe localităţi din vestul şi nordul capitalei pentru a o „bloca”, a precizat statul major ucrainean.

„Kievul este un simbol al rezistenței” care se pregătește pentru o „apărare necruțătoare”, a proclamat într-un videoclip Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Aproape 20.000 de persoane au fost deja evacuate miercuri și joi din capitală și împrejurimile acesteia, aproximativ 100.000 în total în cele două zile din toate zonele afectate de lupte din Ucraina.

Armata rusă a încetinit înaintarea?

„Inamicul nu a obținut niciun succes semnificativ în ultimele 24 de ore, a fost oprit în aproape toate direcțiile de rachetele noastre, loviturile aeriene și terestre”, a spus Oleksii Arestovich, un alt consilier al domnului Zelenski.

O încetinire a progresului soldaților ruși este remarcată și de surse militare occidentale, în timp ce președintele Vladimir Putin a dat undă verde trimiterii de luptători „voluntari”, în special din Siria.

„Este un război cu un inamic foarte încăpăţânat (…) care a hotărât să angajeze mercenari împotriva cetăţenilor noştri. Asasini din Siria, dintr-o ţară în care totul a fost distrus de ocupanţi, după cum ne spun ei că ne provoacă”, a reacţionat şeful statului ucrainean.

Putin i-a cerut și ministrului său al Apărării, Serghei Șoigu, să trimită efective la granița de vest a Rusiei, ca răspuns la cele ale NATO din Europa de Est.

Totuşi, el a subliniat că au existat „avansuri” în timpul discuţiilor ruso-ucrainene – a căror ultima sesiune nereuşită a avut loc joi în Turcia – pentru prima dată la nivelul miniştrilor de externe.

Între timp, Rusia o va da în judecată pe Meta pentru că „a cerut uciderea” rușilor, după ce compania-mamă pe Facebook și Instagram slăbește regulile privind postările violente la adresa militarilor și liderilor ruși. Accesul la Instagram a fost și el restricționat acolo.

Cu toate acestea, ucrainenii par să-și mențină moralul. Din „primele zile au sosit o mulțime de tinere, care au vrut să pună mâna pe un pistol pentru a putea merge să lupte”, a spus Irina Sergeieva, rezervistă din 2017, la Kiev.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro