Sari direct la conținut

Dmitri Rogozin, pus sub acuzare în absență de Ucraina / Reacția directorului Roscosmos

HotNews.ro
Dmitri Rogozin, Foto: Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia
Dmitri Rogozin, Foto: Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

Parchetul ucrainean l-a pus sub acuzare în lipsă pe directorul agenției spațiale a Rusiei, Dmitri Rogozin, un fost vice-priministru de la Moscova cunoscut pentru declarațiile sale publice belicoase, anunță TASS.

Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei, a anunțat miercuri că lui Rogozin i-a fost restrânsă libertatea de mișcare pe teritoriul ucrainean și că acesta este acuzat de Parchetul de la Kiev de „încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei”, precum și de „complicitate la desfășurarea unui război de agresiune”.

Venediktova a afirmat de asemenea că șeful Roscosmos a făcut o serie de declarații despre situația din Ucraina pe care Kievul le consideră „neadevărate și dăunătoare”.

Rogozin a amenințat sâmbătă că Agenția Spațală Internațională (ISS) „poate cădea” din cauza sancțiunilor impuse de Occident împotriva Rusiei. Directorul Roscosmos a făcut o afirmație similară pe 25 februarie, la o zi după invadarea Ucrainei, spunând atunci că ISS ar putea cădea peste Statele Unite, dacă „americanii nu colaborează”.

Cum a reacționat Dmitri Rogozin la punerea sub acuzare

Șeful agenției aerospațiale rusești a scris pe canalul său de Telegram, la scurt timp după anunțul făcut de procurorul general al Ucrainei: „Doamnă Venediktova, am o solicitare către dumneavoastră, în calitate de procuror general al Ucrainei: spuneți-mi adresa dumneavoastră de la Kiev, unde pot ajunge cu mașina”.

Tot marți, Rogozin a scris pe Telegram că Arkady Dvorkovich, șeful federației mondiale de șah este un „fiu de curvă” după ce acesta, un alt fost prim-vicepremier al Rusiei, a criticat invazia ordonată de Putin.

La câteva zile după începerea războiului din Ucraina, șeful Roscosmos le-a interzis cosmonauților și celorlalți angajați ai agenției spațiale a Rusiei să părăsească țara, de teamă că vor fugi și rămâne în străinătate.

În 2014 Rogozin a fost supus unor sancțiuni de către Washington din cauza rolului său ca ministru adjunct al apărării în timpul anexării Crimeei de către Rusia. Sancțiunile au vizat și sectorul aerospațial al Rusiei întrucât tehnologia folosită de rachete poate fi utilizată și pentru arme nucleare.

Urmărește ultimele evoluții din a 21-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro